0
Fudbal

Foto: FSS

RAPORT SA NOVOG ZELANDA: San je igrati u finalu sa Brazilom, a pobeda ispunjenje sna (FOTO)

Objavljeno: 18.06.15 u 16:18

‘Orlići’ ostvaruju svoj, ali i san svih nas. U subotu u Oklandu igraju finale Mundijalita, sa Brazilom. Veliki snovi nadomak su realizacije, a u njih su verovali mesec dana unazad, pa i u mnogo dalju prošlost. Za to su trenirali, za to su igrali i kada su ostajali bez daha…

– Ne postoji lepši scenario od ovog koji će nam se desiti u subotu, a to je da za titulu prvaka igramo upravo protiv Brazila. Srećan sam što će baš oni biti sa druge strane, jer svako dete kad počne da igra fudbal, mašta o tome da u finalu Prvenstva sveta jednog dana igra sa Brazilom. Ovi momci su pokazali da nemoguće ne postoji, već da samo treba raditi ispravno, biti mentalno snažan i verovati do kraja. Presrećni smo svi, ali nismo još imali vremena da se mnogo radujemo, jer posao nije završen. San je igrati sa Brazilom u finalu, ali je ispunjenje sna pobediti Brazil u finalu – slikovito objašnjava naš selektor Veljko Paunović.

Objasnio je selektor kako se dolazi do uspeha:

– Iza nas je tačno šest finala, ali mi smo ustvari odigrali sedam utakmica, jer smo tri puta igrali produžetke, što je kao još jedna cela utakmica. Polako ali sigurno stigli smo do onoga u šta smo svi ovde iskreno verovali, a to je pravo finale. I odmah posle utakmice sa Malijem praktično smo počeli pripreme za tu utakmicu. Nećemo menjati nikakav ritual, niti ima posebne euforije. Radimo sve na isti način, pripremamo se uvek ozbiljno i profesionalno, nije važno da li je reč o Brazilu ili nekom drugom timu. Fokusiramo se na detalje, na slabe strane protivnika, na to da mi budemo još bolji. Prvi zadatak nam je bio da se dobro oporavimo, jer su igrači fizički iscrpljeni posle velikih napora. Znam da im je teško, ali budite sigurno da je ostalo dovoljno snage za finale. To je utakmica u kojoj će nam najviše trebati ono što nas je do sada krasilo na Novom Zelandu. Hladna glava i vrelo srce – jasan je Paunović.

Po koja reč o kariokama..
– Brazil je svakako veliki tim, za koji igraju jedni od najtalentovanijih fudbalera današnjice. Oni su imali nekoliko faza na ovom turniru. Grupu su prošli bez mnogo muke i tamo su igrali onoliko koliko im je trebalo da budu bolji od protivnika. Kako su se zahtevi podizali, tako su i oni dizali svoj nivo, mada ih je i sreća poslužila kod izvođenja penala. Na kraju su dostigli najbolji nivo onda kada je to najpotrebnije, u polufinalu, stradao je Senegal i doživeo katastrofu. Oni imaju sve ono što krasi jedan moderan tim, brzinu, fantaziju, atraktivne poteze, taktičku disciplinu… Ali zadovoljstvo je tim veće kad igrate protiv takvog protivnika. Mi moramo da zadržimo ono što je kod nas bilo najbolje, a to je jedinstvo, snažan timski duh, plan igre, čvrstinu… I da budemo još ubojiti u završnici.

A to je bio problem u proteklim mečevima, dosta šansi nije iskorišćeno. 
– Treba razumeti igrače, mi pred njih postavljamo izuzetno visoke zahteve koji oni iz meča u meč sjajno ispunjavaju, ali to iziskuje i ogromnu potrošnju, pa ponekad ne preostane dovoljno koncentracije za završni udarac. Pravimo ogroman broj šansi, potrebno je da samo malo zadržimo mirnoću u finišu… Finale je idealna prilika da sve dođe na svoje mesto i ja čvrsto verujem da će tako biti.

Nakon dramatičnih pobeda nad Mađarskom, zatim Amerikom i Malijem, imponovala je smirenost Veljka Paunovića u trenucima kad je među „orlićima“ zavladala potpuna egzaltiranost i euforija.

– Trudim se da u ovim predivnim trenucima koji nam se dešavaju sačuvam energiju za ono najbolje što dolazi, jer ispred sebe imamo jasan cilj kome težimo i išli smo korak po korak sve ovo vreme. Sada smo stigli do finala, dočekali smo taj momenat i moramo biti potpuno spremni za njega. Napisao sam igračima na tabli jasnu poruku „budi najbolji, kada je najvažnije“. Siguran sam da će biti baš takvi u subotu – jasan je Veljko Paunović.

Dva dana uoči finalnog duela, FIFA je organizovala i svečani banket na kome su bili prisutni predstavnici saveza učesnika finala, lokalni organizacioni komitet i FIFA, a Fudbalski savez Srbije predstavljali su Generalni sekretar FSS Zoran Laković i direktor mlađih selekcija Mitar Mrkela.
Laković je iskoristio priliku da se predstavnicima Brazila razmeni prigodne poklone i uruči im prigodnu plaketu FSS i dres nacionalnog tima.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter