Ekonkomska kriza u Srbiji odavno naplaćuje danak uglavnom onim ljudima (većini stanovništva) koje je i bez toga krpilo kraj sa krajem.

Odredba Vlade republike Srbije po kojoj su (odveć mali) prihodi zaposlednih u javnom sektoru, a na zahtev MMF-a, “skresani” za dodatnih 10 odsto samo je bio još jedan šamar u lice ovdašnjem stanovništvu.


Međutim, udarac koji je zadat nedavno nosi neku specifičnu težinu i tera običnog čoveka da (uzalud) traži odgovor na jedno sasvim obično pitanje: zašta odlaze državni novci?

Naime, kako prenosi list Sport, rukovodstvo Crvene zvezde, preciznije Slaviša Kokeza, na pregovore sa novim šefom struke Miodragom Božovićem Grofom otputovalo je avionom Vlade republike Srbije.

Reklo bi se – zaista grofovski. Nema šta.

Kokeza se ukrcao u Vladin avion na aerodrom Nikola Tesla i odatle krenuo putem Tivta, kako bi se u Crnoj Gori sastao sa Božovićem koji je, nedugo potom, kao što je poznato, rekao subonosno “da”.

kokeza

Kokeza po grofa otišao grofovski, avionom Vlade

Kako Kokeza ne bi bio sam na “dugom putu” do Crne Gore, društvo mu je pravio bivši predsednik Crvene zvezde, Ivan Adžić.

Ranije se u javnosti šuškalo da je sam premijer Aleksandar Vučić razgovarao sa Božovićem i pokušao da ga ubedi da prihvati ponudu kluba iz Ljutice Bogdana.

Upravni odbor bi trebalo da imenuje Božovića za trenera kluba u ponedeljak. Srpska javnost očekuje da sazna i nove načine za pustošenje opustošenog budžeta republike.

Navodno, avion je bio iznajmljem, kako se nezvanično spekuliše.

Možda “stadion na vodi” sada ne deluje kao projekat vredan pažnje “državnih otaca”, ali vremena dovoljno ima da se dokaže suprotno. A možda je i Vlada republike Srbije pronašla samo novi metod da u budžet ugura koji ekstra dinar.

Odgovor na sva pitanja, čini se, daće isključivo vreme. Da ne bude zabune: boje nisu važne. Crveno ili crno-beli imaju nešto zajedničko u svom poslovanju: sumnju javnosti u pošteno obavljanje posla.

Sumnju, ali i velike dugove koje, kako stoje stvari, na kraju će pnovo platiti oni od kojih se najviše oduzima – “obični” stanovnici Srbije.

U ostalom, nije problem ovde u “vazduplohovu”, ili kako već letelice nazivaju pojedini poslanici u Skupštini Srbije. Nije, odavno, problem ni samo u sportu. Na jad i bedu stanovnika ove ratovima osakaćene zemlje.