0
Domaći fudbal

’UNAKRSNA VATRA’: Nesuglasice na relaciji Fudbalski savez – Olimpijski komitet

Objavljeno: 25.12.16 u 10:30

Fudbalski savez Srbije ponovo je danas zatražio odlaganje Izborne skupštine Olimpijskog komiteta Srbije zakazane za 28. decembar i održavanje sednice Skupštine 15. januara, kako bi se ispravile greške u Statutu, a potom i održala vanredna Izborna skupština 18. februara.
Kako se ističe u saopštenju, izmenama statuta izbori bi bili demokratski jer bi svi kandidati imalo ravnopravne uslove, a ne da postoji samo jedan kandidat za predsednika, u ovom slučaju prvi čovek Džudo saveza Ivan Todorov, što je kako navode demonstracija sile manjine nad većinom.

Ujedno, bio bi ispunjen zakonski rok jer Skupština po povelji MOK-a mora da se održi najkasnije šest meseci od završetka prethodnih Olimpijskih igara, odnosno do 21. februara.

– Saopštenje koje je izdao OKS, a potpisao predsednik Izborne komisije, u potpunosti je neprihvatljivo kako za FS S, tako i za sve nacionalne granske sportske saveze koji su podržali našu inicijativu za održavanje demokratskih i poštenih izbora, navode iz FSS.

Kako se ističe, kontradiktoran je stav zvaničnika OKS koji su podnetu inicijativu ocenili “kao legitimnu ali zakasnelu”, pošto su istu takvu inicijativu upućenu pre više od mesec dana ocenili kao “neligitimnu i neprihvatljivu”.

– Arogancija koju rukovodstvo OKS pokazuje predstavlja očigledno nepoštovanje volje velikog broja saveza (našu inicijativu već su podržali najveći granski savezi, zatim Sportski savez Srbije kao najmasovnije sportsko udruženje u našoj zemlji, a u narednim danima očekujemo potvrdu podrške gotovo svih članova OKS) i demonstraciju sile manjine članova Olimpijskog pokreta u Srbiji nad većinom, koja samo zahteva legalne i časne izbore, a ne raspisane i sprovedene u diskriminatorskim i pravno neutemeljenim uslovima.

Iz FSS javno postavljaju pitanja:

– Ko su pojedinci koji po svaku cenu i na brzinu žele da sprovedu izbore u OKS zasnovane na diskriminatorskim uslovima i za čiji račun sprovode silu nad pravom, odnosno zbog čega ne žele da pruže priliku da u demokratski organizovanom izbornom postupku bude više od jednog kandidata za izbor na funkciju predsednika Komiteta i priliku da pobedi kandidat koji bude dobio najviše glasova članova OKS“.

Kako ističu uz FSS, rad OKS, kao krovne nacionalne sportske organizacije, ne bi smeo da bude devalviran i ponižen nedemokratskim izborom i da za poštene izbore nikada nije kasno.

– Jedino što može da bude štetno jeste održavanje nelegitimnih i nedemokratskih izbora u okviru OKS. Zato zahtevamo da se Izborna skupština Olimpijskog komiteta zakazana za 28. decembar odloži, između ostalog i zato što je zakazana u skladu sa odredbama Statuta OKS za koji Izvršni odbor MOK-a nikada nije dao saglasnost, poručuju iz Saveza.

Na kraju, iz FS S pitaju da li je odlazeći predsednik OKS Vlade Divac ispunjavao uslove prilikom izbora i podsećaju na kontinuitet nelegalnih izbora i sudski spor koji je protiv OKS vodio i dobio Filip Cepter.

– Zbog toga zahtevamo da se uvaži jasno izražena volja najvećih nacionalnih granskih sportskih saveza u Republici Srbiji koji su kao punopravni članovi OKS podneli inicijativu za odlaganje zakazane Izborne skupštine i izmenu spornih odredbi Statuta OKS, koje su u suprotnosti sa Poveljom MOK, da se u rad OKS uvede zakonitost i da se omogući fer i demokratska borba za čelno mesto Olimpijskog komiteta Srbije, zaključuju iz FS S.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter