U prepirkama navijača naša dva najveća kluba Crvene zvezde i Partizana obično se koriste nepotvrđeni argumenti među kojima je i onaj da je pokojni predsednik Hrvatske imao određenu ulogu u tada armijskom klubu.

Istinu o tome kolika i kakva je Tuđmanova uloga u JSD Partizan bila u emisiji kod Dejana Anđusa govorio je novinar Željko Pantić koji je kao dokaz doneo monografiju “Četvrt veka istorije FK Partizan”.


Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan u toj publikaciji navedeni su Svetozar Vukmanović – Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović – Čoče.

– S obzirom da je izdanje iz 1970. godine, „hrvatsko proleće“ i MASPOK tada nije bilo pokrenuto, tako da nije bilo nikakve potrebe da se knjiga nacionalno cenzuriše ili „pegla“. Duboko u komunizmu, drugarice i drugovi. Detaljno je opisano kako je napravljen Partizan. Koliko je Franjo Tuđman prenaglašen u istoriji Partizana govori i što ga uopšte nema među onima kojima su dodeljene zlatne i srebrne plakete ili zahvalnice. Ako je on „rodio“ Partizan, ako je dao crno-bele boje Partizanu, a tada je bio visoki komunistički funkcioner, nije bilo razloga da on ne dobije bar zahvalnicu, što samo pokazuje koliko je on nebitan u istoriji Partizana. Koliko smo mi skloni da od jednog sportskog rivaliteta napravimo međunacionalnu mržnju među ljudima iz istog naroda. Gde su ti Hrvati, vidim da ih nema, rekao je Pantić, a prenosi Sportska centrala.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.