0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Košarkaši SR Jugoslavije pokorili svet (VIDEO)

Objavljeno: 09.08.16 u 09:21

– Životne bitke ne dolaze samo najsnažnijima i najboljima, one čekaju svakoga od nas… A onaj koji će izaći kao pobednik je upravo onaj ko je verovao u sebe, verovao da može… Ken Norton

1931. – Rođen je Mario Zagalo, brazilski fudbaler i trener. On je bio prvi fudbaler koji je osvojio FIFA svetsko prvenstvo i kao fudbaler (1958. i 1962. godine) i kao selektor (1970. godine) i Svetsko prvenstvo 1994. godine kao asistent selektora i to oba puta sa brazilskom reprezentacijom. Igrao je za ekipe America, Flamengo, Botafago kao levo krilo. Kapiten Brazila je bio 33 puta. Kao pravi ljubitelj i vatreni navijač ekipe „Selesao“, nikada nije zaboravio poraz Brazila od ekipe Urugvaja u finalnom meču Svetskog prvenstva davne 1950. godine koji je bio okončan rezultatom 1:2 u korist Urugvaja.

31_MVG_zagallo

– Zemlja je bila u žalosti a svi na stadionu su plakali, sećao se Zagalo, koji je bio na utakmici u vojnoj uniformi jer je bio na služenju vojnog roka. Na glavnom ulazu stadiona Marakana u Rio de Žaneiru se nalazi Bronzana statua Maria Zagala. U znak sećanja njegovih sunarodnika i navijača na fudbalsku veličinu.

1938 .- Rođen je Rod Lejver, bivši australijski teniser. Igrao je levom rukom a njegov omiljeni udarac je bio jednoručni bekhend. Sve četiri Grend slem titule je uspeo da osvoji u istoj godini i to 1962. godine kao amater i 1969. godine kao profesionalac. Takođe je, nakon 1968. godine, osvojio sva četiri Grend slem turnira iste godine i to dva puta a ujedno je bio i poslednji muški teniser koji je sve velike naslove osvojio dvaput u karijeri. Pre njega su to postigli samo Roj Emerson i Margaret Kort. Svetski broj 1. je bio sedam uzastopnih godina, od 1964. do 1970. godine. Takođe je izabran za Sportsku ličnost godine van Velike Britanije po izboru Bi-Bi-Sija. Sve ovo je sasvim dovoljno da ga svrstamo u jedne od najboljih tenisera svih vremena.

Laver-GOAT-700x450

1938. – Rođen je Oto Rehagel, bivši nemački fudbaler i trener. Uporedo sa Helmutom Šenom, Hicfelfom, Udom Latekom i Vajsvajlerom, smatra se jednim od najuspešnijih nemačkih trenera. On je jedini koji je i kao trener i kao igrač kombinovano odigrao više od 1000 utakmica Bundeslige. Vlasnik je mnogih rekorda – po najvećem broju pobeda (387), najviše nerešenih (205), najviše poraza (228), a njegovi timovi su postigli najviše golova (1473) i primili najviše golova od klubova drugih trenera (1142). Bio je selektor reprezentacije Grčke od 2001. do 2010. godine, kada su osvojili Evropsko prvenstvo 2004. godine i kvalifikovali se na SP 2010. godine. Sa Verderom iz Bremena je dva puta bio nemački prvak (1988. i 1993. godine), osvojio dva nemačka kupa i Kup pobednika kupova. Na trenerskom polju ostaće upamćen i po neverovatnom porazu njegove ekipe Kikers Ofenbah od Borusije iz Dortmunda sa nestvarnih 12:0!

otto-rehhagel-

1943. – Rođen je Ken Norton, američki bokser. Bivši prvak sveta u teškoj kategoriji u verziji WBC, odigrao je 50 borbi i imao svega 7 poraza i jedan nerešen rezultat. Bio je prvi bokser koji je bez borbe osvojio titulu. Svetski bokserski savet (WBC) ga je proglasio šampionom 1977. godine jer je Leon Spinks odbio da se bori protiv njega kao prvog izazivača. Nadimci su mu bili „Crni Herkul“ i „Razbijač vilice“. Drugi nadimak je stekao jer je u prvom meču protiv Muhameda Alija uspeo da mu razbije vilicu. Norton i Ali su se susreli u ringu 1973. u San Dijegu i niko nije polagao velike šanse u Kena. Uprkos tome, Norton je uspeo da razbije vilicu Muhamedu u prvim rundama meča jer je Ali bio iznenađen protivnikovim stilom i taktikom.

box_a_norton-ali

– Umesto da zadaje udarce kao većina boksera odozgo, on je spuštao ruku i zadavao kratke direkte, pričao je Alijev bivši menadžer Džin Kilroj. Norton je tada pobedio podeljenom odlukom sudija. Jedini put pre toga, Muhamed Ali je izgubio meč od Džoa Frejzera 1971. godine. Naredna dva, po mišljenju mnogih, kontroverzna meča je dobio Muhamed, takođe podeljenom odlukom sudija. Prijatelji Nortona su pričali da je on do kraja života bio ubeđen da je ipak on dobio i ta dva meča a ne Ali. Umro je u 70. godini od posledica moždanog udara.

1992.- Završene XXV Olimpijske igre u Barseloni. Ovo su bile prve OI, posle OI u Minhenu 1972. godine, gde su učestvovale sve članice Međunarodnog olimpijskog pokreta. Prvi put su učestvovale Slovenija, Hrvatska i BiH samostalno dok su olimpijskom timu SR Jugoslaviji zabranili učešće zbog sankcija koje su UN nametnule našoj zemlji ali je bilo dozvoljeno učešće individualnim sportistima pod olimpijskom zastavom. Jedna od njih je bila i Jasna Šekarić koja je osvojila srebrnu medalju iz gađanja pištoljem. U program Igara su uvršteni badmington, bejzbol i džudo za žene a ponovo su vraćene u program kajak i kanu na divljim vodama. S obzirom da je od ovih igara zvanično dozvoljeno učešće i profesionalnih sportista, američki košarkaši su doveli, po mišljenju mnogih, najbolji tim svih vremena tzv Drim Tim, među kojima su bili i Medžik Džonson, Leri Bird, Majkl Džordan… Nije ni čudo što su relativno lako došli do zlata. Demonstracioni sportovi su bili baskijski pelota, hokej na koturaljkama i tekvondo. Muzička tema je bila pesma „Barselona“ koju je napisao Fredi Merkjuri a otpevao je sa operskom divom Monserat Kabalje. Pesma je ubrzo postala svetski hit.

hqdefault

1998. – Na Svetskom prvenstvu u košarci koje je održano u Atini, naša reprezentacija je osvojila zlatnu medalju. Rusija je osvojila srebro a SAD su osvojili bronzanu medalju. U grupnoj fazi, naši momci su pobedili ekipe Japana (99:54), Portorika (80:66) i Rusije (82:74) a zatim Kanadu (95:55), Grčku (70:56) ali i pretrpeli poraz od Italije (60:61). U četvrtfinalu smo pobedili Argentinu (70:62) a u polufinalu ponovo pobedili domaćina Grčku rezultatom 78:73. U finalu smo se susreli po drugi put sa Rusima da bi, u poprilično izjednačenoj borbi, u zadnjih tridesetak sekundi stekli laganu prednost blokadom sigurnog koša Mihajlova, a zatim i pogotkom Željka Rebrače nakon promašenog slobodnog bacanja Topića, koju smo čuvali do kraja utakmice za konačnih 64:62 i novu zlatnu medalju naših fenomenalnih košarkaša. Najkorisnijim igračem je proglašen Dejan Bodiroga. Na sledećem Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu (SAD) 2002. godine naši momci su odbranili titulu prvaka.

(Izvor:youtube/Iggy Speed)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter