0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

CRVENO-BELA JESEN: Zvezda rame uz rame sa Bajernom, PSŽ-om, Realom i ‘bratskim’ Olimpijakosom (ANKETE)

Objavljeno: 26.10.15 u 11:05

Trećina srpskog fudbalskog šampionata je završena, a jesen je apsolutno obeležila Crvena zvezda koja je posle 15 kola osvojila neverovatn 41 bod i pobegla čak 14 poena drugoplasiranom Borcu iz Čačka.

Pazi, Zvezda gazi. Četa Miodraga Grofa Božovića deluje kao kaznena ekspedicija u Superligi Srbije. Posle nešto lošijeg starta (pobeda protiv OFK Beograda 6:2 i remiji Metalac 0:0 i Radnički Niš 1:1) Crvena zvezda je vezala 12 pobeda čime je postala tim sa najvećom pobedničkom serijom u Evropi. Za vratom joj dišu Bajern iz Minhena sa deset vezanih trijumfa iz istog broja odigranih utakmica i Olimpijakos koiji se radovao na osam od osam mečeva. Pored ova tri tima u evropskim ligama su još neporaženi Real Madrid, Partizani iz Tirane, Gent, APOEL, Vardar, PSŽ, Ferencvaroš, Dudelanž, Sporting iz Lisabona i CSKA iz Moskve. Društvo malo, ali odabrano.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Koliko je Crvena zvezda dominantna u domaćem prvenstvu govori i to da je najbližim konkurentima, većinom, postizala tri i više golova. Tako je protiv Partizana dala tri, Borca iz Čačka četiri, Čukaričkog tri, a od prvih osam timova na tabeli koji trenutno zauzimaju pozicije za plej-of bodove je izgubila samo protiv Radničkog iz Niša 1:1, mada je i na tom meču bila blizu pobede, ali je Katai u 92. minutu promašio penal. Dva boda su „prosuta“ i u Gornjem Milanovcu 0:0, ali je Zvezda kasnije vezala neverovatnih 12 poebda i zbog toga je trenutno jedan od najdominantnijih timova Evrope kada se pogleda statistika.

(Izvor: YouTube/Crvena zvezda)

Lider Superlige Srbije je posle prve trećine prvenstva na 15 utakmica zabeležio 13 pobeda, dva remija i bez poraza je. Osvojila je 41 bod, 14 više od drugoplasiranog Borca i 16 više od timova koji dele treće mesto Partizana, Čukaričkog i Radničkog iz Niša. Da sistem takmičenja nije takav da se posle 30 kola bodovi dele sa dva, Crvena zvezda bi već ‘upisala’ 27. titulu prvaka države.

(Izvor: YouTube/MrRedStarBelgrade)

Četa Miodraga Grofa Božovića je ujedno i najefikasniji tim u Srbiji sa 40 postignutih golova, u proseku 2,6 po utakmici, što je za Evropu malo, ali za našu ligu zadovoljavajuće, pogotovo ako se zna da su joj prvi pratilac po tom parametru Partizan postigao osam golova manje. Odbrana crveno-belih je na 15 utakmica primila svega 11 golova, 0,7 po meču, ali nije i najjača odbrana lige, pošto je niški Radnički primio svega šest golova, Čaukarički osam (tri od Zvezde) i Javor devet pogodaka. Ako sve ove podatke uporedimo sa prethodnom sezonom i jesenjim delom šampionata videćemo da su Aleksandar Katai i drugari osvojili osam bodova više od čete koju je predovdio Nenad Lalatović, postigla čak 22 gola više i ruku na srce primila je pet pogodaka više. Od svih neporaženih ekipa u Evropi, Crvena zvezda je najefikasnija za sada, mada od velikog broja timova ima dosta više odigranih utakmica, te taj parametar nije za uporediti.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Crveno-beli su ove sezone u Superligi Srbije dominantni i individualno. Dovoljno je samo reći da je krilni napadač Crvene zvezde Aleksandar Katai trenutno prvi strelac lige sa deset pogodaka, koliko je imao najbolji golgeter crveno-belih prošle sezone Darko Lazović za 30 odigranih kola. U vrhu liste strelaca su još Slavoljub Srnić sa pet pogodaka (jedan dao u dresu Čukaričkog), Luka Jović, Marko Grujić, Ugo Vieira sa po četiri gola, kao i Luis Ibanjez Ibanjez sa dva pogotka. Dva gola su postigli i sada već bivši članovi ekipe sa stadiona „Rajko Mitić“ Džoš Parker i Vukan Savićević, a po jednom su se u listu strelaca „upisali“ Saša Stojanović, Idan Vered, Mamadu Mbođ, Mičel Donald, Predrag Sikimić, Vukašin Jovanović, Srđan Plavšić i Mihailo Ristić.

Statistički gledano Crvena zvezda dominira terenima Srbije. Ne nazire sa da bi crveno-bele bar u dva naredna kola neko mogao da zaustavi, jer na svom stadionu dočekuje OFK Beograd i Metalac, dva tima koja se nalaze u donjem delu tabele, mada su i jedni i drugi na startu prvenstva propisno namučili lidera Superlige Srbije.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

NEPORAŽENI TIMOVI EVROPE:

Partizani Tirana 8   7 1 0  14:6 22
Gent                      12  6 6 0  22:11 24
APOEL                   7   6 1 0  29:5 19
Vardar                   11 8 3 0  27:5 27
PSŽ                         11 9 2 0  25:6 29
Bajern Minhen    10  10 0 0  33:4 30
Olimpijakos           8   8 0 0    24:4 24
Ferencvaroš          13 12 1 0   27:5 37
Dudelanž               10   8 2 0   33:8 26
Sporting Lisabon   8   6 2 0    17:5 20
CSKA Moskva       13   10 3 0 25:11 33
Real Madrid           9   6 3 0    21:3 21
CRVENA ZVEZDA  15 13 2 0 40:11 40

[/stextbox]

Koji je igrač Crvene zvezde po vama obeležio prvih 15 kola Superlige Srbije?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Ko je po vašem mišljenju bio najslabija karika startnih 11 ove jeseni?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter