0
Evropske lige

RASIZAM U ITALIJI: Etou zbog boje kože nije dozvoljeno da kupi sat od 15.000 evra!

Objavljeno: 13.03.15 u 16:11

Samjuel Eto želeo je da kupi sat vredan 15 hiljada evra, ali je prodavačica, takođe tamnoputog tena odbila njegovu karticu, tvrdeći da nema novca na njoj.

Novom fudbaleru Sampdorije Samjuelu Etou nikako ne ide u poslednje vreme. Posle početnih razmirica sa trenerom Sinišom Mihajlovićem po dolasku u Sampdoriju, Eto je doživeo da zbog drugačije boje kože ne može da kupuje u radnjama.

Situacija koja direktno ima veze sa rasizmom dogodila se u jednoj prodavnici satova u Londonu. Prodavačica je odbila Etoovu kreditnu karticu iako je svima jasno da na njoj ima mnogo više od cene kolika je bila za taj sat. Samjuelu i njegovom bratu odmah je bilo jasno o čemu se radi.

– Video sam kako nas je gledala čim smo ušli u zlataru. Moj brat može sebi da priušti da kupi taj sat, a oni su procenili suprotno samo zato što je crn – rekao je brat Samjuela Etoa za Si –en-en.

Posle toga usledila je veoma čudna situacija sa radnikom iz obezbeđenja.

– Ako ti kažem ime, prepoznaćeš me’, rekao sam. On je samo slegnuo ramenima i odgovorio sam: ‘Ja sam Eto’. On je povikao: ‘Neeee! Juče smo moja žena i ja razgovarali o tebi. Mogu li se fotografisati sa tobom, kako bih poslao supruzi?’. ‘Možemo se slikati, ali ste napravili grešku jer ne možete suditi ljudima prema boji njihove kože’, odgovorio sam mu. Onda sam devojci rekao da ću u sledećem intervjuu ispričati ovu priču i navesti ime prodavnice, kako bi svi znali da ovde ljude tretirate drugačije. Tada je shvatila da mogu da je prijavim zbog toga što je uradila, ali je u pitanju bila greška. Njena greška kategorizacije. Ne mislim da je rasista, ali ima stereotipe prema crncima kao ‘onim ljudima – ispričao je Samjuel Eto.

Pročitajte i kako je Eto počeo svoju karijeru u Sampdoriji pod vođstvom Siniše Mihajlovića.

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter