0
Fudbal

MAMIĆ ODGOVORIO POLITIČARIMA: Ničija nije do zore gorela, pa neće ni vaša!

Objavljeno: 02.07.15 u 17:59

Izvršni predsednik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić optužio je politički vrh da „izmišlja afere rodoljubima“ i odbacio sumnje za utaju poreza.

Mamić se novinarima obratio u slovenačkim Moravskim Toplicama gde su prvotimci Dinama i stručni štab do nedelje na pripremama.

Povod je jutrošnja akcija policije koja pretražuje kuće i stanove čelnika fudbalskog kluba Dinamo, braće Zdravka i Zorana Mamića.

Mislim da je svakome pametnom jasno o čemu se tu radi. Morate priznati da je to zastrašujuća šteta za klub, za moje zdravlje, za moj imidž… I to traje godinama. Mnogo puta sam govorio o zloupotrebi politike, o zloupotrebi vlasti od politike. Vi znate kada je predsednik Ivo Josipović došao na vlast da je bio u Americi i rekao ničim izazvan da u Hrvatskoj postoji mala mafija u fudbalu. To je bio okidač da se krene na nogomet, na Dinamo, na HNS, na mene. Godine 2010. dolazi SDP na vlast. Sećate se Jovanovićevog famoznog isušivanja močvare. Vidimo sada, osim njihovog maltretiranja institucija, njihovog terora, donošenja novih zakona, nije se rodilo ništa osim što su napravili zastrašujuću štetu hrvatskom nogometu, klubovima, pojedincima u nogometu i državi jer za ovo sve će znati ceo svet i znaće se da Hrvatska, odnosno vlast koja je naslednik Komunističke partije nije odustala od svojih metoda, a to je politički obračun s neistomišljenicima. Siguran sam da će u vremenu koje je ispred nas našim građanima i svetu biti jasno što su sve spremni uraditi. Naravno da je ovo naređeno od najvišeg vrha, od premijera naniže – kaže Mamić.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) saopštila je da na osnovu krivične prijave sektora za otkrivanje poreskih prevara Ministarstva finansija provodi „hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje krivičnih dela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zloupotreba poverenja u privrednom poslovanju, u vezi sa nezakonitim radnjama koje su preduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Poreske uprave“.

Ne znam šta se spominje, obavezan sam tajnošću istrage, pa ne mogu komentarisati. Nikad u životu nisam uzimao proviziju, to sam bezbroj puta rekao. Kad bi se te stvari koje mi se stavljaju na teret, moramo biti precizni da nema još istrage ni optužnice, samo se po hitnoj proceduri sprovode istražne radnje, ali nikad u životu od ni nisam uzeo nijednu lipu niti je neko moj radio bilo kakav posao s Dinamom – odgovorio je Mamić na pitanje o transakcijama s Lukom Modrićem.

Mamić je na vanrednoj konferenciji za novinare moguću utaju poreza nazvao apsolutnom laži, a u nekoliko navrata je istakao da je reč o političkoj nameštaljci koju je zbog političkih ciljeva naredio politički vrh – od premijera Zorana Milanovića naniže, prenela je agencija Hina.

Neću tražiti nikakvu pomoć. Ostavljam sve njihovoj građanskoj savesti i političkom radu. Političari su vam čudne biljke, oni vas zovu kad mogu nešto dobiti od vas, a ograđuju se kad misle da postoji politička šteta za njih. Ja u svakom zlu vidim dobro, pa ću u kratkom roku videti ko je za pravdu i istinu, ko je prijatelj, a ko nije. Ja sam tako sve bitke dobijao, pa očekujem da će poštena Hrvatska, pa i politička Hrvatska, reagovati na ovo. Imali su razloga da reaguju i pre jer je identičan način političkog progona još nekih drugih ljudi na čelu s gradonačelnikom Bandićem.

Na pitanje novinara planira li raniji povratak u Hrvatsku Mamić je odgovorio da se čuo i s policijskim službenicima i advokatima i da mu niko nije rekao da mora hitno da se vrati. On je rekao da se ne plaši hapšenja i ukazao da je ovo „samo prikupljanje dokaza“, a da nije otvorena istraga niti podignuta optužnica.

– Iz svih istupa premijera Milanovića je jasno da se izmišljaju afere prema svim ljudima koji su desne ili domoljubne orijentacije i plaše se. Vidite da si levica odnosno SDP uzima za pravo da su jedini nosioci prava na našu antifašističku prošlost što je uvreda za mene i moju porodicu, jer i mi smo dio tog nasleđa. Nas sve koji smo patriote i Hrvati svrstavaju u fašiste. Vidite o kakvoj se tu opasnoj radnji radi, jer se treba prikazati da su antifašisti ugroženi, a oni koji vole domovinu i imaju uzor u veri i porodici, njih treba prikazati kao fašiste. Opasnu igru je zaigrao SDP, ali svi ćemo mi morati da odgovaramo prema institucijama i prema budućnosti.

Upitan da li je posredi uzimanje provizije od prodaje Luke Modrića, Mamić je odgovorio da on niti bilo ko od njegove porodice nikad nije uzeo ni kunu provizije. Poručio je da će kao i dosad dokazati svoju nevinost, a da bi na kraju mogao i da kapitalizuje sve i postane premijer ili predsednik države.

Cilj tih podvala i prljavih radnji je sledeći. Čuli ste premijera Milanovića: mi ili oni. Ko smo to mi, a ko su to oni? Prema tome, cilj je u onoj staroj udbaškoj ‘zavadi pa vladaj’ ili ‘zavadi pa izvuci politički profit’. Pola države Hrvata navija za Dinamo, pola za Hajduk. I u redovima Dinamovih navijača ima onih koji će biti tužni zbog ovoga, neki će biti i veseli. Naši sportski rivali će možda likovati, ali sam siguran i da će mnogi u redovima sportskih rivala žaliti, jer hrvatski narod je izdržao svašta, iako možda nekad je naivan, hrvatski narod je žilav i prepoznaće o čemu se ovde radi. Pravda i hrvatski narod će na kraju pobediti. Guranje juga na sever, na međusobne sukobe, ne znam koja im je računica, ali se igraju vatrom pored buradi baruta i ja im poručujem, svima, a pogotovo ovima koji su na funkcijama, koji su ovo zakuvali – moraćete odgovarati pred hrvatskim narodom. Ničija nije dogorela do zore, pa neće ni vaša – zaključuje čelnik Dinama.

Hrvatski fudbalski savez (HNS) potvrdio je da je, uz braću Mamić, predmet obrade izvršni direktor HNS Damir Vrbanović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter