0
Analize

EURO 2016 IZ TOPOVOG UGLA: Švajcarci stižu željni prolaza

Objavljeno: 31.05.16 u 16:18

Multi-kulti trupa ruši tradiciju.

Hrvat iz Bosne Vladimir Petković (53) bio je periferno ime u svetu fudbala, bar kada je reč o Jugoslaviji. Na vreme je otišao u Švajcarsku gde je u manjim klubovima završio igračku i počeo trenersku karijeru.

Većini nije jasno čime je očarao ljude iz FS Švajcarske da mu ukažu veliko poverenje. Posle rada u Jang Bojsu, Samsunu, Sionu i Laciju od 2014. je selektor zemlje skijaša, jodlovanja, “Milke” i još puno toga – lepog.

Multi-kulti grupa ima veliku priliku da prođe grupnu fazu u Francuskoj. Domaćin je favorit, ali protiv Rumuna i Albanaca svakako mogu da igraju. Ukoliko im to pođe za rukom ući će u anale kao prva generacija koja je to uspela.

Tri puta su igrali u završnici (1996, 2004, 2008), ali su uvek zastajali na prvom stepeniku. Čak i 2008. kada su bili domaćini. U završnicama su ostvarili samo jednu pobedu uz dva remija i ček šest poraza.

IZ TOPOVOG UGLA: Ko pre devojci njemu – fudbaler

Petkovićeva „Legija stranaca“ ima već ogromno iskustvo, naročito na klupskom nivou. Sjajni i što je još važnije traženi igrači. Džaka je prešao u Arsenal za 45 miliona evra, Rodrigez je meta svih velikana…

Selekcija koja zna da bude itekako opasna ako joj krene. Petkoviću je teška povreda Drmića olakšala posao prilikom izbora napadača. U ostalim delovima tima imao je slatke muke. Na kraju su višak postali Vidmer (Udineze), iskusni, ali prevaziđeni štoper Senderos (majka mu je našeg porekla) i kao najveće iznenađenje Cufi. „Motorino“ Bazela izgubio je trku u poslednjim metrima. Petković je išao logikom da bi malo igrao pa je zato isforsirao fudbalera budućnosi – Zakariju. Bivšeg kapitena Gekana Inlera nije bilo ni na proširenom spisku zbog minorne minutaže u Lesteru.

U centru zbivanja trebalo bi da bude nepredvidivi Džerdan Šaćiri. Nije uspeo u Bajernu i Italiji, ali je standardan u Premijer ligi. Nadimak mu je „Švajcarski Mesi“ zbog tehnike, dinamičnosti, delovanja u prekidu, ali i konstitucije. Definitivno je „jak na lopti“ tako da će igrač Stouka svima zadavati najviše muke. Posebno zemljacima iz Albanije kao i ostali fudbaleri koji su tog porekla.
Šaćiri ima 24 godine, ali je odigrao već 52 utakmice, i postigao je 17 golova. Debitovao je 2010. Ipak, trebaće mu još dosta vremena da dostigne Hajnca Hermana (118 utakmica) i Aleksandera Freja (42 gola).

Potencijalna zvezda je napadač Bazela Embolo koji je poreklom iz Kameruna.
Sledi i direktan duel braće Džaka kao vrhunac prvog dela takmičenja.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

RASPORED
11. jun Albanija
15. jun Rumunija
19. jun Francuska

[/stextbox]

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

SPISAK

GOLMANI: Jan Zomer (Borusija Menhengladbah), Roman Birki (Dortmund) i Marvin Hinc (Augzburg)

ODBRANA: Stefan Lihtštajner (Juventus), Niko Elvedi (Borusija Menhengladbah), Mihael Lang (Bazel), Johan Đuru (HSV), Stiv fon Bergen (Jang Bojs), Fabian Šer (Hofenhajm), Fransoa Mubanđe (Tuluz), RIkardo Rodrigez (Volfzburg)

SREDNJI RED: Valon Behrami (Votford), Granit Džaka (Arsenal), Džerdan Šaćiri (Stouk), Blerim Džemaili (Đenova), Želson Fernandez (Ren), Fabian Fraj (Majnc), Renato Štefen (Bazel), Denis Zakarija (Jang Bojs)

NAPAD: Bril Embolo (Bazel), Haris Seferović (Ajntraht F.), Admir Mehmedi (Bajer L.), Eren Derdijok (Kasimpaša)

[/stextbox]

IZ TOPOVOG UGLA: Seks skandali koji su obeležili svet fudbala

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter