Kao što je poznato, stanje u srpskom fudbalu je ekstremno teško. Većina klubova duguju novac zaposlednima, igračima i drugim klubovima, a izlaz iz mračnog tunela se gotovo i ne vidi.

Sama situacija u dva najveća kluba dovoljno govori tome u prilog, Zvezda duguje 50+, dok se od Partizana potražuje 10+ miliona evra. Ista slika je i u ostalim Superligaškim timovima, samo su cifre nešto manje.


Predsednik unije fudbalera Nezavisnost, Mirko Poledica, u izjavi za Kurir otkrio je na koje se sve načine korupcija uvukla u pore srpskog fudbala.

– Čast izuzecima, ali većina predsednika i direktora čini sve kako bi klubove doveli u što teži ekonomski položaj. Namerno se zadužuju i dovode klubove do beznadežne situacije, iz koje se mnogi neće izvući. Uskoro će početi da se gase naočigled države, koja ništa ne preduzima da se tome stane na put, a morala bi da zaštiti svoju imovinu u njima – kaže Poledica.

Na svakom ćošku se priča o načinima na koji funkcioneri klubova iznuđuju novac od igrača.

– Šta se sve radi u krugu između funkcionera, trenera, menadžera i igrača! Igrači već teško žive, pa pristaju da budu reketirani kako bi prehranili svoju porodicu. Toga u srpskom fudbalu ima i previše. Za jednog poznatog trenera čak se zna kolika je tarifa da bi se igralo u njegovom timu, ali niko ne pokazuje želju da zaustavi kriminal – kaže Poledica.

On dodaje da su u jednom superligaškom timu igračima dodeljene premije u visini od 300 evra, ali uz obavezu da polovinu novca potroše kupujući švercovanu robu sina direkotora tog kluba:

– U jednom klubu igrači su dobili premije od 300 evra, ali su polovinu morali da potroše kupujući kradenu garderobu od direktorovog sina. Sve se to dogodilo dok je predsednik kluba bio odsutan, ali to svi u srpskom fudbalu znaju i nema reakcije – podvukao je Poledica.

hotsport.rs