0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Montevideo, Bog te video! ‘Ajkule’ ‘potopile’ ‘Delfine’ (FOTO)

Objavljeno: 13.07.16 u 13:30

Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu, Bubka među oblacima i srebrni „delfini“ na današnji dan, 13 jula.

1930. U dalekom Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, održano je prvo Svetsko fudbalsko prvenstvo. Tog prvog dana turnira odigrane su dve utakmice i to obe sa početkom u 15h. Francuska je igrala protiv Meksika 4:1 a drugi meč je odigran između SAD i Belgije koji je okončan rezultatom 3:0. Prvi gol dat na te dve utakmice je ujedno bio i prvi gol u istoriji svetskih prvenstava a dao ga je Francuz Lisjen Loran u 19′ . Za domaćina prvog svetskog prvenstva je izabran Urugvaj jer je slavio stogodišnjicu nezavisnosti a i zato što je fudbalska reprezentacija Urugvaja na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu osvojila zlatnu medalju.

index 4

Ovo je bilo jedino prvenstvo za koje nisu bile potrebne kvalifikacije jer je FIFA pozvala sve svoje članice da učestvuju. Učestvovalo je devet reprezentacija iz Južne i Severne Amerike ( Urugvaj, Brazil, Argentina, Peru, Paragvaj, Čile, Bolivija, SAD i Meksiko) ali, na žalost, samo četiri iz Evrope ( Belgija, Francuska, Rumunija i Kraljevina Jugoslavija). Razlog tako malog broja prekookeanskih zemalja učesnica je bio u velikim troškovima puta.

index 5

1982. – Rođena Ineta Radeviča, letonska atletičarka, specijalista za skok udalj i troskok. Na Evropskom prvenstvu na otvorenom u Barseloni, postiže svoj najveći uspeh u skoku udalj – dostiže 6,92 metara i osvaja zlatnu medalju.

index 2

1985. – Sergej Bupka, sovjetski skakač motkom, prvi put u istoriji tog sporta preskočio 6,00 metara u Parizu i time postigao svetski rekord. Nakon ovog uspeha nastavio je sa nizanjem odličnih rezultata pa je šest puta uzastopno osvajao Svetska prvenstva u atletici kao i zlato na Olimpijskim igrama 1988. godine. Vlasnik je svetskog rekorda u skoku sa motkom na otvorenom sa 6,14 metara koji je postavio 1994. godine i vlasnik svetskog rekorda u dvorani od 6,15 metara još od 1993.

index 1

1985. – Rođen Giljermo Očoa, meksički fudbalski golman. Karijeru počinje 2004. godine u fudbalskom klubu Amerika, da bi 2011. prešao u francuski klub Ajačo a tri godine kasnije u špansku Malagu. Za meksičku fudbalsku reprezentaciju je odigrao 60 utakmica.

index

2008. – Odigrane utakmice za treće mesto i finale na 28. Evropskom prvenstvu u vaterpolu, održanom u Malagi. Za bronzu su se borile ekipe Mađarske i Hrvatske pri čemu su Mađari imali više sreće i posle produžetaka pobedili Hrvate rezultatom 15:14. U finalu su se susrele reprezentacije Srbije i Crne Gore. Utakmica je bila veoma čvrsta sa odličnom odbranom na obe strane pa je svaki gol bio odlučujući. Ipak, posle produžetaka, „crvene ajkule“ su ipak pobedile golom razlike naše „delfine“ za konačnih 5:6 i zlatnu medalju.

index 3

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter