0
Fudbal

VREMEPLOV: Dan kada su ‘plavi’ zamalo pobedili ‘pancere’ (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 22.03.16 u 00:06

Svetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj, poslednja smotra planetarnog fudbala na kome je reprezentacija SR Jugoslavije učestvovala pod tim imenom.

Žrebom je odlučeno da “plavi” budu u grupi F sa Nemačkom, SAD i Iranom. Odlično su počeli nastup na Mundijalu, u prvom meču savladan je Iran golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca. U drugom meču prvog kola grupe, Nemačka je, takođe, savladala reprezentaciju SAD sa 2:0.

Jugoslavija i Nemačka su sa pobedama dočekale sledeći okršaj i to međusobni. U Lensu, 21. juna 1998. godine na stadionu “Feliks Bolaret” odigrana je derbi utakmica drugog kola Svetskog prvenstva.

Sve je bilo spremno za spektakl. Tadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije, Slobodan Santrač na teren je izveo sledeći satsav: Kralj, Đorović, Jokanović, Jugović, Mijatović, Stojković, Mihajlović, Komljenović, Petrović, Stanković i Kovačević. Nejgov kolega na klupi nemačke reprezetacije Berti Fogts odlučio se za Kepkea, Vernsa, Hajnriha, Kolera, Tona, Melera, Jeremisa, Hermana, Cigea, Klinsmana i Birofa.

Od samog starta, Santrač ništa nije hteo da prepušta slučaju, pa je Jugolsavija od prvog minuta krenula oštro, znajući da će Nemci početi utakmicu u istom ritmu. Na iznanađenje fudbalske javnosti u našoj zemlji, “plavi” su u meč sa “pancerima” ušli znatno skoncentrisanije i sa više motivacije nego što je bio slučaj u duelu sa mnogo slabijim rivalom Iranom.

Prvi gol postiže Jugoslavija u 13. minutu, a strelac je, tada najmlađi član reprezentcije, Dejan Stanković, posle centar šuta Predraga Mijatovića. Polemisalo se da li je Stanković dotakao loptu na putu ka golu, ali je ipak na kraju on upisan kao strelac. Nemci su na sve načine pokušali da brzo odgovore, ali je Meler, sredinom prvog dela izveo slobodan udarac i loptu poslao preko Kraljevog gola.

Do kraja prvog poluvremena Nemci su preko Birofa i Klinsmana mogli da zaprete golu Jugoslavije, ali su Đorović i Mihajlović bili na pravom mestu i zaustavili nemačke napadače. U tom period Jugoslavije je mogla i da udvostruči prednost, ali je Jugović posle jednog kornera šutirao direktno u Kepkea.

U 54. Minutu, konačno je po drugi put na meču savladan nemački čuvar mreže. Cige je na sredini izgubio loptu koja stiže do Jokanovića. On je vodi sve do ivice šesnaesterca, odigrao je dupli pas sa Mijatovićem. Jokanović ulazi u šesnaesterac, umalo gubi loptu, ali je nekako u poslednjem trenutku dotura do Darka Kovačevića na desnoj strani, koji iskosa upućuje jak šut ka Kepkeu. Nemački golman nije uspeo da zaustavi udarac, lopta mu prolazi ispod ruke i dolazi do Dragana Stojkovića, kome ništa drugo ne preostaje nego da je prosledi u mrežu.

A onda je usledilo ono čega smo se najviše plašili. Jugosavija je za šest minuta “prokockala” dobijenu utakmicu. U 75. minutu Mihael Tarnat koji je samo nekoliko trenutaka ranije ušao u igru umesto Cigea, smanjuje rezultat iz slobodnog udarca, ali je ipak taj pogodak ubeležen kao autogol Mihajlovića. I kao što obično biva kada su Nemci u pitanju, upornost se uvek isplati. 81. minut, korner za “pancere” sa desne strane je odlično izveden, Oliver Birof je bio najviši u skoku i glavom smestio loptu iza leđa nemoćnog Kralja – 2:2

(izvor; youtube/ Classic Football TV)

Meč je pored dobre igre na obe strane obeležilo i koškanje na terenu koje je kulminiralo sukobom Mihajlovića i Jeremisa usled čega je u naletu nervoze, bivši selektor reprezentacije Srbije, pljunuo Nemca.

Siniša Mihajlović Jens Jeremis

(izvor: diavoli.taccs.hu)

Utakmica velikog naboja je konačno privedena kraju, a Jugoslavija je imala za čime da žali.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SP u fudbalu, Francuska  ‘98

Grupa F, drugo kolo

Nemačka – Jugoslavija 2:2 (1:0)
Stadion: Feliks Bolaret, Lens
Gledalaca: 38.100
Strelci: Stanković 13, Stojković 54 – Mihajlović 75ag, Birof 81
Žuti karton: Mateus 75 (Nemačka)
Sudija : Kim Milton Nilsen (Danska)

Nemačka: Kepke, Verns, Hajnrih, Koler, Tona, Meler (Kirsten 57), Jeremis, Haman, Cige (Tarnat 66), Klinsman (Mateus 45), Birof
Selektor: Berti Fogts

SR Jugoslavija: Kralj, Đorović, Jokanović, Jugović, Mijatovi, Stojković, Mihajlović, Komljenović, Petrović (Ognjenović 57), Stanković (Govedarica 66), Kovačević (Stević 74)
Selektor: Slobodan Santrač

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter