Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i francuski list “Frans fudbal” neće produžiti saradnju na osnovu koje je prethodnih šest godina dodeljivana samo jedna “Zlatna lopta” najboljem igracu planete, prenosi španski AS.

Kako se navodi, nije postignut dogovor između novog predsednika FIFA Đanija Infantina i “Amaur Group”, koja je vlasnik francuskog lista, što znači da ćemo opet imati najboljeg fudbalera po izboru novinara i urednika “Frans fudbala” i drugu u kojoj glasaju selektori i kapiteni nacionalnih timova.


FIFA pod rukovodstvom bivšeg predsednika Sepa Blatera platila je 2009. godine 15 miliona evra da bi se dodeljivala samo jedna nagrada, a prema izvorima španskog lista Infantino želi ponovo izbor koji je potpuno pod okriljem FIFA.

Prema nekim izvorima svecana ceremonija te nagrade bila bi preseljena iz Ciriha u London i ponovo bi se održavala u decembru.

FIFA je svoju nagradu dodeljivala od 1991. do 2009. godine i po tri puta pobednici su bili Zinedin Zidan i Ronaldo, dok je “Frans fudbal” nagradu dodeljivao od 1956. godine do 2009. godine ((do 1998. godine u konkurenciji su bili samo evropski igraci) i rekorderi su Mišel Platini, Johan Krojf i Marko Van Basten sa po tri nagrade.

Zajedničku nagradu dobijali su samo Lionel Mesi (cetiri puta) i Kristijano Ronaldo (dva puta).