0
Evropske lige

FOTO: Jovana Jovanović

HOTSPORT U BURSI: Grad koji ’diše za fudbal’ (FOTO)

Objavljeno: 23.12.16 u 19:10

Žitelji Burse, žive za fudbal i za svoj lokalni klub – Bursaspor. Čitav grad i sva dešavanja podređena su zeleno-belima, sa jednakim žarom i ljubavlju su istaknute slike tvorca Turske Republike, Mustafe Kemala Ataturka, i obeležja kluba.
Bursa je četvrti grad po veličini u Turskoj, industrijski i univerzitetski, sa tri miliona stanovnika i nekadašnja je prestonica Otomanskog carstva. Žitelji sa kojima smo pričali ističu da je porodična tradicija da se navija za Bursaspor, a podrška klubu evidentna je na svakom koraku. Dovoljno je da prošetate bazarom i videćete zeleno-bele grbove i zastave.

Čak i kada rezultati nisu naklonjeni klubu, navijači mu nikada ne okreću leđa. Zanimljiv je podatak da je utakmicu protiv Bešiktaša, iz Burse je krenulo preko 40 autobusa i minibuseva. „Zeleni krokodili“ važe za jednog od superligaša sa najvećim brojem pretplatnih karata u Turskoj. Činjenica je da „Krokodil Arena“ važi za jedno od najvreljih gostovanja u Turskoj – domaći tim od osam utakmica na svom terenu ove sezone, za sada ima samo jedan poraz. Fanatična podrška je dovela do visokog samopouzdanja u ekipi, a upravo je to jedan od razloga zbog čega je Harun Tekin jedini golman u turskom prvenstvu koji je odbranio pet poslednjih jedanaesteraca koji su mu šutirani.

FOTO: JOVANA JOVANOVIĆ
FOTO: JOVANA JOVANOVIĆ

O ljubavi stanovnika ovog grada prema lokalnom klubu govori to da čak i gradski muzej ima stalnu postavku posvećenu klubu. A kada se umorite od šetnje Bursom, u restoranu sa pogledom na grad za samo pet lira možete naručiti širu, turski bezalkoholni napitak napravljen od grožđa, a na flaši ovog napitka videćete grb „Bursaspora“.

FOTO: JOVANA JOVANOVIĆ
FOTO: JOVANA JOVANOVIĆ

Prvi klub u Bursi osnovan je 1917. godine, nosio je ime „Turan Idman Yurdu“. 1919. godine je osnovan klub pod imenom „Orhaniye Idman Yurdu“, 1927. osnovan je „Inkishaf Idmanyurdu“, a 1934.
klubovi „Çelikspor“ i „Acer İdmanyurdu“. I više je nego očigledno da je grad „ludeo“ za fudbalom. Februara 1963. ova pet lokalna kluba se spajaju ne bi li oformili prvi profesionalni fudbalski klub u Bursi, najpre pod imenom Akınspor koji kasnije dobije ime pod kojim funkcioniše i danas – Bursaspor.

U sezoni 1985/86. klub je osvojio Turski Kup Federacije pod vođstvom jugoslovenskog trenera Tomislavom Kaloperovićem. Malo je poznat podatak da su u sezoni 2009/10 bili tek drugi klub koji je šampionsku titulu izneo iz Istanbula i odneo u svoj grad.

Muzej - Bursa

Prvi fudbalski stadion u Bursi izgrađen je nakon osnivanja republike. 1924. godine su traktorom izorane tri brazde na mestu na kojem je odlučeno da se počne gradnja. Stadion „Ataturk“ na kome je Bursaspor igrao pre selidbe na „Krokodil arenu“ izgrađen je 1926. godine, a sam Mustafa Kemal Ataturk je za njegovu izgradnju dao 1000 lira (50.000 evra po današnjem kursu).

Najveći uspeh ostvarili su na stadionu „Ataturk“, a nakon toga došlo je do selidbe u novi dom. Iz vazduha, stadion „Timsah Arena“, podseća na krokodila, a i samo njegovo ime u slobodnom prevodu sa Turskog je „Krokodil Arena“. Od „Ataturka“ je ostala ruševina koja za sada služi da podseća na najveće uspehe kluba do sada.

Pripremili: Jovana Jovanović i Aleksandar Ilić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter