0
Evropske lige

JEDAN JE BIO ‘TOTO’: Legenda Udinezea Antonio Di Natale okačio kopačke o klin (VIDEO)

Objavljeno: 16.05.16 u 11:13

U susretu protiv Karpija, sada već legenda Udinezea Antonio “Toto” Di Natale, posledni put u karijeri izašao na teren stadiona Friuli.

U 77.minutu zamenio je Fernandeza i posle 270 sekundi postigao je gol. Doduše sa bele tačke. Domaći navijači priredili su mu dostojan oproštaj.

Utakmica je bila sa puno naboja i emocija (simpatični gosti su se oprostili od Serije A), a je rezultat 1:2 ostao u drugom planu zbog pobede Palerma nad Veronom.

Inače, malo ljubitelja fudbala zna da je Di Natale je rođen u Napulju (13. oktobra 1977.), a karijeru je poče 1996. godine u Empoliju, za koji je upisao 158 utakmica i postigao je 49 golova. U periodu do 2004. godine boravio je i u još tri italijanska nižerazredna kluba (Ipercola 33/6, Vareze 5/0, Viaređo 25/12) na pozajmicama. Zatim je 2004. godine došao u Udineze i ostao do današnjeg dana. Ništa čudno da neko da siromašnog juga ode na bogati sever Italije, ali je raritet da toliko dugo ostane u klubu koji nikada nije bio u Top 5 Serije A.

Za tim iz Udina odigrao je 380 utakmica i imao fantastičan učinak, od čak 192 gola. Ispred njega je samo pet igrača, a kada se uzmu u obzir sve utakmice od “Azura” su profitabilniji Piola, Del Pjero, Meaca, Bađo, F.Inzagi, Toni i Toti. Najbolji je strelac “zebra” u evrokupovima (37/17). Praktično je na svakoj drugok utakmici bio strelac. Za reprezentaciju Italije odigrao je 42 utakmice i postigao 11 golova.
Kao izrazito fleksibilan napadač Di Natale je igrao na gotovo svakoj napadačkoj poziciji, bilo samostalno ili sa još dvojicom ili trojicom igrača. Bio je poznat je po tehničkim sposobnostima, ali i po kreativnosti i sposobnosti da minimalnu šansu pretvori u gol. Prvi strelac lige bio je 2010. i 2011. U tom period postigao je 67 golova. Efikasniji su bili samo Ronaldo (86) i Mesi (82).

(Izvor: YouTube/PT Patrik)

Otac Salvatore bio je slikar, majka Đovana domaćica. Ima braću Paola i Karminea i sestre Mihaelu i Anu.

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter