0
Fudbal

FOTO: FSS

PAUNOVIĆ U POKERAŠKOM STILU: Ulog je maksimalan

Objavljeno: 08.06.15 u 17:30

Zimski dani na Novom Zelandu uveliko su počeli, ali temperatura u taboru naše reprezentacije uveliko raste iz minuta u minut. Na samom pragu je jedan od najvažnijih duela mlađih reprezentativnih kategorija Srbije u istoriji i ogromna šansa da se „orlići“ probiju do same završnice šampionata sveta za igrače do 20 godina.

Na tom putu, igrom sudbine, stajaće im najbliže komšije, dobri prijatelji i česti suparnici po evropskim stazama, ali u sredu 10.juna (06.00 – Danejdin) najljući protivnici u duelu u kome nema popravnog ispita. Na talonu će biti sve ili ništa, pobednik nastavlja avanturu na kraju sveta, poraženi će krenuti na dalek put kući.

U ponedeljak, dan nakon završetka takmičenja faze po grupama, naš naredni rival Mađarska je doputovala u Danejdin i priključila se u hotelu selekciji Srbije. Odmereni pogledi, kulturni pozdravi, poneko klimanje glavom… Svako je u svojim mislima, razmišlja se samo o velikom duelu u sredu…

– Jedva čekamo utakmicu sa Mađarskom, a pošto smo već dugo u Danejdinu, sada se osećamo kao domaći tim… Vrlo nam je prijatno ovde, navikli smo se na teren, na stadion, na ljude… Nadam se da će to biti naša prednost. Sada smo u drugačijoj situaciji nego na utakmicama u grupi, na papiru smo favoriti, ali to nas neće nijednog trenutka opustiti. Ući ćemo u meč koncentrisano i odgovorno, ne želimo da propustimo veliku šansu da nastavimo našu „novozelandsku bajku“ – rekao je Nemanja Antonov, jedan od naših najboljih fudbalera na ovom šampionatu, koji po mnogima igra u životnoj formi.

Jedan od glavnih zadatak našeg selektora Veljka Paunovića i njegovih najbližih saradnika, svakako je da, ekipu u potpunosti psihološki pripremi na predstojeći duel. Nakon odličnih igara u grupi, očekivanja javnosti su porasla, ali prave i najteže bitke tek predstoje.

– Svi smo prezadovoljni onim što smo uradili, osećaj je predivan kad iz „grupe smrti“ izađete prvi i pošaljete kući Meksiko, ali sada moramo euforiju da stavimo pod kontrolu. Fokusirani smo samo na ono što nas čeka, a rekao sam momcima da je ovde svaka utakmica za nas finale. Tri finala smo već prošli, sad idemo dalje. Najteži je naredni protivnik i imaćemo sa druge strane vrlo motivisanog, ambicioznog i dobro organizovanog protivnika. Mi nastavljamo kao i do sada, zahtevi su isti, ne menjamo ništa. Poštujemo svakog protivnika, ali sebe najviše – ističe strateg „orlića“ Veljko Paunović.

Dueli u grupi D, bez ikakve sumnje, oduševili su celu Srbiju, a osim već proverenih asova u našem timu, na scenu su velikim koracima izbili i momci „iz drugog plana“, pre svega Nemanja Antonov, ali naš selektor po običaju ne želi da ističe nijednog pojedinca.

– Svi momci igraju besprekorno, ponosan sam na njih, oni su istinski junaci… Antonov je zaista pokazao visok nivo, igra u životnoj formi, ali isto bi se moglo reći i za Milana Gajića koji je neprelazan na suprotnoj strani, a takođe ima veoma težak posao. Sergej Milinković, Živković i Gaćinović su naše okosnice, a imamo fantastičan tandem štopera Veljkovića i Babića. Duša našeg tima su Maksimović i Zdjelar u veznom redu, njihov učinak je fenomalan, a na golu imamo vanserijskog Rajkovića. U napadu imamo više opcija i sve su odlične, Šaponjić, Mandić i Ilić su pravi momci koji uvek ispune šansu koja im se ukaže – naglašava Paunović.

U duelu sa Mađarima, naš tim biće oslabljen za Sergeja Milinković-Savića koji preskače osminu finala zbog žutih kartona, a biće to prilika da šansu dobiju i momci sa manjom minutažom.

– Naša snaga je sjajan kolektiv i kome god da ukažem šansu, neću pogrešiti… Imamo odlične vezne igrače Grujića i Jankovića, spremni su da u svakom trenutku odgovore obaveza na najbolji način. To je ono što stalno ističem, svaki igrač mora da bude na usluzi reprezentaciji, a ne reprezentacija njima. Ne postoji šansa da u našem timu nego istakne sebe ispred kolektiva, oni to dobro znaju i mi funkcionišemo kao jedna porodica. Imam na raspolaganju sjajne momke, odličan stručni štab, svi radimo za isti cilj i jedino tako možemo doći do uspeha – jasan je Paunović.

Još nešto novo uneo je naš strateg u filozofiju svog tima, vrhunsko poštovanje protivnika, za sudiju, za sve učesnike na utakmici. Naši igrači na Novom Zelandu igraju fudbal najvišeg ranga, ali i imponuju fantastičnim ponašanjem, korektnim odnosom, fer-plejom.

– Činimo sve da Srbiju reprezentujemo na najbolji način, ne želim da nas iko potcenjuje, ali ni mi nikoga ne potcenjujemo. Ni u trenucima kad smo vodili sa 2:0 protiv Meksika nisam dozvoljavao „namerno odugovlačnje“ – nesportske metode… Igramo fudbal, uživamo u svakom trenutku. Igrati na Prvenstvu sveta je prelep osećaj, vidim da i igrači uživaju… Zajedno idemo dalje, u istom ritmu… Ulog je maksimalan – uverava Veljko Paunović.

Sreda, 06.00. Srbija ponovo mora da ustane rano da bodri svoje „orliće“. Oni nastavljaju da pišu istoriju protiv Mađarske.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter