0
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Rođen miljenik navijača Partizana (VIDEO)

Objavljeno: 05.10.16 u 08:45

Pre nesto više od tri decenije Dražen Petrović je postigao 112 komada na jednoj utakmici. Napustila nas jedna od prvih zvezda svetskog fudbala.

1957. – Preminuo je Hose Leandro Andrade, bivši urugvajski fudbaler. Andradea, zbog njegovog tehnički savršenog fudbala a bilo je pravi „melem za oči“ posmatrati ga dok igra, smatraju jednim od prvih zvezda svetskog fudbala. Svojim raskošnim talentom je očarao na Olimpijskim igrama 1924. u Parizu, pa je sportska javnost pričala samo o njegovim driblinzima.

Naravno, Urugvaj je postao olimpijski pobednik. Isti scenario se ponovio i na sledećim OI u Amsterdamu, kada su savladali svoje susede Argentince. Ova dva olimpijska zlata su dovela do toga da Urugvaj bude domaćin prvog svetskog prvenstva u fudbalu 1930. godine. Andrade nije postigao gol ali je, kao centarfor, doprineo da Urugvaj dođe do prve titule svetskog prvaka u Montevideu, pred svojom publikom. Nakon fudbala, probao je da radi kao plesač, zatim kao pevač i na kraju kao klavir štimer. Odao se alkoholu pa je umro u 56. godini života u totalnom siromaštvu.

1985.Dražen Petrović je postigao rekord po broju datih koševa na jednom meču. U prvom kolu državnog šampionata Jugoslavije, u meču protiv Olimpije (158:77), Dražen je upisao čak 112 poena. On je time uspeo da obori rekord koji je držao Radivoje Korać „Žućko“, košarkaš OKK Beograd, sa postignutih 74 pogotka davne 1962. godine koje je ostvario u meču protiv Mladosti iz Zagreba.

Doduše, ovakav uspeh je Draženu bio znatno olakšan propustom tadašnjeg sekretara Olimpije koji je zakasnio sa registracijom igrača, pa je protiv Cibone mogao da izađe na teren jedino tim iz Ljubljane sastavljen od kadeta i juniora.

(Izvor:youtube/CroPETROforeverHR)

Ovaj podatak čini Draženov neverovatan uspeh razumljivijim. Čak je i Zagrebačka štampa veličala njegov podvig, navodeći kako je prevazišao i Vita Čemberlena iz Filadelfije i njegovih 100, a s druge strane jedva spominjući da su protiv strašne Cibone istrčali golobradi momčići iz juniorskog sastava Olimpije… Kao odgovor na ovakav „uspeh“, par dana kasnije momci iz KK Zadar su pripremili adekvatan „odgovor“ na ovaj podvig Dražena Petrovića.

„Forsirali“ su jednog igrača (Zdenko Babić) u meču protiv Hapoela iz Levkozije (192:116) koji je već u 26. minutu oborio Draženov rekord. Utakmicu je završio sa postignutih 144 poena! Da ne znamo da su u pitanju hrvatski košarkaški klubovi, rekli bismo – prava srpska posla. Ovako – bez komentara.

1986. – Rođen je Novica Veličković, srpski košarkaš. Igra na poziciji krilnog centra a trenutno nastupa za Partizan. Košarku je počeo da trenira u klubu Drvomarket, zatim Zemunu pa onda u Partizanu. Za prvi tim Partizana je nastupio u sezoni 2004/05. S obzirom da je bio akter tuče na utakmici Jadranske lige protiv Hemofarma 2006. godine, kada je i razbio arkadu protivničkom košarkašu Slavku Stefanoviću a zatim se sukobio i sa košarkašem Crvene Zvezde Milanom Gurovićem, u finalu plej-ofa Sinalko Superlige, dobio je nadimak „Novica ubica“ koji mu je i dan danas ostao.

Izvor:youtube/Emirhan Yazıcı)

Kada su se u trećem kolu prve faze Evrolige 2007. godine, sastali Partizan i tadašnji aktuelni evropski šampion Panatinaikos, u poslednjem napadu za pobedu Veličković je ostao sam ali je promašio koš za dlaku. Plačući zbog promašaja i poraza izjavio je da će „sledeća sigurno ući.“ Tako je i bilo. Pri sledećem njihovom susretu u poslednjem kolu, u hali Pionir, susretu koji je bio biti ili ne biti, situacija je bila maltene istovetna jedino što je pozicija iz koje je Nikola imao poslednji šut za pobedu bila daleko teža nego u prethodnoj utakmici. Ipak, uspeo je da pogodi pa je Partizan otišao u četvrtfinale a prvak Evrope i ujedno najskuplji tim kontinenta je bio poslat kući.

Nakon višegodišnjeg lutanja po evropskim klubovima, vraća se 2016. godine u Partizan. Sa reprezentacijom je osvojio srebro na evropskom prvenstvu 2009. godine.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter