0
Evropske lige

LIČNI UGAO: Pet stvari koje su obeležile Euro 2016 (VIDEO)

Objavljeno: 17.07.16 u 12:05

Ogledao sam i komentarisao mnogo fudbalskih prvenstava sa svih kontinenata, svih uzrasta i oba pola. Ovo fudbalski ne spada u one zanimljivije, mada je raznih zanimljivih detalja bilo. Izdvojio sam pet stvari koje su meni privatno, ali i profesionalno privukle pažnju.

Prva je negativna, a zaokupljivala je pažnju gledalaca i medija gotovo prvih deset dana i više: besciljno divljanje huligana, varvarizam i želja za dokazivanjem neiživljenih testosteronaca, jer žene u tome nisu učestvovale.

LUDILU NEMA KRAJA: Opšti haos u Lilu, Nemci brutalno napali Ukrajince – stolicama! (FOTO) (VIDEO)

Horde pijanih i drogiranih napasnika divljale su francuskim gradovima, a prednjačili su ultradesničari bez obzira na naciju. Mnogo razbijenih glava i dva smrtna slučaja, koja „na sreću“ nisu usko povezana sa huliganizmom. 

STRAH U PARIZU: Kontrolisana eksplozija na stadionu ‘Francuska’! (VIDEO)

Glavni strah bio je od terorističkih napada, što se na sreću nije dogodilo. Pre početka turnira uhapšen je jedan napadač sa 15 kilograma eksploziva, bilo je nekih sitnih pretnju, ali izbegnut je najgori scenario.

Ipak, da sve ne bude kako treba pobrinuli su se huligani. Najistaknutiji su bili Rusi, koji su gazili sve pred sobom, slede Englezi, Francuzi, Nemci, Poljaci, Mađari i naravno Hrvati.

EURO POČEO VELIKIM NEREDIMA: Englezi i Rusi pravili haos, policija koristila suzavac! (VIDEO)

Zašto naravno? Dok su Rusi i ostali gorepomenuti tražili koga će od protivnika da prebiju, Hrvati su se međusobno razračunavali. Postoje dve struje, za i protiv HNS.

EURO 2016: Huligani sprečili Hrvatsku da pobedi, hrabri Česi mogli do sva tri boda (VIDEO)

Umalo da sve to Hrvatsku košta eliminacije, jer su neki njihovi navijači izazvali prekid meča sa Češkom u situaciji kada je njihova selekcija vodila sa 2:0. Meč nisu pobedili, ali im je UEFA ponovo progledala kroz prste i kaznila savez sa samo 100.000 evra.

Ali, pošto oni evidentno ne mogu bez nas, neki njihovi mediji su javili da su incident zapravo izazvali srpski navijači presvučeni u hrvatske dresove! Tipično.

HRVATI IZGUBILI KOMPAS: Selektor iz naziva teroristima, HDZ-u se priviđaju Srbi i jugonacionalisti (VIDEO)

Pretila je UEFA izbacivanjem huligana, ali kako su njihovi timovi ispadali, tako se i broj problema smanjivao, pa su nasilnici pali u zapećak.

Za mene su najsvetliji primer na ovom šampionatu bili su Irci. Iako konstantno pod uticajem alkohola, pokazali su da može i bez nasilja.

(Izvor:youtube/JOE.ie)

POČELO JE: Francuzi proteruju huligane iz zemlje, Rusi oštro protestuju (VIDEO)

Ruku na srce u prvim mečevima ni fudbal na terenu nije bio dovoljno dobar da svojojm lepotom odvuče pažnju sa događanja oko stadiona.

Zatim je, a da toga uopšte nije bio svestan, u prvi plan došao selektor Nemačke, Joakim Lev. Zbog svojih odvratnih navika, koje nećemo ponovo navoditi, postao je internet senzacija.

PREODVRATNO: Kao da nije bilo dovoljno međunožje, Lev čačkao i stražnjicu! (VIDEO)

Dovoljno je par linkova, da vam sve bude jasno.

JOAKIM LEV ODVRATNIJI NEGO IKAD: Ovog puta zavukao je ruku u međunožje! I ne samo to… (VIDEO)

Dve selekcije bile su najprijatnije iznenađenje šampionata. Vels i Island, kojima niko nije davao mnogo šansi, prvo su prošli grupno takmičenje, a zatim i nastavili s dobrim igrama u eliminacionoj fazi.

MA KAKVI ISLANĐANI: Fudbaleri Velsa su definitivno najveći ‘ludaci’ ovog EP (VIDEO)

Vels, koji je Srbija pregazila sa ukupnih 9:1 u kvalifikacijama za svetski kup u Brazilu, na šampionat Evrope kvalifikovao se kao drugi u grupi B, sa samo jednim porazom i bodom manje od prvoplasirane Belgije.

Posle onako lošeg izdanja u kvalifikacijama za SP, malo ko je mogao da poveruje da se ekipa koju su svi pobeđivali toliko promenila.

Kostur ekipe je ostao isti, ali je Kris Kolman sjajno ukomponovao ekipu, koja nije zavisila samo od svog najboljeg igrača. Bejl jeste postigao tri gola u grupnoj fazi i bio zaslužan za auto gol Sevrnih Iraca i pobedu u osmini finala.

EURO 2016: Autogol odlučio uspavanku na ‘Parku prinčeva’, Vels u istorijskom četvrtfinalu (VIDEO)

Na kraju se čak nije našao ni u timu šampionata.

U četvrtfinalu ja pala favorizovana Belgija, još jedan potencijalni favorit za osvajanje titule.

EURO 2016: Senzacija, Vels je drugi polufinalista! (VIDEO)

Odlični Velšani došli su do polufinala, gde je magija nestala i Portugal slavio sa 2:0.

Definitivno najprijatnije iznenađenje bila je ekipa Islanda, nepoznanica i jedan od autsajdera. Nazivali su ih amaterima, ribarima, rekreativcima, ali su momci sa ostrva pokazali da se u toj zemlji fudbalu prilazi veoma studiozno.

NE VERUJU: Islanđani u šoku posle plasmana na Euro

Islanđani imaju sjajne uslove za rad, pa čak iako neki od njih imaju druge poslove, poput pomoćnika selektora, pokazali su pre svega veliku fizički i mentalnu snagu, aposlutnu podređenost timskoj igri i veliku disciplinu. Oni su u pravom smisli otelotvorenje one Njegoševe: boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.

KAKVO JE OVO LUDILO: Da li je islandski komentator preživeo ovaj napad? Mi mu se klanjamo! (VIDEO)

Tamo gde je nedostajala tehnika, srce je nadoknađivalo. Neverovatna je bila i podrška koju su im pružali navijači, koji na šampionatu nisu napravili nijedan incident.

(Izvor:youtube/RT)

U jednom od najčudnijih razvoja situacije u grupi, Mađari su zauzeli prvo, Island drugo, a Portugal jedva treće mesto. Ispala je selekcija Austrije, koja je po nekim stručnjacima bila kandidat za makar četvrtfinale.

Island je i sa Portugalom i sa Mađarskom odigrao 1:1, da bi u poslednjem kolu eliminisao Austriju sa 2:1.

U osmini finala protivnik mu je bio niko drugi do, po mnogima jedan od glavnih favorita za osvajanje prvenstva, Engleska.

Kada su Englezi već u četvrtom minutu poveli preko Runija sa penala, mnogi su pomislili da je to kraj islandske bajke.

Međutim, samo dva minuta kasnije izjednačio je Sigurdson, da bi u 18. konačnih 2:1 postavio Sigtorson. Igra Engleske se raspala u param parčad, ništa nisu protiv islandske snage i srca mogle preskupe engleske zvezde i zvezdice.

EURO 2016: Šok! Ispala Engleska!!!

Shodno velikom neuspehu, Roj Hodžson je podneo ostavku odmah posle ispadanja Engleske sa prvenstva. Island je postao globalni hit, ali se njegova priča završila u narednom kolu, kada je Francuska jasno istakla želju da pred svojom publikom podigne pehar šampiona.

EURO 2016: Francuzi ‘petardom’ poslali hrabre Islanđane kući (VIDEO)

„Galski petlovi“ su slavili sa velikih 5:2, ali nisu slomili duh borbenih Islanđana, koji se nisu predavali ni pri vođstvu domaćina od 4:0.

DEBAKL ISLANDA: Paje i Grizman sjajnim golovima već zakazali polufinale sa Nemcima (VIDEO)

Francuska je zatim sa 2:0 u polufinalu savladala šampiona sveta Nemačku, dok je Portugal istim rezultatom savladao Vels.

(Izvor:youtube/Cristiano Ronaldo Türkiye)

Igra Portugala i provlačenje do finala potsetilo je na izdanje Argentine na svetskom prvenstvu 1990. i Italije četiri godine kasnije.

EURO 2016: Portugalci kroz ‘iglene uši’ do osmine finala, istorijski uspesi Mađarske i Islanda (VIDEO)

Portugal je bio jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe i u eliminacionu fazu prošao samo zahvaljujući boljoj gol razlici od Turske i Albanije.

EURO 2016: Ronaldo tragičar, Portugal strepi (VIDEO)

Tri blede utakmice i tri remija u grupi.

EURO 2016: Imamo najveće iznenađenje do sada – Island odoleo Kristijanu i družini! (VIDEO)

Usledila je osmina finala i meč sa Hrvatskom, koja je pokazala više, ali nije imala sreće. U sudijskoj nadoknadi vremena, tri minuta pre kraja Kvarežma je pogodio za pobedu.

EURO 2016: Bolno! Hrvati videli koliko fudbal može da bude okrutan – eliminacija u 117. minutu! (VIDEO)

U četvrtfinalu Poljska je već u drugom minutu povela golom Lendovskog, izjednačio je Sančes u 33.

Igrali su se produžeci, onda je u penalima Blaščikovski promašio u četvrtoj seriji, dok su svi Portugalci bili precizni.

Bio je to peti meč u kom Portugal nije ostvario pobedu u 90 minuta igre.

EURO 2016: Portugal u polufinalu bez dobijene utakmice u regularnom toku (VIDEO)

Konačno mu je to uspelo u polufinalu.

EURO 2016: Portugal pobedio kad je najpotrebnije

U velikom finalu Francuska je bila ogroman favorit, jer Portugal nikada nije dobio „trikolore“ u takmičarskom meču.

Pritom se i Ronaldo povredio u 24. minutu i delovalo je da je to početak kraja Portugala.

Ekipa sa Iberijskog poluostrva je u jednom bila definitivno najbolja na prvenstvu. Destrukcija igre, odugovlačenje, umrtvljivanje igre protivnika, tu su bili neprikosnoveni. I baš kada je delovalo da će meč u penale sevnuo je udarac Edera i sve je bilo gotovo.

EURO 2016: Poraz fudbala, Portugal šampion Evrope (VIDEO)

Prvi put u istoriji Portugal je osvojio šampionat Evrope i iznenadio čitav fudbalski svet.

(Izvor:youtube/Ompang Tembok)

Tako je Ronaldo još jednom bio bolji od Mesija, koji je posle poraza od Argentine u finalu Kopa Amerike odlučio da se povuče iz reprezentacije.

Bez huligana, Leva i igre Portugala smo definitivno mogli, igre Islanda i Velsa su veliko osveženje i nagoveštaj da će kvalifikacije za svetsko prvestvo u Rusiji biti vrlo zanimljive.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter