0
Fudbal

SRBIJA NEMA SLIČAN PROBLEM: Brazilci ne znaju šta će sa novim stadionima

Objavljeno: 01.05.15 u 22:08

Brazil je za renoviranje i izgradnju novih stadiona, korišćene za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2014. godine, potrošio više od tri milijarde dolara, a sada, deset meseci kasnije država pokušava da shvati šta da učini sa njima.

Neki od 12 najsavremenijih stadiona na svetu, završeni su u potpunosti tek nedavno, dok su neki već na prodaju.

Stadion Itakerao, poznatiji kao Korintijans arena u Sao Paolu, na kojem je odigrana prva utakmica Mundijala između Brazila i Hrvatske, u vreme odigravanja tog meča nije bio u potpunosti završen.

Prošlog meseca su tek završeni radovi na krovnoj konstrukciji, kao i na još nekim delovima stadiona vrednosti 450 miliona dolara.

Fudbalski klub Korintijans koji je i vlasnik istoimenog stadiona, je nakon Svetskog prvenstva znatno povećao kapacitet stadiona, međutim, oni od toga nemaju nikakve dobiti, jer se skoro sav novac još uvek odvaja za njegovu izgradnju, navodi Asošijeted pres.

Takođe, Korintijans još uvek ne može da postigne dogovor sa Svetskom fudbalskom federacijom (Fifa) oko preimenovanja stadiona Itakerao, koji je pre Mundijala nosio ime „Korintijans arena“.

Pre mesec dana na stadionu Arena da Baišada koji koristi Atletiko Paranenses iz Kuritibe, postavljen je pokretni krov koji je bio planiran da se izgradi za Svetsko prvensto, međutim, Fifa je od lokalnih organizatora zatražila da odlože izgradnju, kako ne bi došlo do kašnjenja.

Neki od stadiona ne koriste se više samo za fudbal, jer prema rečima vlasnika istih, od fudbala nema finansijske dobiti.

Fudbalski klubovi Flamengo i Atletiko Mineiro su nedavno saopštili da finansijski nije isplativo da igraju na stadionu Marakana, odnosno Mineirao, jer po ugovoru od vlasnika stadiona dobijaju veoma malo novca za posetu na utakmicama.

Stadioni Arena das Dunas u Natalu, Arena Fonte Nova u Salvadoru i Arena Amazonija u Manausu su od nedavno na prodaju.

hotsport.rs   – Beta

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter