1
Evropske lige

FOTO: abc.es

VREMEPLOV: Kako je slavni Real Madrid otpustio našeg Radomira Antića? (FOTO)

Objavljeno: 05.08.15 u 20:13

Kako je Radomir Antić dobio otkaz sa klupe Real Madrida? Zašto se to smatra jednom od najvećih grešaka u istoriji “kraljevskog“ kluba? 

Sezone 1991/92 za trenera Real Madrida postavljen je dotadašnji trener Saragose, Radomir Antić. Španski mediji su smatrali da srpski stručnjak nema potreban kvalitet za vođenje ekipe poput “kraljevskog kluba”, Antić je sve ubrzo razuverio, sa skorom od 12 pobeda na 14 utakmica, što je do skoro bio i rekord Primere.

U ekipi Real Madrida tada su igrali – Fernando Jero, Emilio Butragenjo, Manolo Sančiz, Georgi Hadži, a Antić je leta 1991. godine u Madrid doveo tada dobro poznatnu zvezdu sa naših prostora – Roberta Prosinečkog iz Crvene zvezde i danas dobro poznatog trenera Barselone, Luisa Enrikea iz Sporting Hihona. 

– Veoma mi je drago što je igrač koji je bio moja velika želja u Realu davne 1991. godine kasnije igrao još pet godina u Realu i osam u Barseloni. Odlično smo sarađivali i kada sam bio trener u Barseloni i mogu da kažem da je to momak izuzetno snažnog karaktera – rekao je Radomir Antić u jednom intervjuu za HotSport.

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Uprkos tome što je dominirao travnatim terenima širom pirinejskog poluostrva, Antić je smenjen negde na sredini prvenstva, kad je Real imao osam bodova više od Barselone.

Razlog otkaza? Igra nije bila dovoljno atraktivna u odnosu na Krojfovu Barsu. “Pobede bez stila za Real ne znače puno“, rekao je tadašnji predsednik “kraljevskog kluba” Ramon Mendoza. Na Antićevo mesto došao je Leo Benhaker.

Real je pod njegovim vođstvom igrao lepo za oko, ali је Holanđanin izgubio titulu u poslednjem kolu na Tenerifima. Prethodno je Real od sedmog pa sve do poslednjeg kola držao prvo mesto. Nakon što je Krojfova Barselona u poslednjem kolu preotela titulu Realu, u Madridu je proglašen maltene dan žalosti. Naredne dve sezone Barselona je još dva puta osvajala Primeru.   

“Prokletstvo Tenerifa” ponovilo se i sledeće sezone. Neverovatno, ali istinito, Real je izgubio trku sa Barselonom u poslednjem kolu, dva prvenstva za redom na Tenerifama. Antić je prethodno sa Saragosom i Realom imao 100% učinak protiv ove malene španske ekipe.

Podsetimo, Mister Radomir Antić kasnije je predvodio Atletiko Madrid (1995-2000) i Barselonu (2003) i jedini je trener na svetu koji je vodio sva tri najveća španska kluba.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta 

0
0

1 Komentara

  1. uprava reala je puna budala.imali 8 bodova vise od barse i otpuste takvog trenera zbog kao igre bez stila.pa mogli ste gospodo da imate titulu te tri sezone a ne da ih gubite u poslednjem kolu.zato je on seo na klupe vasih najvecih rivala.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter