0
Evrokupovi

FOTO: sport.es

ZAR JE VAŽNO KO JE NAJBOLJI IKADA!? Privilegovani ste da uživate u Njegovoj IGRI – SADA! (VIDEO)

Objavljeno: 31.05.15 u 13:58

Nije bitno da li volite ili mrzite Barselonu. Nije bitno ni da li ste najveći fan Real Madrida i Kristijana Ronalda, niti da li uopšte gledate isključivo samo Premijer ligu. Nije bitno čak ni to ako ga naglas zovete ‘malim pacovom’, ali ako makar u sebi smete da priznate da mu se divite. Jer, ukoliko jeste istinski fudboholičar, onda morate uživati u svemu što nam svakodnevno priređuje – Lionel Mesi.

Čovek zvani finale, u svom poslednjem sinoćnjem, ponovo je opravdao svoj nadimak. Ali ne zbog toga što je postigao dva gola, bio najbolji na terenu, već zbog toga što je po ko zna koji put postigao gotovo identičan pogodak koji samo on može da ponovi, a da uvek bude malo drugačiji i da za još barem malo oduševi fudbalski svet. 

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Mesi i fraza “sa druge planete“ odavno je pleonazam, i zaista već više nema potrebe dovoditi u pitanje da li je najbolji igrač svih vremena, da li je bolji od Kristijana Ronalda. Jer, složićete se – onaj ko misli da su Pele/Maradona/Ronaldo/Zidan/drugi Ronaldo najbolji u istoriji, nećete ga ubediti u suprotno, a i zbog čega i kako bi to radili? Kada bi postojali parametri pomoću kojih bi se tačno moglo utvrditi i dati taj famozni odgovor na večito pitanje – KO JE NAJBOLJI FUDBALER IKADA, onda bi ta debata i imala možda i neki smisao.

Maradona i Pele

Ova priča nije o tome. Ovde nije bitno da li ćete priznati da li je Mesi najbolji sad ili ikad. Ova priča je o tome da onaj inteligentni deo fudbalskog sveta mora da uživa u Njegovoj Igri. Nemojte ga porediti ni sa kim, ne zbog toga što je neuporediv i što je dao sada već na desetine golova koje niko nije uspeo da ponovi, kao ni zbog svih finala koje je rešio, već samo zbog – IGRE.

Jer, fudbal na kraju jeste samo IGRA i zbog toga smo ga toliko zavoleli, iako u ovom današnjem globalnom ludilu nismo svesni da ga volimo upravo samo zato što je – IGRA, i to lepa. A Mesi se i dalje samo – IGRA. Dok se ceo svet prepucava oko toga da li je ili nije bolji od Ronalda, Pelea, Maradone, poko toga zašto nije osvojio “boginju“ – on se i dalje – IGRA, poIGRAva, razIGRAva sve saIGRAče i čini svakog od njih boljim.   

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Poput Ćavija, Pirla, Skolsa, Gigsa, Zidana, Inijeste, Mesi je unikatan na neki svoj način. Ipak, ono što njega čini posebnim u današnjem svetu fudbala, on nemoguće i dalje čini mogućim i pravi apsolutnu razliku na terenu. Da li ste probali nekome nekada da objasnite neki Mesijev dribling, gol, potez, a da ste na kraju odustali jer Vam je ponestalo reči pa ste samo rekli – ma ono znaš – “mesijevski“.

Kako opisati rečima njegov sinoćni slalom i gol – uzeo loptu na pola, slomio kičmu prvom, drugog ostavio u autu bez pršljena, tada ga je suztizao prvi, ali mu je onda Mesi šutnuo loptu sa jedne strane, a pretrčao ga s druge. Onda se tu negde pojavio i treći koji nije uspeo da ga stigne i sruši sa leđa iako ga juri u sprintu sve vreme dok Mesi ima i loptu, a četvrti ga je čekao sam u šesnaestercu i nije mogao ništa(?).

Da, tako nešto je uradio sinoć Leo Mesi, ali njegovi golovi/potezi/putevi do gola se gotovo nemoguće opisuju običnim fudbalskim rečnikom za razliku od većine ostalih fudbalera.

https://www.youtube.com/watch?v=HAwEuOgI7yU

Mesi je taj koji pravi razliku. Kao što je i Pep Gvardiola jednom prilikom u jednoj rečenici objasnio sve: 

– Bez Mesija, mi bismo bili snažan tim, borili bismo se za trofeje, ali nikada ne bismo uspeli da postignemo sve te uspehe da nismo imali njega u ekipi. Nisam ja njega učinio najboljim na svetu, već je on mene učinio dobrim trenerom.

Mesi i Pep

Ukoliko Vam je važna statistika, ona takođe potvrđuje da živimo u eri Lionela Mesija. Barselona je sa njim u ekipi osvojila 23 trofeja od čega čak SEDAM u Primeri i TRI u Ligi šampiona. U karijeri, od najmlađih kategorija prema poslednjim podacima postigao je 830 golova na 910 utakmica. 

Ipak, reći ćete možda kako Mesi verovatno nikada neće ponoviti ovo u nekom drugom klubu!? Takođe, možete reći da on nikada ne bi uspeo sve što je postigao u Premijer ligi ili u nekom drugom evropskom timu? Možete čak reći i to da su za razliku od njega – Pele, Maradona, Ronaldo, Zidan osvojili SP. Ipak, da li su zaista sve to razlozi da ne uživate u Njegovoj Igri? 

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Volite Real Madrid, prezirite Barselonu, obožavajte samo engleski fudbal, navijajte da nikada ne osvoji SP jer ćete onda možda ostati bez argumenata, volite Juventus, navijajte za njega samo zato što je autsajder na papiru. Ali, u subotu od 20:45, dopustite sebi da uživate u još jednom finalu u kom će igrati OVAKAV Mesi. 

Jer, složili se ili ne, jedan Žoze Murinjo nedavno je javno priznao – ‘‘fudbal nikada više neće biti isti kada se Mesi povuče“. Nemojte čekati da prođe još narednih 10 godina da retroaktivno šminkate sećanja i tada priznate kakav je igrač Mesi nekad bio. Privilegovani ste i Vi da u ovom trenutku, svakodnevno uživo gledate Njegovu Igru i uživate u njoj. Kao što je i Johan Krojf u filmu “Mesi“ samo kratko odgovorio – ‘‘Hvala bogu da Mesi postoji u današnjem fudbalu“.

I zato pogledajte sinoćnu čaroliju makar još jednom i odbrojavajte sa nama do novog finala. Subota, 6. jun, 20:45.

Tika-taka, tika-taka… 

(Izvor: Yotube/FCB10HD)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter