0
Fudbal

BRATSTVO: ‘Pravoslavna armija’ ugostila Ruse u Beogradu na proputovanju iz Podgorice ka Moskvi (FOTO)

Objavljeno: 31.03.15 u 21:28

Nekoliko desetina članova grupe „Pravoslavna armija“, u petak su u Podgorici na meču između Crne Gore i Rusije bili deo korusa koji je brojao čak oko 300 srpskih navijača koji su na toj utakmici zajedno sa „baćuškama“ bodrili „zbornaju komandu“ (pored njih tu su bile pristalice Crvene zvezde, Partizana, Rada, OFK Beograda, Vojvodine, kao i Srbi iz Republike Srpske i Crne Gore).

Kako je deo ruskih navijača u Podgoricu stigao tako što je avionom najpre došao u Beograd, a potom zajedno sa braćom iz Srbije krenuo put crnogorske prestonice, posle utakmice koja nije završena (prekinuta u 67. minutu zbog dobro poznatih dešavanja) svi zajedno su se vratili u glavni grad Srbije.

Grupa Rusa među kojima su bili navijači moskovskog Spartaka, Zenita iz Sankt Peterburga, Tjumena i još nekoliko ruskih klubova zajedno sa svojim prijateljima iz „Pravoslavne armije“ u nedelju uveče je uzvratila navijanjem za Srbiju u duelu sa Portugalijom u jednom beogradskom kafiću nakon čega je usledila šetnja centralnim gradskim ulicama.

Cilj rute, koja je išla Knez Mihailovom pored nekadašnjeg Ruskog cara i hotela Moskva, bio je spomenik poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II Romanovu, koji je pre samo nekoliko meseci postavljen ispred stare republičke Skupštine gde je upriličeno i fotografisanje za uspomenu na ovo druženje.

– Mi smo braća, na našim zastavama su iste boje, iste smo vere, imamo zajedničku istoriju i uvek ćemo da budemo jedni uz druge, rekao nam je Saša, jedan od ruskih navijača koji je bio oduševljen prijemom u Beogradu.

Uprkos raznim informacijama (pre bi moglo da se kaže dezinformacijama) koje su stizale u danu odigravanja utakmice na samom stadionu Pod Goricom nije bilo prevelikih problema.

– Policajci su bili maksimalno korektni od kad smo prešli granicu. Čak nije bilo detaljne kontrole na ulazu na stadion pa je tako uneto nekoliko srpskih zastava iako su prema nalogu UEFA bile zabranjene pošto smo ih okrenuli pa su oni mislili da su ruske. Do sukoba (gađanja stolicama) na samom stadionu došlo je između dela navijača iz Crne Gore koji državu stvorenu kako je stvorena ne smatraju za svoju pa su podršku pružili Rusima i onih koji podržavaju režim Mila Đukanovića, a bili su na tribini do nas. Nije istina da je bilo ko pokuđšao da skine našu veliku zastavu koja je u drugom poluvremenu bila okačena na ogradi, otkriva član „Pravoslavne armije“ (grupe osnovane pre nekoliko meseci koja prati sve reprezentativne selekcije u svim sportovima) koji je bio u petak u Podgorici.

Nakon putešestvija dugog preko 6.000 kilometara u jednom smeru ruski navijači su se u ponedeljak vratili u Moskvu, potom ka svojim gradovima, a novo druženje zakazano je za oktobar kada će „zbornaja“ dočekati „hrabre sokole“ u meču poslednjeg kola kvalifikacija za Euro 2018.

srbi-rusi-podgorica

Preduslov da se to desi je da UEFA ne kazni Fudbalski savez Rusije odigravanjem mečeve bez prisustva publike pošto je i protiv Rusa pokrenut postupak zbog korišćenja pirotehnike i ubacivanje iste u teren na utakmici u Podgorici. Jedan od članova Saveza takođe je izrazio bojazan da bi Rusija mogla da bude sankcionisana zbog transparenata i „zabranjenih“ zastava na stadionu Pod Goricom. Naime, UEFA je preporučila ruskim navijačima da na tribine ne unose zastave Srbije, carske Rusije, Novorusije, Donjecke Republike, ali su se one ipak našle na ogradi tribine na kojoj su bili srpski i ruski navijači. Pored svega navedenog Rusi i Srbi su zajedničkim snagama zapalili zastavu vojne alijanse NATO.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter