1
Evropske lige

ZA NJIH NIJE POTREBNO OBEŠTEĆENJE: Pet fudbalera koji će na leto ostati bez ugovora

Objavljeno: 12.04.16 u 21:25

U vreme kada se bogati klubovi razbacuju novcem, ima i onih koji zahvaljujući „Bosmanovom pravilu“ tim pojačavaju bez ikakvog obeštećenja.

Prema „Bosmanovom pravilu“ pravo svakog fudbalera je da po isteku ugovora sa svojim klubom ima odrešene ruke izboru sredine u kojoj će nastaviti svoju karijeru. Za to pravilo zaslužan je bivši fudbaler Žan-Mark Bosman, koji je početkom devedesetih, pred istek ugovora sa Standard Liježom poželeo da karijeru nastavi u redovima malog francuskog kluba po imenu Dankerk. Belgijski klub je za realizaciju toga zahtevao određenu svotu novca koju ipak francuski klub nije mogao da isplati, te je Bosmanu smanjena plata i odstranjen je iz prvog tima Standarda. Nezadovoljan epilogom, belgijski fudbaler je celoj situaciji da još ozbiljniji ton, obrativši se Evropskom Sudu Pravde u Luksemburgu. Pet godina nakon toga, presuda je donešena i to u korist Bosmana, te je i dan danas na snazi. Svaki fudbaler pred istekom ugovora sa svojim klubom može da pređe u klub po njegovom izboru, bez ikakvog obeštećenja.

Zahvaljujući ovom pravilu, mnogi klubovi širom Evrope, uspeli su da bez uloženog novca pojačaju svoj tim. Najbolji primer toga je i slučaj sa Robertom Levandovskim, koji je 2014. godine prešao u redove minhenskog Bajerna, a da za taj „transfer“ njegova dotadašnja ekipa Borusija Dortmund nije prihodila „ni dinar“.

VOJVODINA OŠTRO REAGUJE: Vuković laže!

Ove sezone će se neka velika imena takođe poslužiti ovom metodom, a pet možda i najvećih su:

1. Majkl Kerik – Fudbaler Mančester Junajteda odradio je svoje u ekipi sa „Old Traforda“. Svoje najbolje godine ostavio je „crvenim đavolima“ i sada je na vreme da krene dalje. Po mišljenjima medija širom Evrope, prvi kandidat za njegov potpis je ekipa Evertona.

2. Frančesko Toti – Legenda Rome i italijanskog fudbala, proveo je čitavu svoju karijeru u redovima „vučice“, a kako je sa svojih 39 godina pao u drugi plan tima sa „Olimpika“, pretpostavlja se da će svoju karijeru nastaviti „preko bare“ u MLS ligi, gde će se pridružiti mnogim legendama kao što su Andrea Pirlo, Stiven Džerard, Frenk Lampard i drugi.

3. Tom Kerol – Mladi vezista Totenhema možda ljubiteljima fudbala sa ovih prostora i nije neko „ime“ ali u Engleskoj je itekako cenjen i predviđa mu se dobra karijera. Sa svoje 22. godine, mladi Englez je imao nekoliko zapaženih partija u dresu „Sparsa“ ove sezone, kako u Premijer ligi tako i u Ligi Evrope, pa se lista zainteresovanih vremenom produžavala. Kao favorit za njegove usluge stoji velški Svonsi, za koji je Kerol i nastupao u jednom delu prošle sezone, a pominje se i Derbi Kaunti, ali najverovatnije samo u slučaju da izbore prolazak u najelitnije englesko fudbalsko takmičenje na kraju tekuće sezone.

VANJA UDOVIČIĆ: Evropske univerzitetske igre čast i obaveza!

4. Zlatan Ibrahimović – Naravno da cela ova priča ne može da prođe bez legnedarnog Šveđanina. Odavno je poznato da je Zlatan odlučio da ne produži ugovor sa „Svecim“, te se njegove ime, gotovo svakodnevno, u medijima povezuje sa svakim većim evropskim klubom. U poslednje vreme se najglasnije čuje ime Mančester Junajteda, što je i najrealnija opcija s obzirom da enlgeskom velikanu svakako nedostaje jedan „ubojiti“ strelac, a i zbog dobro poznate činjenica da se Ibrahimović još uvek nije oprobao u Premijer ligi, pa se očekuje da će se okušati i na Ostrvu.

5. Hatem Ben Arfa – Ovaj 29-godišnji fudbaler igra kao preporođen ove sezone. Na svojim plećima je sa 16 golova u Ligi 1, gotovo sam doveo Nicu do mesta koje ih naredne sezone vodi u neko od evropskih takmičenja, te je logično da je intersovanje za njegove usluge ponovo veliko. Iako je često dovođen u vezu sa italijanskim Milanom, prema poslednjim informacijama glavni kandidati za njegove usluge su PSŽ i engleski Liverpul. Pominje se i Mančester junajted ali je najveća verovatnoća da će Francuz ostati u domovini, ali ne u Nici već u redovima kluba sa „Parka Prinčeva“.

‘OPOZICIJA’ IZGUBILA BITKU: Izbori u Partizanu odloženi

Pripremio: Nikola Miloradović

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter