0
Evropske lige

UŽAS: Godišnjica jedne od najvećih fudbalskih tragedija (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 11.05.16 u 17:43

Danas se navršava tačno 31 godina od kako je na stadionu „Veli Parejd“ došlo do požara u kom je život izgubilo 56 osoba. Ova tragedija dogodila se samo 18 dana pre one druge, poznatije, na Hejselu…

11. maja 1985. godine fudbaleri i navijači Bredforda trebalo je da proslave plasman svoje ekipe u viši rang takmičenja, i to samo dve godine nakon što je tim proglasio bankrot. No, velika žurka pretvorila se u tragediju koja je 56 navijača koštala života, dok je 265 osoba povređeno.

(Youtube/Kanaal van jeroenveghel)

U 40. minuta meča između Bredforda i Linkolna, jedan navijač, rodom iz Australije, bacio je cigaretu na drvenu tribinu i zgazio je, misleći da je ugašena. Nakon nekoliko trenutaka, on i njegov sin primetili su tanak sloj dima, koji se povećavao. Otišli su po policajca, da bi, po povratku ka svom mestu, zatekli tribinu u plamenu.

U tom momentu, većina navijača počela je da oseća vrelinu pod nogama. Neki su tražili – bezuspešno – protivpožarne aparate koji su bili sklonjeni zbog – huligana.

Dok su vatrogasci stigli na stadion, tribina je bila cela u plamenu.

VREMEPLOV: Dan kad je za Engleze vreme stalo, fudbal bačen na kolena, a nad Liverpulom se nadvila senka smrti (VIDEO) (FOTO)

Kada je, nakon što je prošlo sve, usledila istraga, došlo se do neverovatnih podataka – navijači su pokušali da izađu sa tribine, ali su izlazi bili zaključani, a službenih lica nije bilo nigde!

Ova tragedija bila je praktično uvod u seriju događaja koji su fudbal zavili u crno – Hejsel i Hilsboro…

(Youtube/Neil Morrow)

PRESUDA ZBOG HILSBOROA: Policija kriva za smrt navijača!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter