0
Boks

NA DANAŠNJI DAN: Održan „Triler u Manili“, Muhamed Ali postao bokserski kralj! (VIDEO)

Objavljeno: 01.10.16 u 08:45

„Pogodio sam ga udarcima koji bi srušili zid, a on je ostao na nogama. Bog mi je svedok, on je najveći šampion ikada.“ – Džo Frejzer

1975. – U Manili je održan bokserski meč, po mnogima najveći bokserski spektakl ikada, između dve legende boksa. Treći meč po redu između Muhameda Alija i Džoa Frejzera. U prvom je slavio Frejzer na poene, posle 15 rundi a u drugom Ali i to na isti način. Ovo je bila dugo očekivana „majstorica“ za titulu bokserskog kralja.

(Izvor:youtube/ElTerribleProduction)

Mnogi su ovaj meč nazvali „triler u Manili“. To je bio sukob dva titana koji su se toliko mrzeli da je netrpeljivost među njima mogla da se seče nožem čak i na konferencijama i merenju težine. Mnogi su s pravom očekivali spektakl, a tako je i bilo. Iako je Džo bio malo van forme i sa viškom kilograma ali je bio veoma motivisan i prepun samopouzdanja. Neštedimice su se razmenjivali udarci i svaka runda je bila bitka za sebe. Čak je i Ali posle meča izjavio da je u par navrata mislio da će umreti tokom meča. Na žalost, trener Frejzera nije pustio da uđe u poslednju rundu jer, s obzirom da više nije ništa video od silnih Alijevih udaraca, nije mogao da dopusti da mu njegov borac umre na rukama. Muhamed Ali je bio neprikosnoveni kralj ringa.

1954. – Rođen Ljubomir Travica, srpski odbojkaš i trener. Bio je član jugoslovenske odbojkaške reprezentacije na OI u Moskvi, 1980. godine. Sa reprezentacijom, kao igrač, osvojio je bronzu na evropskom prvenstvu 1979. godine. Do 2006. godine bio je trener odbojkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Mosa

1984. – Preminuo je Blagoje Marjanović – „Moša“, bivši jugoslovenski fudbaler i trener. Fudbalsku karijeru je počeo u BSK da bi kasnije prešao u Partizan. Učestvovao je na SP u Urugvaju 1930, a najbolji strelac Jugoslavije je bio tri puta 1930, 1936. i 1937. Jedni od prvih plaćenih igrača na prostoru Jugoslavije su bili Moša i Aleksandar Tirnanić. Trenersku karijeru je počeo upravo u BSK,a nakon njih je prešao u Italiju. Kada se spremao da nastavi trenersku karijeru u Kairu, doživeo je moždani udar sa čijim se posledicama borio narednih 20 godina. Umro je u dubokoj starosti poštovan od strane mnogih obožavaoca jugoslovenskog sporta.

(Izvor:youtube/CrniGuja)

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter