2
Domaći fudbal

FOTO: FK PARTIZAN

IN MEMORIAM: Preminuo čovek koji je stvorio ‘Partizanove bebe’ – vicešampione Evrope

Objavljeno: 22.04.15 u 18:28

U Kranju (Slovenija) 19. aprila u 92. godini preminuo je Ilija Radaković, general-pukovnik JNA, narodni heroj i predsednik FK i JSD Partizan.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena ratne zastave, Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vencem, Ordena za vojne zasluge sa velikom zvezdom, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena partizanske zvezde sa srebrnim vencem, dva Oredena za hrabrost i još mnogih jugoslovenskih i stranih odlikovanja.

Ordenom narodnog heroja odlikovan je 20. decembra 1951. U ratu se borio u sastavu čuvene 6. ličke proleterske divizije „Nikola Tesla“, koja je na svom borbenom putu prešla maršutu od skoro 17.000 kilometara. Sa ovom divizijom učestvovao je u borbama za oslobođenje Beograda, gde je bio teško ranjen.

Predsednik FK Partizan postao je septembra 1963. posle osvojene tri uzastopne titule „Partizanovih beba“ i na tom mestu ostao do marta 1965. Predsednik JSD Partizan bio je od 1983 – 1989. i jedan je od najzaslužnijih za prosperitet najvećeg i najuspešnijeg sportskog kolektiva na ovim prostorima.

Čika Ilija, počivajte u miru i neka Vam je večna slava i hvala, glasi poruka postavljena na zvaničnom sajtu FK Partizan.

hotsport.rs

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter