0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Rođena su dva sportska „vanzemaljca“ (VIDEO)

Objavljeno: 21.08.16 u 13:19

Svet je na današnji dan dobio najbržeg čoveka na planeti, postavljan je rekord u preplivanim kilometrima, a rođen je i košarkaš koji je u karijeri zabeležio neverovatnih 23.924 skokova.

1911. – Održano je Drugo avijatičarsko takmičenje u Budimpešti. Učestvovalo je 16 takmičara iz Austrougarske a takmičenju je prisustvovalo približno 100.000 gledalaca. Pobedio je pilot Dragutin Novak. On je upravljao Merćep-Rusijanovim avionom u čijem je konstruisanju, kao i predlozima u vezi sa komandama učestvovao i sam Novak, zajedno sa Josipom Rusijanom. Mihajlo Merćep, po kojem je takođe nazvan avion, nikada nije sam leteo, niti je bio konstruktor. Po zanimanju je bio fotograf i preduzetnik sa pozamašnim kapitalom koji je na vreme uvideo budućnost vazduhoplova. On i braća sportisti Edvard i Josip Rusijan, počeli su sa proizvodnjom aviona, osnovali u Zagrebu Klub avijatičara 1910. godine i krenuli sa održavanjem takmičenja u letenju kako bi privukli publiku i upoznali ih sa prednostima vazdušnog prevoza a ti turniri su im ujedno bili način i da obezbede nove sponzore. Pobednički avion sa kojim se Novak takmičio u Budimpešti je imao raspon krila 10 metara, bio je dugačak 7,8 metara, sa motorom od 50 konjskih snaga i težinu od 300 kilograma.

Dragutin Novak - izvor-quirinus portal

1936. – Rođen je Vilt Čejmberlen, bivši profesionalni američki košarkaš. Igrao je na poziciji centra. Karijeru je započeo u Filadelfija Voriorsima a završio u Los Anđeles Lejkersima. Sa popularnim „jezerašima“ je osvojio dva NBA prstena, četiri puta proglašavan najkorisnijim igračem lige, jednom za najkorisnijeg igrača NBA Ol Star utakmice, jednom za najkorisnijeg igrača NBA finala i jednom za novajliju godine. Osvajao je sedam nagrada za najboljeg strelca lige, jedanaest nagrada za najboljeg skakača lige, devet puta je bio najprecizniji u šutevima a jednom je čak predvodio ligu i u asistencijama. Jedini je igrač koji je na jednoj utakmici postigao 100 poena! U svojoj karijeri je ukupno postigao neverovatnih 31.419 poena i 23.924 skokova. Od 1978. godine je postao član Košarkaške Kuće Slavnih a od 1980. godine je uvršten na spisak 35 najvećih košarkaša NBA lige. Najveće priznanje mu je uručeno 1996. godine kada je uvršten na spisak 50 najvećih igrača u istoriji NBA lige. Nakon košarkaške karijere postao je uspešan biznismen pa je čak imao i nekoliko zapaženih filmskih uloga od kojih je najpoznatija bila u filmu Konan Uništitelj. U privatnom životu, nikada se nije ženio ali je nakon njegove smrti (1999. godine) izašao neverovatan podatak da je spavao sa 20 hiljada žena. Ako je to istina, srećna okolnost je bila ta da je bio sportista dugi niz godina i samim tim spreman za velike napore koje je iziskivao ovoliko veliki broj partnerki.

legendarni Vilt - izvor pinterest

1979. – Preminuo je Đuzepe Meaca, bivša italijanska fudbalska ikona i trener. Igrao je na poziciji napadača. Smatra se jednim od najboljih napadača između dva svetska rata. Po komentarima njegovih saigrača, najviše je voleo da predribla protivničkog golmana i sa loptom uđe u gol. Karijeru je započeo u Interu, sa 17. godina u kojem je proveo punih 13 godina. Odigrao je 348 utakmica i postigao 241 gol. Zatim su se ređali klubovi kao što su Milan, Juventus, Vareze, Atalanta da bi svoju igračku karijeru završio ipak u svom Interu (1946. – 1947. godine). Za reprezentaciju Italije je odigrao 53 utakmice i dao 33 gola. Kao trener, pripremao je igrače u Atalanti, Interu pa čak i Bešiktašu. Dva puta je bio prvak Italije (1930. i 1938. godine), jednom pobednik Kupa Italije 1939. godine i dva puta osvajač zlatne medalje sa italijanskom reprezentacijom na Svetskom prvenstvu 1934. i 1938. godine. U znak zahvalnosti zbog svega što je učinio za fudbal, gradski stadion u Milanu je 1979. godine dobio njegovo ime.

Meaca u Interu - izvor taringa

1986. – Rođen je Jusein Bolt, sprinter sa Jamajke. Takmiči se u trkama na 100 metara, 200 metara i štafeti 4×100 metara. Kao mali je igrao fudbal a u školi kriket. Atletikom je počeo da se bavi kada ga je školski trener kriketa usmerio u tom pravcu, videvši kako je istrčao trku od 100 metara na školskom takmičenju. Bolt je vlasnik mnogih zlatnih i srebrnih medalja u svojim disciplinama među kojima su Svetska prvenstva, Svetsko atletsko finale, Prvenstvo Centralne Amerike i Kariba… Možda su najsjajnije olimpijske zlatne medalje. Osvojivši ih, postao je i vlasnik svetskog i olimpijskog rekorda u sve te tri discipline. Olimpijske igre je pokorio prvi put u Pekingu, 2008. godine, kada je „uzeo“ sva tri zlata – štafeta 4x 100 metara, 100 m (9,69 sec) i 200 m (19,30 sec) a sa ta dva vremena ujedno postavlja i svetski rekord. Da u trci na 100 metara nije usporio pred cilj kako bi proslavio pobedu, stručnjaci su procenili da je mogao da istrči tu stazu ispod 9,60 sekundi. Sva tri zlata je ponovio i 2012. godine u Londonu i tako postao jedini sprinter koji je uzeo 6 zlatnih medalja u te tri discipline i to još uzastopce. A da iznenađenjima tu nije kraj, dokazuju i ove Olimpijske igre u Riju gde je uzeo tri nove zlatne (uzastopne) medalje na 100 m (9,81 sec), 200 m (19,78 sec) i štafeta 4x100m (37,27 sec). Sada je vlasnik 9 zlata sa tri uzastopnih Olimpijskih igara. Da li će nastaviti sa nizanjem pobeda i rekorda?

– Dokazao sam svetu da sam najbolji. Zbog toga sam rekao da su ovo moje poslednje Olimpijske igre, izjavio je Bolt. Nadamo se da nije mislio ozbiljno jer sigurno ima još toliko toga da pruži.

(Izvor:youtube/sportsnetwork)

2000. – Slovenački plivač Martin Strel, koji je pod geslom „Za mir, prijateljstvo i čiste vode“ plivao Dunavom od izvora u Nemačkoj do njegovog ušća u Crno more i preplivao više od 2.900 kilometara, oborio je svetski rekord ostvaren na Misisipiju koji je iznosio 2.910 kilometara i tako dospeo u Ginisovu knjigu rekorda. Sa izvora Dunava je krenuo 25. juna. U njegovoj ekipi je bio prateći brod sa opremom i posadom, a pored njega je veslao njegov sin u kajaku koji mu je pomagao u navigaciji. Dnevno je plivao u proseku oko 50 – 60 kilometara a već na polovini maršute je izgubio oko 8 kg. Tokom 2004. godine ovaj neverovatni ultramaratonac preplivao je najzagađeniju svetsku reku Jangce (6.300 km) u Kini, za 51 dan, što je bio novi svetski rekord, naravno za Ginisovu knjigu. Reka je toliko bila zagađena da su morali svaki dan da mu menjaju krv. Plivao je kako bi upozorio svetsku javnost na zagađenje reka i uništavanje prirode za koje smo svi mi odgovorni.

Martin Strel - izvor 24ur

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter