0
Evrokupovi

BUBAMAROM U 90: Igraj, uživaj i nadigraj! Johan Krojf sada mora da pobedi (ne)pobedivo! (VIDEO)

Objavljeno: 23.10.15 u 17:01

“Fudbal je jednostavna igra. Ali, najteže je igrati jednostavan fudbal“ – samo je jedna od čuvenih misli najvećeg revolucionara, filozofa i mislilaca koji je živeo i ovu igru video daleko ispred svog vremena. On je Johan Krojf, čovek kojem je ove nedelje dijagnostikovan kancer na plućima. 

Kao igrača, nažalost, nisam imao priliku da ga gledam, kao trenera sam imao, ali tada sam još uvek skupljao samo sličice fudbalera… pardon, to nije adekvatna odrednica, jer to radim i danas. Kada je on bio trener čuvenog “Tima snova“, ja sam se prvi put zaljubio u fudbal, iako nisam imao pojma šta ta igra predstavlja. 

Johan Krojf je oduvek bio poseban, stariji koji su ga sedamdesetih pratili kao mi Mesija danas, kažu da je bio bolji i od Pelea. Da postane najveći ikada, po onima koji iz nekog razloga fudbal gledaju kroz statistiku, nedostajala mu je samo “zlatna boginja“ koju je ispustio u nesrećnom finalu 1974. godine, porazom Holandije od najljućeg rivala Nemačke. 

Krojf 1974
Johan Krojf, kapiten Holandije na SP 1974

Svoju doktrinu sada već čuvenog “totalnog fudbala“ kako je i sam nazvao svoju filozofiju, preuzeo je i nadogradio od čuvenog holandskog trenera Rinusa Mihelsa pod čijom je palicom Krojf i postao svetska mega zvezda. Mihels i Krojf su kao trener igrač najpre u Ajaksu osvojili dva uzastopna Kupa evropskih šampiona i pet titula Holandije, a potom je Mihels doveo Johana u Barselonu 1971. godine. Takođe, Mihels je bio selektor Holandije upravo na tom Svetskom prvenstvu 1974. godine kada su “lale“ bile vicešampioni, kao i 1988. godine kada je osvojeno Evropsko prvenstvo. 

Zanimljivo, Mihels je čak uspeo da ubedi Krojfa i da mu se pridruži u Los Anđeles Asteksu u jednoj sezoni kada je tamo bio trener – 1979/80. 

Kada se sve sabere, Mihels i Krojf su zajedno u Ajaksu, Barseloni, Los Anđelesu i holandskoj reprezentaciji proveli skoro deceniju i po i za to vreme osvojili su – preko 10 trofeja. 

Trener Rinus Mihels i kapiten Barselone Johan Krojf
Trener Rinus Mihels i kapiten Barselone Johan Krojf

Da ne dužim o onome u čemu nisam mogao da svedočim kao očevidac, već o onim prvim danima kada sam se neznajući šta je ona – zaljubio u tu igru, osvrnuo bih se na sve ono što je Johan Krojf uradio kao trener, ali pre svega kao revolucionar i prvi fudbalski filozof od početka devedesetih godina. 

Možda nekome neverovatno zvuči, ali Johan Krojf nije samo stvorio velike igrače, godinama kasnije ispostaviće se da su njegovi istomišljenici postali i veliki treneri. 

Kao trener Barselone od 1988. do 1996. godine Johan Krojf je postao najtrofejniji trener u istoriji kluba sa 10 osvojenih trofeja. Četiri uzastopne titule prvaka Španije i prvi evropski trofej 1992. godine ne govore dovoljno koliko je Krojf učinio za fudbal. Tačnije, možda ne govore ni približno tome. Trofeji su u ovom slučaju metaforčki gledano isto što i rezultati na semaforu – brojke. Ono mnogo dublje jeste revolucija u IGRI i čuvena formacija 3-4-3 koju je kombinovao sa 4-3-3. Formacija “totalnog fudbala“ 3-4-3 predstavljala je trojicu defanzivaca, centralnih bekova, potom jedan zadnji vezni ispred njih, dvojica kreativaca centralnih veznih igrača, dva krila, polušpic i najistureniji napadač.

Krojf 3-4-3

U eri Johana Krojfa u Barselonu su kao igrači eksploridali i trasirali puteve ka slavnim karijerama – Andoni Zubizareta, Pep Gvardiola, Hristo Stoičkov, Mihael Laudrup, Romario, Ronald Kuman, Bakero, Ćiki Begiristajn, Giljermo Amor, Luis Enrike, Migel Anhel Nadal, Euzebio, Salinas, Luis Figo. Mnogi od njih kasnije su preuzeli viziju Johana Krojfa i danas su veliki i manje veliki treneri, a pre svih to su Pep Gvardiola, Luis Enrike, Ronald Kuman, Filip Koku, Frank Rajkard, Mark van Basten, Mihael Laudrup… 

Pep Gvardiola, jedini trener koji je uspeo da obori rekord Johana Krojfa u istoriji Barselone nikada nije krio ko mu je bio idol.

– Johan Krojf nije nikada bio samo običan trener. On je vizionar, revolucionar i postavio je fudbalsku doktrinu za decenije unapred. Stvorio je velike igrače, ali što je još neverovatnije, on je znao da će oni jednog dana postati i veliki treneri. Ipak, pre svega, on je uvek govorio igračima pre samog izlaska na teren “samo igrajte i uživajte“ – rekao je Pep Gvardiola. 

Barsa 1994

Euzebio je jednom prilikom prepričao kako je izgledao prvi Krojfov sastanak sa igračima.

– Trener je ušao u svlačionicu, izvadio tablu i počeo da crta formacija sa tri štopera, zadnjim veznim, centralnim veznjacima, krilima, polušpicem i SAMO JEDNIM pravim napadačem. Gledali smo se međusobno i u sebi pitali “šta je dođavola ovo! Zar ne postoje samo dve formacije na svetu – 4-4-2, i 3-5-2“ – otkrio je Euzebio. 

Krojf taktike

Takođe, zanimljivo je bilo kako je Krojf potpuno isključio fizičke predispozicije, a naročito visinu igrača. Bilo je nestvarno kada je na poziciju zadnjeg veznog igrača stavio samo 1,80 visokog, a usput i sporog – Pepa Gvardiolu.

– Pep Gvardiola je uvek morao da igra kod Krojfa. Johan je za njega govorio “znam da nije visok za tu poziciju, ali ima inteligneciju kao nijedan igrač na svetu, a u međuvremenu će valjda i porasti“. Dakle, da tada Johan Krojf nije počeo da daje šansu “nižim“ igračima i da zapostavlja fizičke predispozicije, svet bio doveka ostao uskraćen za Ćavije i Inijeste, jer takvi igrači nikada ne bi postojali da nije bilo njega – ispričao je Euzebio. 

Krojf I Gvardiola

Migel Anhel Nadal, čuveni španski reprezentativac priznaje da je njegova zemlja danas u fudbalu tu gde jeste samo zahvaljujući Johanu Krojfu.

– Španac sam, ali moram da priznam da je Johan Krojf u naš fudbalski gen usadio nešto što nas je tek posle toliko godina učinilo svetskom velesilom. Danas, igra Barselone i Španije jeste ultimativni moderni svedok njegove trenerske magije – tvrdi Nadal. 

Na veliku žalost, Johanu Krojfu, ove nedelje je dijagnostikovan rak pluća što je izazvalo veliku buru na Pirinejskom poluostrvu. Za neke ova vest nije predstavila veliko iznenađenje, s obzirom na činjenicu da Krojf još kao igrač nikada nije krio od svojih trenera da je strastveni pušač. Naprotiv, često nije mogao da dočeka poluvreme da bi zapalio jednu.

Kao treneru Barselone 1991. godine dijagnostikovani su mu brojni srčani problemi zbog čega su mu lekari rekli da će umreti ako ne ostavi cigarete. Zanimljivo, pošto je uvek morao da drži nešto u ustima, on je cigaretu zamenio LIZALICOM! 

Krojf sa lizalicom

– Fudbal i pušenje su mi najveće strasti u životu. Fudbal mi je dao sve, a pušenje je umalo moglo sve to da mi oduzme – rekao je Krojf koji je kasnije snimio i čuvenu reklamu u kojoj je podsticao ljude da ostave pušenje. 

https://www.youtube.com/watch?v=2g2xnbue_Vc

Danas, 23. oktobra 2015. godine, drugog dana nako što se vest o bolesti Johana Krojfa pojavila, katalonski “Mundo deportivo“ objavio je tekst sa naslovom ‘‘I ovaj meč ću da ODIGRAM i pobedim“, samo je kratko poručio Krojf svima koji su zabrinuti za njegovo zdravlje. 

Nažalost, loša vest o bolesti bila je povod za brojne medije, listove, portale da se prisete koliki je uticaj Johana Krojfa na dašanji fudbal. Sve ono zbog čega danas volimo fudbal nastalo je zahvaljujući Johanu Krojfu. Verovatno se mnogi neće složiti sa stavom, ali Johan Krojf je zaslužan i za nastanak onih trenera koji se danas opredeljuju za igru zasnovanu na destrukciji, povlačenju, prepuštanju poseda lopte protivniku i čekanju na greške rivala i kontre.

“Murinjovština“ kao destruktivni trenerski pokret je nastao kao odgovor na “Krojfovsizam“, ali da ovog drugog nije bilo, ovaj prvi nikada ne bi mogao da postane – VELIKI, dok je drugi veliki postao po svom fudbalskom rođenju. 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Ukoliko nekada zaboravite, ovo je fudbalska riznica Johana Krojfa koja uvek treba da nas podseća na njegov doprinos i značaj na napredak ove igre, čak i 20 godina kasnije:

1 – Tehnika nije sposobnost da pimpuješ loptu 1.000 puta. Svako to može da postigne vežbanjem i takvi rade u cirkusu. Tehnika je dodavanje lopte iz prve, pas koji se kreće pravom brzinom i na odgovarajuću nogu svog saigrača.

2 – Neko ko je pimpovao loptu dok su u međuvremenu četiri suparnička odbrambena igrača  imala vremena da otrče nazad – to je igrač za kojeg ce ljudi misliti da je dobar. Ja kažem da on treba da ide i radi u cirkusu.

3 – Izaberi 11 najboljih igrača na svakoj poziciji i nećeš dobiti odličnan tim od 11 igrača, već 11 odličnih pojedinaca

4 – U mojoj viziji, golman je prvi napadač, a centarfor je prvi defanzivac

5 – Zašto ne bi mogao da pobediš skuplji tim svojim kolektivom? Ne sećam se da sam ikada video da je vreća novca postigla pogodak 

6 – Uvek sam želeo da idem sa loptom unapred, a ne nazad, jer tako bih bio jedini igrač kojeg ne čuvaju

7 – Ja sam bivši igrač, bivši sportski direktor, bivši menadžer, bivši počasni predsednik – jedna lepa lista koja još jednom potvrđuje da u fudbalu svemu dođe kraj

8 – Igrači koji nisu pravi lideri, nego se trude da to budu uvek strogo osuđuju drugog igrača kada napravi grešku. Pravi lideri već na terenu pretpostavljaju da ce drugi igrači praviti greške i spremni su da ih isprave kada zatreba

9 – Šta je brzina? Novinari često brkaju brzinu i intuiciju. Vidite, ako počnem da trčim malo ranije u odnosu na nekog drugog-izgledaće kao da sam brz

10 – Postoji samo jedan pravi trenutak u kom možeš da stigneš u pravo vreme. Ako nisi na pravom mestu u pravom trenutku, ili si krenuo prerano ili prekasno

11 – Pre nego što sam napravio jednu grešku, prethodno sam izbegao da napravim neku drugu

12 – Na svakom meču, statistički je dokazano da svaki igrač u proseku kod sebe ima loptu oko tri minuta. Tako da je najvažnija stvar u fudbalu šta ćeš raditi na terenu tokom ostalih 87 minuta. To determiniše razliku između malih i velikih igrača

13 – Nakon što osvojite nešto, više niste 100 posto sebe već samo 90 posto. Isto je sa flašom gazirane vode sa koje je čep uklonjen na neko vreme. Posle nekog vremena, ostaje malo manje gasa unutra

14- Na terenu postoji samo jedna lopta, tako da je treba imati u svojim nogama

15 – Ja nisam religiozan. U Španiji 22 igrača se prekrste – ili naprave rukom krst pre nego sto uđu na teren. Ako to zaista može da upali-onda bi svi mečevi morali da se završe nerešeno.

16 – Moramo težiti tome da najlošiji igrač u protivničkoj ekipi ima najduže loptu u svojim nogama

17 – Kada imaš loptu u svojim nogama, ekipa treba da učini teren najvećim mogućim, kada je lopta kod protnivnika, onda svi zajedno moramo da ga “skratimo“

18 – Svaki profesionalni golfer ima posebnog trenera za udarac, za prilaz ubacivanje loptice u rupu. U fudbalu imamo jednog trenera za 15 igrača. To je apsurdno

19 – Preživaljavanje“ u najtežoj grupi u grupnoj fazi takmičenja nikada nije bio moj cilj. Naprotiv, uvek bih izabrao grupu u kojoj su Nemačka, Brazil i Argentina, jer tada bih znao da sam eliminisao dva velika rivala iz daljeg takmičenja. To je moj način razmišljanja – idealistički

20 – Igrači danas uglavnom umeju da šutnu “risom“. Ja sam umeo da šutnem risom, špicem, unutrašnjom, spoljnom, i jačom i slabijom nogom. To znači da sam kao igrač bio bolji šest puta od većine današnjih igrača

21 – Kvalitet bez rezultata je besmislen. Rezultat bez kvalitetne igre je dosadan

22 – Postoji samo nekoliko igrača koji znaju gde će i šta će kada ih niko ne čuva. Zato je ponekad bolje reći igraču “taj napadač je dobar, ali nemoj da ga markiraš“

23 – Smatram da je užasno kada je talenat odbačen zbog kompijuterskih statistika. Na osnovu Ajaksovih sadašnjih kriterijuma ja bih bio odbačen. Kada mi je bilo 15 godina, mogao sam možda da šutnem loptu ni 15 metara levom i možda 20 desnom nogom. Moji kvaliteti, tehnika i vizija nisu nešto što kompijuter može da proceni

24 – Ako želim da igrač razume šta od njega tražim, onda moram što bolje da mu to i objasnim

25 – Fudbal je jednostavna igra. Ali, najteže je igrati jednostavan fudbal 

[/stextbox]

Ne daj se legendo, izađi na teren, igraj i uživaj. Nadigraj i ovog protivnika na svoj “totalni“ način. 

https://www.youtube.com/watch?v=-Plese2FhlU

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter