4
Domaći fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Svečano otvorena Marakana – hram Crvene zvezde i njenih navijača! (FOTO)

Objavljeno: 01.09.16 u 12:10

Prošlo je 53. godine od kada su na njena vrata ušli prvi navijači crveno-belih. Istog dana je počela legenda o najvećem holandskom fudbaleru svih vremena, a rođena je i inspiracija Stalonea za film “Roki”.

1923. – Rođen je Roki Marćano, američki profesionalni bokser italijanskog porekla. Zbog načina na koji je “mleo” svoje protivnike, prozvali su ga buldožerom. Fizički veoma jak, mogao je da primi neverovatno veliki broj udaraca a ipak da ostane na nogama pa čak da, posle svega, svoje protivnike i nokautira. Govorio je da ima “srce kao u bika” i da je zahvaljujući toj srčanosti uspevao da pobeđuje svoje protivnike. Što bi rekao Stalone u svom filmu “Roki” – “Imao je oko tigra i glad za pobedom”.

Od 49 mečeva, samo u šest nije pobeđivao svoje protivnike nokautom. Titulu svetskog prvaka je odbranio šest puta i bio je kralj ringa od 1952. – 1956. godine. Karijeru je završio bez ijednog poraza. Na žalost, dan uoči svog 46. rođendana, poginuo je u avionskoj nesreći. Po jednima – bio je jedan od najvećih boksera svih vremena, po drugima – jeste bio odličan ali nije najveći jer u tom period i nije bilo neke ozbiljnije konkurencije a po crncima imao je samo jedan “nedostatak” pa da ga priznaju za najboljeg od svih – nije bio crn. A vi prosudite sami.

Roki Marćano

1962. – Rođen je Rud Gulit, bivši holandski fudbaler a potom i trener. Igrao je na poziciji odbrambenog igrača, veznog kao i na poziciji napadača. Bio je atletski građen, brz i prodoran sa odličnom tehnikom. Karijeru je započeo u klubu Harlem, davne 1979. godine. Nakon tri godine igranja za taj klub i odigranih 91 utakmice sa 32 postignuta gola, prelazi u Fejenord, zatim PSV Ajndhoven, Milan, Sampdoriju i na kraju Čelzi. Na ukupno odigranih 465 utakmica postigao je 175 golova.

Osvojio je mnogobrojne nagrade među kojima su prvenstvo Holandije ( tri puta) sa Fejenordom i PSV Ajndhovenom, Ligu šampiona sa Milanom dva puta (1989. i 1990. godine), Superkup Evrope kao i Superkup Italije, Interkontinentalni kup, Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom Holandije (1988. godine), FA Kup sa Čelzijem 1996/97. godine i to kao igrač-trener. Za reprezentaciju Holandije je nastupao punih trinaest godina i odigrao 66 utakmica. Postigao je 17 golova. Trenersku karijeru je započeo u Čelziju još dok je bio igrač, 1996. godine, a nastavio je u Njukasl junajtedu, Fejenordu i Los Anđeles Galaksima. Svrstan je među 100 najboljih igrača svih vremena.

Zahvaljujući brojnim pobedama, Rud Gulit je postao simbol Milana jer sa njima je osvojio sve što se može osvojiti. On je, po mišljenju mnogih, zajedno sa Van Bastenom, Rajkardom i Vintersom bio deo zlatne generacije holandskog fudbala. Pored toga što je bio veliki borac na terenu, borio se i javnom životu i to za prava crnaca. Aktivno se borio protiv aparthejda i pružao veliku podršku Nelsona Mandeli. Gulit je, 1987. godine, proglašen najboljim igračem Evrope a nagradu je posvetio upravo Nelsonu Mandeli ne obraćajući pažnju na osudu dela javnosti. Velik kao igrač i velik kao čovek.

Rud Gulit

1963. – Svečano je otvoren stadion Crvene zvezde, popularna „Marakana“ . Naziv po stadionu iz Rio de Žaneira je dobila zbog svoje grandioznosti i velikog broja mesta. Tog prvog dana odigran je i prvi meč. Prema predanju, prvi posetilac Marakane tog 1. septembra 1963. godine, bio je Laza Petrović iz Loznice. Došao je oko šest ujutru, seo na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču i čekao početak meča svojih miljenika protiv ekipe iz Rijeke. Pre prvoligaškog meča, sastali su se pioniri Crvene zvezde i Jedinstva iz Zemuna pa je prvi gol postigao Trifun Mihajlović.

A prvi zvanični, prvoligaški pogodak postigao je Riječanin Vukoja a prvi gol za seniorski tim Crvene Zvezde postigao je Dušan Maravić na istoj toj utakmici. Najbrojnija poseta Marakani bila je 1975. godine na utakmici protiv mađarskog Ferencvaroša, kada je bilo prisutno 117.000 navijača. Kasnije je, radi bezbednosti a u skladu sa propisima UEFA, kapacitet stadiona smanjen na 53.000 sedećih mesta. Na finalnom meču Kupa Šampiona odigranom na Marakani 30. aprila 1973. godine između Ajaksa i Juventusa (1:0), prisustvovalo je 91.564 gledalaca. Od skoro je ime stadiona „FK Crvena zvezda“ promenjeno u „Rajko Mitić“, ali nadimak „Marakana“ zauvek ostaje.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

1986. – Rođen je Gael Monfis, francuski profesionalni teniser. Visok 1,93 m i ogromnih ruku, dobio je nadimak “Spajdermen” jer je u stanju da u par koraka pređe teren i da uhvati skoro svaku loptu. Kao protivnik je veoma nezgodan jer svojom ogromnom pojavom pokriva veliki deo terena. To je imao priliku da oseti i naš teniser Novak Đoković, u nekoliko navrata. Omiljeni udarac mu je dvoručni bekhend. Takođe ima veoma snažan servis, preko 200 km/h. U pojedinačnoj konkurenciji je osvojio šest titular a najbolji plasman mu je bio 7. mesto na ATP listi u 2011. godini.

Bio je vicešampion na Mastersu u Parizu 2009. i 2010. godine a u Monte Karlu 2016. godine. Što se tiče Grend slem turnira, najbolji plasman mu je bio polufinale Rolan Garosa 2008. godine. Prvu ATP titulu iz Serije 500 je osvojio u Vašingtonu, 2016. godine. Mnogo bolji u pojedinačnoj konkurenciji nego u parovima, svojim bravurama, akrobacijama i atraktivnim poenima, osvojio je simpatije Francuza. Često zna da svoje pobede proslavi plesom na terenu.

gael-monfis

Pripremio: Ivan Gajin

 

0
0

4 Komentara

  1. Hram je samo jedan,a ovo o cemu vi pisete nema veze sa zivot,nego samo popularizacija c.z,rupa obicna kakav hram ljudi ….

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter