10
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

TERZIĆ SE ZAHVALIO VUČIĆU: Zvezda bi bila mrtva bez njegove pomoći (VIDEO)

Objavljeno: 02.09.16 u 10:53

Generalni direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić rekao je danas da crveno-beli ne bi mogli da funkcionišu bez pomoći države, ali i dodao da se klub od njegovog dolaska uglavnom finansira iz sopstvenih prihoda.

– Zvezda bez države ne može. Možda smo se malo sklonili sa grbače države, ali nećemo moći da opstanemo bez nje. Mnogi pitaju zašto se stalno zahvaljujem premijeru Aleksandru Vučiću. Pa bez njega bismo bili mrtav klub. Ne zbog toga što nam daje novac, nego zato što nam njegova podrška mnogo znači na svim poljima, rekao je Terzić.

– Pre svega želim da kažem da mi je izuzetno žao što nismo ispunili velika očekivanja zvezdaške javnosti i plasirali se u neku od grupnih faza evropskih takmičenja. Na nama je da uradimo ozbiljnu analizu da li su ta očekivanja bila realna. Svi u klubu smo govorili da nas čeka težak posao i težak put i da će mnogo toga zavisiti i od sreće na samom žrebu i sreće u utakmicama. Rekli smo da ćemo vredno raditi i mislim da smo u datim okolnostima dali maksimum. Mislim i da nismo imali sreće kod žreba, da smo oba puta dobili veoma teške rivale koji dugo igraju zajedno i imaju kontinuitet. Bez obzira na to, mislim da smo mogli da prođemo Ludogorec i kako vreme odmiče sve je veći žal što nismo uspeli, za tim greškama koje su se potkrale u prvom meču. Kada je visio treći gol u mreži rivala desilo se par nedopustivih grešaka. Takve stvari se ne mogu dešavati u ovakvim mečevima. Već tada sam rekao da će u revanšu biti mnogo teže što se i potvrdilo. Iskreno, želim da se izvinim zvezdaškoj javnosti zbog utakmice u Italiji koja je bila nedopustivo slaba i koju Crvena zvezda ne sme sebi nikada više da dozvoli bez obzira na rivala i razliku u kvalitetu. Onakav pristup igri i ponašanje je za Zvezdu nedopustivo. Nesporno je da su i Ludogorec i Sasuolo bolje i spremnije ekipe, ali ostaje utisak da smo mogli bolje. Možda ne da prođemo, ali svakako da ostavimo bolji utisak. Sa druge strane, ona euforija pred Ludogorec je pokazala koliko je ovom narodu bitan fudbal i samo fudbal, i dokaz da se u Zvezdu mora uložiti da bi se opravdala očekivanja zvezdaške javnosti. Žao mi je što se ta energija sa tribina prelila na teren. Očigledno je da su nespremni psihološki ušli u taj meč – započeo je razgovor pred novinarima Zvezdan Terzić.

Terzić je podsetio na mnoge stvari koje se, po njegovim rečima, prelako zaboravljaju.

– Moram da se vratim unazad jer nisam dugo pričao. Imamo mi i razloga za ponos. Prešli smo dug put od avgusta prošle godine kada smo se kao Feniks digli iz pepela. I sporstki i poslovno. Prvi put je Zvezda osvojila titiulu sa 30 bodova prednosti. Prvi put posle deset godina smo godinu završili sa pozitivnim finasijskim poslovanjem, a i ove ćemo ponoviti isto. Možemo da kažemo da smo odradili veliki deo posla. Ostao je utisak da je moglo bolje, ali to nije tačno jer je to spinovano. Pa ne igramo mi svake godine Evropu pa sada nismo igrali. Prvi put smo bili ovako dominantni, prvi put je vraćeno poverenje publike. E sada, da li se moglo bolje ili su očekivanja bila prevelika? Mislim da je ovo drugo. Da bi bilo kao nekada, potrebna su ozbiljna ulaganja i investicije i svež kapital. Sada se postavlja pitanje ko to može da obezbedi. Znate da, kada sam došao, dug je bio 58 miliona evra, izbačeni smo iz Evrope pre mog dolaska, a sada smo stabilizovali klub. Prošle sezone smo prihodovali 15 miliona evra, od čega je čak 14,2 miliona prihodovano iz inostranstva. I sav taj novac je potrošen u Srbiji gde poslujemo javno i transparentno. Sve priče pojedinih medija su zlonamerne. Na sve to smo platili porez državi, negde oko tri miliona evra. U ovoj sezoni Zvezda ima obezbeđenih 8,35 miliona – izneo je Terzić cifre, i nastavio:

– Prošle godine nam je Gasprom, koji nas sponzoriše sa četiri miliona evra i kome smo veoma zahvalni, dao novac za sezonu i po unapred i potrošeno je u danu, a ne kako su neki pisali da je potrošeno na ova pojačanja. Srećom, Gasprom se vraća sa polovinom novca za ovu godinu i to je dva miliona evra. Tu je i Telekom sa 800.000 godišnje. Takođe, još u maju smo rešili da pokušamo sve da ućemo u neku od evropskih liga, a to je značilo da se sačuva tim, sačuva trener Božović i da se dovedu igrači bez obeštećenje kako bi se pojačao tim. Mi smo tada mogli da kažemo da nemamo novca za trenera, ovaj tim i pojačanja, ali nismo hteli tako da se ponašamo. Dobro je poznato da je Miodrag Božović rekao da ne obećava ništa i da će on dati maksimum da probamo, ali ništa nije obećao. Samo je rekao da mnogi ulažu, da su nephodna sredstva, da mi živimo u prošlosti, u našem muzeju. Pa svi kažu kako taj neki Kopenhagen može? Pa taj Kopenhagen plati dva miliona za Pavlovića. Mi nismo spremni da platimo to obeštećenje i zato oni ulaze u Ligu šampiona. Naš trener je lepo rekao, ne možete to očekivati od igrača koji dolaze bez obeštećenja. Jer, da li su to top pojačanja ako klub neće da ih zadrži? Zato je Zvezdi potrebno i mnogo sreće da bi došla do Lige šampiona – objašnjava generalni direktor kluba.

Zvezdina situacija nije nimalo „ružičasta“, a rešenje nije lako vidljivo.

– Postavlja se pitanje ko je taj koji treba da ulaže u Zvezdu? Mi možemo da obezbedimo novac i održavamo klub. Ne zaboravite da nas je rival maltene terorisao šest godina, a sada smo mu maltene nabili kompleks. Verujem da ćemo biti šampioni i ove godine i one tamo i one tamo i navijači Zvezde će imati razloga za ponos. Za nešto više će trebati ogromna ulaganja. Pre svega na stadionu koji je star, to su desetine miliona evra, investicije u trening kamp, u nove igrače, stopiranje prodaja. Mi prodajama izbegavamo da smo na teretu države, ali jedemo sopstvenu supstancu. Da je Zvezda privatni klub ne bi prodala ni Grujića ni Jovanovića ni Rajkovića, nego bi se svakih šest meseci pojačava dopunskom selekcijom. Mi bismo i jare i pare. Da imamo rezultate i funkcionišemo, a da ne prodajemo igrače. U stalnom smo raskoraku između želja i mogućnosti. Možda je to i moglo bolje, ali mi je kao profesionalcu savest čista jer verujem da sam sa saradnicima dao maksimum da ostvarimo velike i sportske i poslovne ciljeve. Treba imati realne ciljeve. Mi na Skupštini nismo ni obećali Ligu šampiona i Ligu Evrope. Obećali smo da ćemo biti šampioni – podsetio je Terzić.

Klub se, za razliku od ranijih perioda, sada uglavnom finansira iz sopstvenih prihoda.

– Mi smo već ove sezone obezbedili 8,35 miliona evra: 1,25 miliona od UEFA, 200 hiljada od TV Prava, 700 hiljada od ulaznica, 1,4 miliona od Ibanjeza, 2 miliona od Kataija, 800 hiljada od Telekoma i 2 miliona pomenuta polovina ugovora sa Gaspromom. Mogli smo da prodamo Kataija za više. Imali smo Lokomotivu i Bešiktaš za 3 miliona i 20 odsto. On nije hteo tamo. Bili smo nemoćni. On je hteo Španiju. Selta je osetila naše teško stanje i počela je da nas ucenjuje. To nismo hteli da dozvolimo, rekli smo – nećete nas ucenjivati. Onda smo rekli Kataiju – ostaćeš u Zvezdi jer si jedan od najboljih igrača u poslednjih deset godina, nosiš desetku, ali interes Zvezde je da potpišeš novi ugovor. Pričali smo par dana, a onda je Katai sam predložio da se odrekne 350.000 evra koje su mu pripadale od transfera, jer se toliko odrekao i u Olimpijakosu kada je dolazio bez obeštećenja pa je Zvezdi ostalo čisto dva miliona. Praktično, to znači da smo ga prodali za 2,35 miliona evra i 20 odsto od buduće prodaje. Posebno nam je drago da smo sve te igrače doveli bez obeštećenja. I Katai i Ibanjez. I Zvezda je zaradila čistih 3,4 miliona evra. A Katai vredi onoliko koliko na tržištu ponude. Sada se spinuje sa njegovom vrednošću, pa što ga selektor nije zvao u prethodnoj akciji među čak 32 igrača? Što je Olimpijakos bio srećan samo da ga pusti? Ne zaboraviti da mi igrače prodajemo iz Surdulice, Ivanjice i Milanovca, a ne iz Lige šampiona. Svi pitaju za Kataija u Olimpijakosu. Mislite da ga tamo hvale? Znate li da je Bešiktaš odustao od njega kada su se raspitali o karakteru. Ima 25 godina dolazi iz slabog takmičenja, ne mogu da ga vide u jakom meču, a nije među 32 igrača u reprezentaciji u prethodnom meču. Ja da sam direktor u Barseloni doveo bih ga tamo, jer mislim da je fenomenalan igrač. Ali, drugi ga ne vide. A ne zaboravite da smo Grujića prodali za šest miliona koji nije bio ni u A ni u mladoj selekciji nego rezerva u omladinskoj selekciji. A Grujić je dobar igrač, ali neko to u omladinskoj selekciji nije prepoznao, a mi jesmo. Tako je i sa Kataijem – objašnjava Terzić, i razjašnjava situaciju oko Mihaila Ristića.

TERZIĆ OTKRIVA: Imamo milionsku ponudu na stolu za budućeg kapitena!

– Evo sada imamo ponudu Makabija od dva miliona i 20 odsto za Ristića. ali sam predložio UO da se to odbije i najverovatnije će tako biti. U njega izuzetno verujem da će biti bek na top nivou. Ima sličnu karijeru kao Mihajlović ili Kolarov. Lako je moguće da dobije i kapitansku traku u Zvezdi.

Prodajom Ristića, klub bi prihodovao još novca, međutim…

– Sa tom cifrom bismo prebacili 10 miliona i za ovu sezonu. Naš budžet za ceo klub je 9,2 miliona, da živi. Problem je što nas muče dugovi. Prošle godine smo više od 50 odsto prihoda imali u odnosu na potrebe, ali smo morali da plaćamo dugove. Ovo je prvo rukovodstvo koje nije nastavilo trend rasta duga. ni jedan kredit nismo digli, niti nekom budućem rukovodstvu ostavljamo dugove u amanet. Mi pričamo o milionima – dva, tri šest, a zadnjih deset godina svi su odlazili za nekoliko stotina hiljada evra. Mi smo sve to uradili na našu procenu. Nama je sada malo kada dovedemo za nula a prodamo za dva miliona. Mogli smo mi da kažemo Alavesu, ne može dva, dajte osam, a oni bi rekli neka vam to da neko drugi i šta bismo radili danas? Tek kada Zvezda bude imala unapred obezbeđen budžet moći ćemo da se ponašamo realno i kažemo – ne zanima nas vaša ponuda. Ali, za to treba vreme i kapital koji će neko uložiti, a ne da prodajemo igrače. Ko to treba da bude, ne znam, ali neko mora. U ovim uslovima radimo izuzetno dobro i kvalitetno. Argumenti govore u našu korist. Pre nas su iz Zvezde igrači odlazili bez obeštećenja, a od kada sam ja tu niko nije otišao preko arbitraže. Ne treba da pričamo da li su Grujić, Ristić, Rajković, Grujić i Jović talentovaniji od onih koji su otišli za nula: Janković, Simić i Maksimović. A kada sam došao, Ristić i Jovanović nisu imali nikakve ugovore! Ali, nije realno da se sa budžetom od 9,2 miliona igra Liga šampiona. Može da se desi, ali nije realno – objašnjava Terzić.

Crvena zvezda je načinila novi korak kada je podmlađivanje ekipe u pitanju. U prvi tim se vraća talentovani golman Filip Manojlović.

– Manojlović treba da dokaže da je vredan naše odluke da mu se ukaže poverenje. U trenutku kada nam je ostala samo liga pravi je trenutak da damo Manojloviću šansu. I svesni smo da će grešiti, ali da imamo kvalitet da ostali igrači to nadomeste. Priča o odlasku Babunskog nije realna. Da Zvezda trguje sa Dinamom nije realno i, uostalom, nikakvu ponudu nismo imali. Hugo ostaje i sa njim pričamo o produženju ugovora. Imali smo ponudu od 1,5 miliona za njega, ali smo je odbili. Za Kataijeve pozicije smo imali zamene, za Hugovu nemamo.

Greške u izboru igrača se dešavaju, a jedan od njih je i brazilac Edson.

– Edson je bio greška, ali nije doveden napamet. On je igrao sa Kakom u Sao Paulu pred punim stadionima. Ali, Južnoamerikancima treba vremena za prilagođavanje. Tako je bilo i sa Borhom i Evandrom. Ali, Edson nije bio profil igrača za nas. Mislim da ostala pojačanja nisu promašaj. Postigli smo maksimum sa parama koje smo imali. Nije lako naći komadanta odbrane. Neki igrači nisu hteli da pričaju bez milion evra. A neki klub iz Soluna ima privatnika, rusa Savidisa koji im da taj novac i spreman je da rizikuje. Javnost je spinovana pričom o platama igrača. Oni su pokriveni prodajom jednog igrača, ali mi moramo da živimo da ne prodajemo igrače. A to nije moguće kada te dugovi jedu. Klubovi koji igraju Evropu ne žive od transfera. Najviše zarade od TV prava, sponzora, navijača, a malo od prodaje. Napoli proda Iguaina za 94, ali potroši 120 miliona evra. Biće ovo teška sezona za nas jer moramo mnogo dugova da servisiramo. Ali, žao mi je što nismo još više rizikovali, što nismo uzeli kredit od tri miliona i kupili tri-četiri top igrača.

Zvezdin generalni direktor je prokomentarisao i odluku disciplinske komisije povodom suspenzije Predraga Sikimića.

– Ovo sa Sikimićevom kaznom je iživljavanje disciplinske komisije. Možda je neumesno praviti poređenja kod povreda igrača, ali komisija nema kriterijume. Milenković je izbacio Bojića iz Čukaričkog godinu dana sa terena i dobio četiri meča, a Sikimić je dobio 11 mečeva. Prema svemu što se događa i u šta verujemo, Živković će se vratiti na teren za mesec dana. To je divljanje komisije za nenameran start. Ali, nije ovo prvi put. Ja kada sam ušao kod sudija prvi put u životu dobio sam šest meseci, a Marko Nikolić u prvom mandatu uradi to i dobije 200.000 dinara, a sada nešto slično i opet bude kažnjen novčano. Bitno je da direktor Zvezde dobije zabranu šest meseci.

(Izvor:youtube/Crvena zvezda)

0
0

10 Komentara

  1. Koje pare dobija pfc. Onu crkavicu od mts od 600 000e. To je smešno to služi da neko kaže da pfc nešto dobija siću. Dobijate 10 puta više od pfc. Da ima neko normalan u pfc ida ovu izjavu pošalje u sedište ufe. Nema boljeg dokaza umešanosti politiku u sport od ovoga.

    0
    0
    Odgovori
  2. Da je pravde i pravne države ovaj bi zajedno sa čelnicima patlidžana odavno trebao da bude u nekom KP-domu da guli krompir, Za sve ljubitelje Zvezde je mnogo pametnije kada bi ovaj ćutao, jer u ovom tekstu ima toliko toga što bi ga odvelo na doživotnu robiju, i neka objasni svim poštenim gadjanima Srbije zašto i odakle je dao 1000 000 evra kaucije kako bi bio na slobodi. Koga on zavarava ovim ciframa i lažima, jedino što je istinito je da džava na čelu sa premijerom AV pomaže državne klubove Zvezdu i Partizan. odnosno baca narodne pare u rupe bez dna.Većinu naših klubova vode mafijaši i kriminalci koji se kriju iza sporta i muljaju sa parama.Naš fudbal je živi dokaz sprege sporta, mafije i kriminala.. Zato nam je fudbal tu gde je i nikada se nećemo izvući iz živog blata sve dok se ne raskrsti sa kriminalcima koji vode naše klubove i fudbalske organizacije.

    0
    0
    Odgovori
  3. Ovo je smešno. Kaže uzeli pare od gasprom. Za dve godine unapred a sad dobili 2m eura pdolovinu za ovu godinu. Ne daju rusi ništa. Oni su paravan za državni bankomat. Sve se to njima vrati duplo preko rudne rente i akciza. Jedan zenit rasprodaje najbolje igrače zbog krize. Samo vama gasprom sipa lovu. Ovo izjavu treba poslati u sedište ufe. Da vide šta radi vučić.!

    0
    0
    Odgovori
    • Posalji,sine,kada si toliko upucen i prava sveznalica,pa neka hapse redom,ako nije po zakonu.Ti si obavesten u fotelji o svakom koraku i transferu novca u Zvezdi…zainteresuj se za svoj mali i bedni klub,kako on posluje,pa se ponovo javi.Nemoj da glumis drvenog advokata a nemas pojma o nicemu.

      0
      0
      Odgovori
    • Hrvoje ti izgleda zaboravljas da se i tvoj predsednik tvog lopovskog kluba isto zahvalio Vucicu na pomoci,zaboravljas da vam je zemunelo drzava napravila,stadio poklonio od JNA koji nikad niste imali i na kraju Tole 7 titula i onaj pokradeni kup Vojvodini,a da ne pricam kod Toleta vam je dodeljena titula iz bivse Juge i oduzeta Vardaru,a tada vas je Sajber kaznio sa -6 bodova zato sto ste namestili utakmicu da pobedite u gostima sa 6 gola razlike da bi bili prvaci,za Srbiju za celu bivsu Jugoslaviju vi ste najveci lopovi i grobari fudbala na ovom prostoru,hteli ste Zvezdu sa Tadicem i Toletom da unistite niste uspeli ali vama nema spasa ovo je tek pocetak,nema milosti sa vama,mars nazad u Zagreb Franjevci !!!!

      0
      0
      Odgovori
  4. I sada neka neko kaze da ne trose poreskih obveznika pare zahvaljujuci AV, koji pokusava da se suprostavi neprirodnom PORETKU stvari, a to je ozivljavanje raspalog vampira, koga su u „beztezinsko stanje“ (smrt) dovele njihove „legende“ !!! VRATITE PARE STO STE POKRALI OD NAPACENOG SRPSKOG NARODA !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter