0
Fudbal

PRESUDA: Zdravku Mamiću dodeljen pritvor od mesec dana, ali uz mogućnost plaćanja velike kaucije!

Objavljeno: 20.11.15 u 00:00

Izvršnom predsedniku fudbalskog kluba Dinamo Zdravku Mamiću i njegovom sinu Mariju istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je večeras jednomesečni pritvor uz mogućnost da bude zamenjen kaucijom od 15 miliona kuna (dva miliona evra), odnosno pet miliona kuna (660.000 evra).


Pritvor im je određen zbog mogućnosti uticaja na svedoke, opasnosti od bekstva i ponavljanja krivičnog dela, dok je izvršnom predsedniku Hrvatskog fudbalskog saveza Damiru Vrbanoviću omogućeno da se brani sa slobode, jer mu je prihvaćena kaucija iz prethodnog slučaja.

Zbog sumnje u višemilionske malverzacije s transferima pojedinih igrača, pritvor je određen i preduzetnicima Igoru Kroti i Sandru Stipančiću, koji iz pritvora mogu da izađu ako uplate tri, odnosno četiri miliona kuna.

Tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na odluku suda, koji je sednicu počeo još u 16 časova.

Nova istraga protiv Mamića i ostalih pokrenuta je zbog sumnje da je iz Dinama preko of šor firmi od 2004. izvučeno više od deset miliona evra i pola miliona funti.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštila je da je na osnovu prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, doneto rešenje o sprovođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog „zločinačkog udruženja i zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja“.

Tužilaštvo sumnja da je Mamić u periodu od kraja 2004. do aprila ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, svog sina i poduzetnike Igora Krota i Sandra Stipančića kao voditelje poslovanja  ili prokuriste firmi iz Švajcarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga. 

Cilj im je bio „pribavljanje nepripadne imovinske koristi“, a sve na štetu Dinama. 

Zdravko Mamic

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i stranih firmi o preuzimanju nepostojećih dugovanja Dinama prema igračima i za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Mathiasa Chaga, Davora Vugrinca, Andersona Coste i drugih.

Svi osumnjičeni su uhapšeni i ispitani u sredu, noć su proveli u pritvoru, a pred istražiteljima su negirali optužbe.

Protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovov brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, letos je pokrenuta istraga zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1, 6 miliona evra). 

Istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter