0
Fudbal

VREMEPLOV: Dan kada je „kralj fudbala“ odigrao poslednji meč (VIDEO)

Objavljeno: 03.10.16 u 23:50

Mnogo generacija je prošlo fudbalom od kada se on povukao, ali i dan danas njegovo ime se izgovara sa strahopoštovanjem.

Trenutno fudbalom vladaju Mesi, Ronaldo, Ibrahimović, posle njega je došao legendarni Maradona, ali se za Pelea i dalje tvrdi da je najbolji fudbaler koji je ikada izašao na travnati teren.

Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pelé rođen je 21. oktobra 1940, mada on tvrdi da je đen dva sana kasnije.

U karijeri je postigao neverovatnih 760 golova u službenim utakmicama, od kojih 541 u ligaškim takmičenjima, zbog čega je zvanično najbolji strelac u istoriji. Ukupno je, uključujući i prijateljske nastupe, postigao 1281 gol u 1363 utakmice.

Pelé se u Brazilu smatra za nacionalnog heroja, a globalno je zaslužan za velike doprinose pri unapređivanju fudbala. 

On je jedan od najvećih boraca protiv siromaštva u svetu, pa je čak svoj 1000 gol posvetio siromašnoj devci Brazila.

SVAKA ČAST: Pele prodaje trofeje i suvenire u humanitarne svrhe

Karijeru u Santosu je započeo s 15 godina. Već sa 16 je bio član reprezentacije, a prvu titulu na Svetskom prvenstvu osvojio je sa 17 godina.

Uprskos brojnim ponudama iz Evrope, finansijska situacija i pravila u brazilskom nacionalnom prvenstvu omogućile su Santosu da zadrži Peléa sve do 1974. godine.

S Peléom je Santos je dostigao svoj vrhunac osvajanjem Kopa Libertadores takmičenja 1962. i 1963. godine.

Njegova igra donela mu je svetsku popularnost, a Santos je u nekoliko navrata išao na svetske turneje kako bi iskoristio tu popularnost. Tokom većeg dela karijere, Pelé je igrao kao napadač.

Pelé je rekorder po broju postignutih golova za svoju reprezentaciju, a ujedno je i jedini igrač u istoriji koji je osvojio čak 3 titule sa Svetskog prvenstva.

Zanimljivo je da se iz reprezentacije povukao na utakmici sa „evropskim Brazilom“, selekcijom Jugoslavije.

(Izvor:youtube/MrSljiva66)

Na SP 1962. godine se zbog povrede povukao sa takmičenja, iako je prvobitno bio u sastavu, zbog čega nije dobio medalju.

Ipak, FIFA mu je 2007. retroaktivno dodelila medalju za 1962. i tako ga učinila jedinim s tri medalje u istoriji.

Posle povlačenja 1977. godine, Pelé je postao aktivan ambasador fudbala. Trenutno je počasni predsednik kluba Njujork Kosmos.

(Izvor:youtube/R9godmagic)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter