Prvi čovek Fudbalskog kluba Partizan Ivan Ćurković oštro je odgovorio hrvatskim medijima na pisanja prethodnih dana.

Zagrebački ‘Večernji list’ objavio je tekst u kom se navodi da je Partizan treći najveći hrvatski klub i da je osnovan samo da bi se potpuno uništio fudbal u Zagrebu.


Predsednik radne grupe na čelu Partizana Ivan Ćurković, iako se sam izjasnio kao Hrvat iz Hercegovine, imao je spreman odgovor na te, kako je istakao, netačne navode.

– Sve što kažem na tu temu obe strane će zloupotrebiti. Da vas ja pitam nešto. Koliko igrača iz Hrvatske je u poslednjih 40 godina igralo za Partizan? Pa nijedan! A što se tiče godina posle Drugog svetskog rata, pa u svakom klubu u Jugoslaviji je bilo različitih nacionalnosti. Bilo je i Makedonaca, Slovenaca, Šiptara s Kosova. To je vreme koje nema nikakve veze s današnjim – izjavio je Ćurković za ‘Informer’.

On je pokušao da objasni da su Partizan mogli da ‘prisvajaju’ mnogi iz regiona, jer su imali svoje igrače u tom klubu, ali da se ne treba vraćati toliko daleko u istoriju.

– Kada je klub osnovan 1945. godine, dolazili su svi iz svih država Jugoslavije. Mogli su i Makedonci isto da kažu da je Partizan njihov. Ali suština svega je da je to bilo drugo vreme. Drugačije se gledalo na takve stvari, pa je zbog toga apsurd vraćati se na period od pre 50, 60 godina – objašnjava prvi čovek crno-belih.

Ćurković je takođe istakao činjenicu da su i mnogi igrači iz Hrvatske, ali i okruženja, igrali u Crvenoj zvezdi.

– Tada je igračima iz Hrvatske bila velika čast da nose dres Partizana. Nema veze s vezom da su oni igrali po direktivi vojnih vlasti. Država je funkcionisala na drugačijim principima nego što je danas slučaj. Pa i u Crvenoj zvezdi je bilo igrača različitih nacionalnosti. Mislim da ne bi trebalo da se vraćamo na ratove i da brojimo krvna zrnca – zaključio je Ćurković.