0
Fudbal

Foto: FSS

SRBIJA NA EP U ČEŠKOJ: Bod, gol, blamaža i izjava za istoriju. Malo li je?

Objavljeno: 25.06.15 u 12:07

Ko kaže da je srpski reprezentativni fudbal dosadan? Ako nema šta da se vidi na terenu, svašta nešto zanimljivo može da se čuje. Evo, uzmimo za ‘primer’ dešavanja oko mlade reprezentacije Srbije… Otišla je na EP u Češku sa snovima o medalji, vraća se kao poslednja u grupi. Neko bi možda rekao: ‘Oni su se bar plasirali, seniori ne mogu ni to’. Tačno. Donekle. Šta vredi to što su uopšte bili tamo? Ipak vredi, kako niste shvatili? Čuli smo najgenijalniji izgovor ikada. Ako ne igramo moderan fudbal, ne možemo da postignemo gol, ipak imamo nešto što privlači pažnju.


Izgovori, izgovori, izgovori… Najčešće smo ih se naslušali u fudbalu… Te su teren i lopta ovakvi ili onakvi, pa duva vetar, bije im sunce u oči, klizavo je, dugačija je klima, katastrofalno suđenje, da ne pričamo da im nije dan (nedelja, mesec, godina), da lopta nije htela u gol (pa neće sama, i ne pokloni nam na svakom meču protivnik gol tako što da autogol, a i koliko golova primamo trebalo bi više od jednog), pa nisu u najjačem sastavu… Da, spominje se često i umor, razumljivo bi bilo da o tome pričaju veterani, a ne igrači do 21 godine, ali ono što smo čuli od selektora mlade fudbalske reprezentacije Mladena Dodića je svarno nešto neverovatno.

Serbia U21 Press & Trening-UEFA U21-2015
Foto: FSS

Navikli smo da izađu u javnost i kažu da je reprezentacija odigrala odlično i da se baš tako bori za Srbiju, kao nedavno Radovan Ćurčić. Ne gledamo mi isti fudbal. Nije ni prvi ni poslednji sa takvom izjavom, više se niko i ne uzbuđuje, navikao narod. Ali, čuti od selektora mlade reprezentacije da su se istrošili gledajući ‘Orliće’ na Mundijalitu je bez premca. Ta izjava će ući u istoriju. Što je najgore od svega, još je potpuno tačno to što je rekao: više su se istrošili gledajući nego igrajući!

Koliko su samo omladinci pretrčali i odigrali produžetke u četiri uzastopna meča, pa čak u četvrtfinalu šutirali i penale, penzioneri, oni pravi, su se sigurno umorili gledajući. Na to bi trebalo treba dodati i ustajanje ujutru, ali oni su bar mogli da prilegnu u podne…

malda4
Foto: FSS

 

Ovi u Češkoj nisu. Kakav baksuzluk, umesto da uživaju u gledanju fudbala i oni su imali neke obaveze. Igrali su na Evropskom prvenstvu, ako su igrali? Zauzeli su četvrto mesto u grupi, osvojili su jedan bod, dali jedan gol. Primili su sedam. Samo. Od Nemačke jedan i to je jedini meč na kome smo postigli gol, (čuvali su bod sa igračem više na terenu), pa onda od Češke primili četiri komada, od Danske dva. I, vratiše se kući. Nikom ništa. Pa dobro, šta sad, vraćaju se i Italijanii Englezi.

Dobrodošli u realnost srpskog fudbala. Ono što ste gleadali na Novom Zelandu je čudo neviđeno. Srbija igra fudbal! Srbija igra do poslednje sekunde. Naši igrači postižu golove, izgaraju čak I u produžecima ipenal seriji, bore se za grb, plaču od sreće, skandiraju Srbiji. A nije montaža, ni skrivena kamera.
Da li ste čuli daim smeta ovo ili ono, da im fale neki igrači (Pantić, Jović, Ristić, Radonjić, Simić), a ni oni nisu otišli kompletni na Mundijalito? Niste. Ovi koji kucaju na vrata A selekcije su igrali bez Nastasića, Kostića, Markovića, Mitrovića…

Ako su bili umorni od gledanja ‘Orlića’, koji svakome treba da posluže kao primer i inspiracija, umorna bi verovatno bila i pomenuta trojka, uklopila bi se u sivilo. Igraju oni i za A selekciju, pa ne uradiše ništa…

Serbia U21 Press & Trening-UEFA U21-2015
Foto: FSS

 

Valjda će neko stručan, ko za to u FSS prima platu, da uradi uraditi kompletnu analizu… Kako pomoći srpskom reprezentativnom? Ne vredi da omladinci drže predavanja seniorima i mladima, čini se da njima pomoći nema…Možda lepo kompletnu Paunovićevu generaciju prekomandovati u seniorsku A reprezentaciju. Tako bi nastavili da rade ono što su pokazali da znaju, da igraju fudbal, ostao bi im duh zajedništva i sve ono što ih krasi, a bez da ih ovi stariji iskvare. Ne bi zaboravili šta znači nositi reprezentativni dres.

Teško da će se to desiti. Nedavno smo pisali da su omladinci zmajevi, ‘Orlovi’ vrapci. Šta su mladi? I oni stasavaju u neke ‘sirote’ ptičice.

Sirota je ova Srbija što i dalje seče vene za fudbalom, a ne okrene se potpuno košarci, vaterpolu…Da ne dužim više, umorih se i ja… Šta vredi upuštati se u analizu igre onih koji su se više umorili gledajući svoje mlađe kolege? Nije vredno truda!

mlada5
Foto: FSS

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter