0
Fudbal

FOTO: wikipedia

NA DANAŠNJI DAN: Prvo spuštanje skijama niz Mont Everest ikada! Dan Zvonimira Bobana (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 07.10.16 u 08:45

Oproštajna utakmica legendarnog kapitena „vatrenih“, Zvonimira Bobana. Rođen igrač koji je dao najviše golova kada je u utakmicu ulazio kao rezerva.

1982. – Rođen je Džermejn Kolin Defo, engleski fudbaler. Igra na poziciji napadača. Profesionalnu karijeru je počeo 1999. godine u FK Vest Hem Junajted, za koji je odigrao 93 utakmice i dao 29 golova. Nakon pet sezona u tom klubu, prelazi u Totenhem naredne četiri godine i odigravši 139 utakmica postigao je 43 gola.

Od 2008-2009 igrao je za Portsmut i u toku te jedne sezone nastupao je 30 puta a dao je 14 golova. Narednih pet sezona ponovo se vraća u Totenhem zatim u Toronto na godinu dana da bi se konačno skrasio, od 2016. godine, u FK Sanderlend. Za reprezentaciju Engleske je odigrao 55 utakmica i dao 19 golova. Trenutno je 12 najbolji strelac u istoriji Premijer lige sa datih 126 golova.

Peti je najbolji strelac Totenhema svih vremena i ujedno je njihov najbolji strelac u istoriji u evropskim takmičenjima sa 23 gola. On takođe drži i rekord Premijer lige kao igrač koji je dao najviše golova kada je u utakmicu ušao kao rezerva (22).

defoe-main_1589182a

2000. – Slovenački skijaš, Davo Karničar, postao je prvi čovek koji se spustio skijama niz Mont Everest, najvišu planinu na svetu (8.848 metara). Ovaj Slovenac je veliki ljubitelj ekstremne zabave i ekstremnog skijanja. Ovaj podvig je prvi put probao da izvede 1996. godine ali je zaradio jake promrzline pa su mu dva nožna prsta amputirali.

To ga nije omelo da ponovo okuša sreću na „krovu sveta“ četiri godine kasnije. Za silazak sa vrha planine u bazni logor, koji se nalazio na visini od 5.240 metara, trebalo mu je otprilike pet sati. Na toj deonici je imao najteži deo spusta tzv. „ledeni slap“. Na pojedinim mestima je jurio brzinom od 120 km/h a morao je i da nosi sa sobom bocu kiseonika jer je na tim visinama vazduh veoma razređen. Nije smeo da gubi vreme jer je, takođe, pretila opasnost od promrzlina.

Baš i nije želeo da se ponovi situacija koja mu se desila 1996. Veliki problem su mu predstavljale izuzetno strme litice, opasnost od lavina, skijanje po ledu, oštri vrhovi stena koji su izvirivali iz snega kao i snežni nanosi za koje je bilo teško proceniti koliko su duboki i da li je bezbedno preći preko njih. Davo ne samo da je uspešno okončao svoj spust, nego čak nije nijednom ni pao.

(Izvor: youtube / bvirc)

2002. – Zvonimir Boban, možda nije bio najbolji i najefikasniji igrač koga je Hrvatska ikada imala, ali je definitivno bio najomiljeniji. Tog dana, 7. oktobra 2000. godine, stadion „Maksimir“ bio je poprište dve istorijske utakmice koje su odigrane povodom oproštaja od fudbala legendarnog kapitena „vatrenih“ – Zvonimira Bobana.

Prvi meč je bio odigran između ekipa Dinamo ’90 i Milan ’90 u trajanju 2×20 minuta a slavljenik je odigrao po jedno poluvreme u dresu obe ekipe. Pobedila su Milanezi rezultatom 3:1 pri čemu je Boban postigao dva gola. Početni udarac je izveo legendarni fudbaler Marko van Basten a u ekipi Milana su bili i Maldini, Rajkard, Dejan Savićević, Kostakurta

(Izvor: youtube / bbbmiro)

Drugi susret je bio između „kockastih“ i selekcije svetskih zvezda. Hrvate je predvodio Ćiro Blažević a svetsku selekciju Ivica Osim i Tomislav Ivić. Na oproštajnoj utakmici Zvonimira Bobana igrala su svetska imena – Lotar Mateus, Serđinjo, Bergomi, Žan Pjer Papen, Mark Viduka, Leonardo, Rui Kosta, Ševčenko, Rivaldo, Igor Tudor, Fernando Redondo.

Sve same zvezde koje su i opravdale svoj kvalitet pobedivši Hrvate sa 2:1. Selekcija svetskih zvezda je prva povela a izjednačujući gol za Hrvate je postigao ni manje ni više nego – Goran Ivanišević! On je zaigrao, kao specijalan gost, umesto Bobana i ovim pogotkom pobrao ovacije Bed Blu Bojsa iako je Goran „Hajdukovac“ . Čini mi se da je to bio jedini put da su BBB skandirali jednom Hajdukovcu. Ali to je ipak bio poseban dan. Dan Zvonimira Bobana.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter