0
Evrokupovi

FOTO: fcbarcelona.com

SADA VIŠE NEMA SUMNJE: Fudbalski 21. vek je – BORDO-PLAVI! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 07.06.15 u 16:33

Fudbaleri Barselone po peti put su osvojili titulu evropskog prvaka, četvrti u poslednjih devet godina i prva je ekipa koja je dva puta uspela da osvoji “tripletu“ u jednoj sezoni i tako potvrdili da živimo u bordo-plavom fudbalskom 21. veku.  

Barselona je sinoć u još jednom svom fantastičnom finalu nadigrala Juventus i pobedom od 3:1 došla do svoje druge “triplete“ posle 2009. godine kada su predvođeni Pepom Gvardiolom osvojili Primeru, Kup kralja i Ligu šampiona.

Tim Barselone u finalu LŠ 2011. protiv Junajteda - Valdes - Dani Alveš, Pike, Maskerano, Abidal - Buskets, Ćavi, Inijesta - Pedro, Vilja, Mesi
Tim Barselone u finalu LŠ 2011. protiv Junajteda – Valdes – Dani Alveš, Pike, Maskerano, Abidal – Buskets, Ćavi, Inijesta – Pedro, Vilja, Mesi

Ipak, Katalonci pred sobom imaju novi izazov – da postanu takođe prvi tim koji je dva puta osvojio svih šest trofeja u jednoj kalendarskoj godini, što su takođe učinili te 2009. godine kada su dodali i Superkup Evrope, Superkup Španije i Svetsko klupsko prvenstvo. 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Barselona u sezoni 2014/2015: 

Primera – 94 boda (30-4-4), gol razlika 110:21
Liga šampiona – do trofeja posle pobede nad aktuelnim šampionima najjačih evropskih liga – Mančester Sitija, Pari sen Žermena, Bajern Minhena i Juventusa uz gol razliku 26:8
Kup kralja – do trofeja padali – Hueska, Elče, Atletiko Madrid, Viljareal i Atletik Bilbao, gol razlika – 34:6

Superkup Evrope – Barselona – Sevilja (11. avgust) – ?
Superkup Španije – Barselona – Atletik Bilbao (18. i 23. avgust) – ?
Svetsko klupsko prvenstvo – decembar 2015 – ?

[/stextbox] 

https://www.youtube.com/watch?v=v_8ZIn7vkRs

Ali, da se osvrnemo ipak na ovu sezonu koja je najbolja u istoriji kada se gledaju brojke, igra i trofeji. Katalonci su odigrali 60 utakmica, a zabeležili su – 50 pobeda, šest poraza i četiri remija uz gol razliku 175:38. 

Napadački trio Mesi-Suarez-Nejmar takođe je ušao u istoriju sa učinkom od 122 pogotka i 55 asistencija oborivši tako rekord Kristijana Ronalda, Karima Benzeme i Gonzala Iguaina koji je u sezoni 2011/12 postigao 118 golova. 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Učinak MSN u sezoni 2014/2015: 
Golova – 122, asistencija – 55

Lionel Mesi – 58 – 43 Primera, 10 LŠ, 4 Kup Kralja
Nejmar – 39 – 22 Primera, 10 LŠ, 7 Kup Kralja
Luis Suarez – 25 – 16 Primera, 7 LŠ, 2 Kup Kralja

[/stextbox]

 

Barselona je ove sezone doživela mnoge turbulencije unutar kluba – predsednik Sandro Rosel podneo je ostavku početkom godine zbog slučaja Nejmar, da bi sportski direktor Andoni Zubizareta dobio otkaz iako je zanimljivo upravo on doveo sva tri igrača koja su sinoć postigla gol – Ivana Rakitića, Luisa Suareza i Nejmara. Pored dva odlaska na ključnim pozicijama u upravi kluba – Barseloni je FIFA zabranila registraciju igrača na godinu dana, odnosno do januara 2016. godine. Na sve to, slučaj Nejmar i dalje nije zaključen i traje već godinu dana, dok je na udaru medija bio i Lionel Mesi zbog glasina o utaji poreza. 

Ipak, Luis Enrike i njegovi igrači su uspeli mentalno da se izdignu iznad teške situacije i da se fokusiraju na svoj posao. Posle poraza na Anoeti početkom januara i nakon svađe Mesija i Enrikea, mediji su opet “razapeli“ Barselonu – sve više se govorilo o Mesijevom odlasku u PSŽ ili Čelsi. Barselona je odgovor medijima, naročito Marki i Asu, naklonjenim madridskoj strani, odgovor dala na na najbolji mogući način – na terenu. 

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

U Primeri, Barselona je oba puta savladala šampiona Atletika i jednom Real Madrid i sezonu završila sa 94 boda, dva više od “kraljevskog“ kluba. U Kupu kralja, Barselona je takođe dva puta savladala Atletiko, a u finalu je pao Atletik Bilbao. I šlag na torti bila je Liga šampiona, gde je zanimljivo Barselona do trofeja došla savladavši aktuelne šampione četiri najjače evropske lige – Mančester Siti (Premijer liga), PSŽ (Liga 1), Bajern Minhen (Budensliga) i na kraju Juventus (Serija A). 

Finalnu utakmicu obeležio je Andres Inijesta, koji je i proglašen za MVP, a ukoliko niste znali – Don Andres je jedini igrač u istoriji koji je zabeležio asistenciju u tri finala Lige šampiona – dva puta protiv Mančester Junajteda 2009. i 2011. godine, a sinoć je proigrao Ivana Rakitića za 1:0. Pojedinačno gledano, treba napomenuti i Brazilca Nejmara koji je prvi igrač u istoriji ove igre koji je postigao po gol u oba meča četvrtfinala, polufinala i na kraju u finalu. Nejmar je u četvrtfinalu tri puta matirao PSŽ, u polufinalu je isto toliko golova dao Bajernu i u finalu je postavio konačnih 3:1. Nejmar je podelio prvo mesto na listi strelaca u ovoj sezoni Lige šampiona sa Mesijem i Ronaldom sa po 10 golova. 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Zanimljivosti:

– Andres Inijesta je jedini fudbaler koji je asistirao u tri finala, dva puta protiv Mančester Junajteda (2009, 2011) i jednom protiv Juventusa.

– Nejmar je prvi igrač u istoriji LŠ koji je pogađao na svih pet utakmica od četvrtfinala do finala – tri puta protiv Pari sen Žermena i Bajern Minhena i jednom protiv Juventusa

– Patris Evra je prvi igrač u istoriji LŠ koji je finala gubio sa tri različita kluba – sa Monakom je 2004. izgubio od Porta, 2009. i 2011. sa Junajtedom od Barse, od koje je sinoć poražen i sa Juventusom 

[/stextbox]

Analizom celokupne sezone, ovu 2014/15 obeležio je ponovo Lionel Mesi. Argentinac je posle pet godina vraćen na desni bok i podsetio na najbolje dane – odigrao je 57 utakmica, postigao 58 golova uz 27 asistencija.  Predvodio je Barselonu do trofeja na sva tri fronta, a već narednog vikenda se selekcijom Argentine imaće priliku da po prvi put u karijeri osvoji Kopa Ameriku. Mesi po prvi put u karijeri ima priliku da osvoji SEDAM trofeja u jednoj kalendarskoj godini. Ipak, čak i da ispusti jedan od njih, jasno je da će u januaru po peti put osvojiti “Zlatnu loptu“. 

Na veliku žalost evropskog fudbala, Liga šampiona je posle sinoćnog finala ostala bez dvojice velikih majstora – Andree Pirla i Ćavija Ernandesa. Italijana su na kraju obuzele suze, a kapiten Barselone je divnim gestom pokušao da uteši “fudbalskog Mocarta“. Ćavi odlazi u Katar nakon što je sa Barselonom osvojio 25 trofeja, dok je Pirlo najverovatnije u MSL ligu, tačnije u Njujork Siti gde su već Frenk Lampard i David Vilja.  

https://www.youtube.com/watch?v=2HgtnekQDQI

Fudbalski 21. vek tek je na svom početku, ali on je definitivno bordo-plavi. Barselona je osvojila četiri Lige šampiona – (2006, 2009, 2011. i 2015. godine). Nakon ere Pepa Gvardiole sa kojim je u periodu od 2008. do 2012. Barsa osvojila 14 trofeja. Sada je došla neka nova era – Pikeu, Maskeranu, Inijesti, Busketsu i Mesiju pridružili su se Nejmar, Luis Suarez, Ivan Rakitić, a ukoliko ovako nastavi – Barselona bi mogla da obeleži još jedan fudbalski period, a da li će uspeti da bude prvi tim koji je odbranio titulu u LŠ, saznaćemo za godinu dana. Jedno je sigurno, Barselona je najbolji klub u 21. veku. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter