2
Fudbal

SVAKA ČAST: Pele prodaje trofeje i suvenire u humanitarne svrhe

Objavljeno: 01.06.16 u 20:58

Legendarni brazilski fudbaler Pele ponudio je na prodaju svoje trofeje, medalje, sportsku opremu i suvenire koje je prikupio tokom i po završetku igračke karijere.

Pele je u galeriji u Londonu stavio na aukciju više od 2.000 predmeta, a deo zaradjenog novca proslediće jednoj dečjoj bolnici u Brazilu.

– Svima je potreban novac – rekao je Pele.

Oslanjajući se na štap posle operacije kuka, Pele je u Londonu predstavio stvari koje će se prodavati od 6. do 8. juna. Na prodaju je replika trofeja pobednika Svetskog kupa, a organizatori procenjuju da će cena tog trofeja dostići najmanje 410.000 funti.

Takodje, na prodaju su i tri medalje dobijene za osvojena Svetska prvenstva, a za svaku bi trebalo da dobije najmanje po 140.000 funti. Lopta kojom je Pele postigao 1.000 gol u karijeri dostupna je za najmanje 42.000 funte.

Na prodaju su Peleov stari pasoš, sombrero i kopačke koje je nosio na snimaju filma „Beg u pobedu“, iz 1981. godine. Tu su i kompleti njegovih dresova, akreditacija za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu i keramičke šolje sa njegovim imenom.

Pele je rekao da se nada da će dobiti više od tri miliona funti.

– Razgovarao sam sa porodicom, prijateljima i ljudima koji žele da pomognu bolnici u Brazilu. Razgovarali smo o tome kako možemo da učinimo nešto dobro za siromašne. Ovo radim da pomognem onima koji pomažu deci. Ako prodam ove stvari, one će i dalje ostati u mom srcu. Mogao sam da ostanem kod kuće, okružen svim tim uspomenama, ali nikome ne bi služile – rekao je Pele.

Pele (75) se smatra jednim od najboljih fudbalera svih vremena. Izmedju ostalog, sa reprezentacijom Brazila osvojio je tri titule svetkog prvaka, a tokom 20-godišnje karijere postigao je 1.281 gol u 1.363 utakmica.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter