2
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT.RS

Uroš Ćosić za HotSport: Mi, navijači, treba da pomognemo da Zvezda ostane najveća

Objavljeno: 30.06.14 u 12:28

U Crvenoj zvezdi proveo je samo jednu sezonu i to kao pozajmljen igrač iz moskovskog CSKA, da bi nakon što je za manje od godinu dana osvojio srca Delija, odlučio je da se oproba u Seriji A. Uroš Ćosić, sadašnji član italijanske Peskare u intervjuu za HotSport, otkriva kako se prilagodio italijanskom fudbalu, koliko je Serija B teža od Serije A, protiv koga mu je bilo najteže da igra, i, naravno, naglasio da redovno prati dešavanja na Marakani, jer sebe sada smatra ponovo – velikim navijačem crno-belih. Svoju vernost i privrženost crveno-beloj boji, odlučio je da pokaže i tetovažom ‘Delije sever’ na levoj ruci…

FOTO: HOTSPORT.RS
FOTO: HOTSPORT.RS

Posle epizoda u moskovskom CSKA i Crvenoj zvezdi, na red je došla Peskara. Kako ste se prilagodili italijanskom fudbalu?

S obzirom na to da sam tamo već dve godine, sigurno da mi je sada mnogo lakše nego kada sam došao u Peskaru. Savladao sam jezik, upoznao sam dosta ljudi. Naravno da mi često nedostaje kuća, moj Beograd, ali takav je život profesionalaca i ja sam zadovoljan svojim u Peskari.

Protiv kog tima, odnosno igrača Vam je bilo najteže da igrate u Seriji A?

Uh, definitivno protiv Juventusa. Na svom stadionu primili smo pet komada u prvom poluvremenu. Sebastijan Đovinko je bio fenomenalan na toj utakmici i on je ostavio najveći utisak na mene od svih napadača koje sam čuvao.

Po karakteristikama, zna se da u Italiji znatno pridaju značaj igri u defanzivi, koliko Vam to odgovara kao centralnom beku?

Ne mogu reći da mi italijanski fudbal ne odgovara, naprotiv, mislim da sam se potpuno prilagodio, ali moram da kažem, da je meni lično bilo mnogo lakše da igram u Seriji A, nego u Seriji B. U drugoj ligi su utakmice mnogo neizvesnije, teže, ima 22 ekipe, samim tim mnogo više utakmice, ritam sreda-subota. Takođe, svako svakog može da dobije, bukvalno nemaš predstavu koga možeš da pobediš, a od koga da izgubiš.

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]Ime i prezime: Uroš Ćosić, Rođenje: 24. 10. 1992, Klubovi: CSKA Moskva: 2009 – 2013, Pozajmice: Crvena zvezda 2011/12, Peskara 2012/13, Peskara: 2013-  Utakmice: 42/1 gol [/stextbox]

Da li se Vaše lične ambicije uklapaju sa klupskim?

Ambicije kluba su da budu standardan član Serije A. Sezona iza nas je bila mnogo loša, tačnije prolećni deo. Na polusezoni smo bili treći i na bod od direktnog povratka u Seriju A, a potom smo vezali sedam utakmica bez pobede gde smo osvojili samo jedan bod. Siguran sam da ćemo u narednoj sezoni napasti vrh i boriti se za povratak u elitu.

To znači da definitivno ostajete u klubu?

Što se mene tiče, trenutno sam zadovoljan, ali videćemo šta će biti. Peskara me se sigurno neće lako odreći zbog novca koji je uložila za moj transfer, preko milion evra nije malo za njihove uslove. Verujem da neće želeti tek tako da povrati samo uloženo mojim transferom. Ipak, u fudbalu se nikada ne zna, videćemo šta će biti.

Da se podsetimo, kao dete Zvezde niste dobili šansu u klubu, ali ste u sezoni 2011/12 igrali kao pozajmljen igrač iz moskovskog CSKA. Iako je prošlo dve godine otkako ste otišli, jeste li upoznati sa sadašnjim dešavanjima u klubu?

Pratim svakodnevno dešavanja na Marakani, oduvek sam bio navijač crveno-belih i sada se tako osećam pošto više nisam igrač Zvezde. Kao i svim ljudima koji žive za Zvezdu, teško mi pada da gledam da moj klub, koji je konačno osvojio titulu posle toliko godina, ne može da izađe u Evropu. U Srbiji neverovatan broj ljudi navija za Zvezdu i siguran sam da su svi i te kako razočarani što su dočekali titulu, a nisu uspeli da budu za to nagrađeni i Evropom.

FOTO: HOTSPORT.RS
FOTO: HOTSPORT.RS

U kontaktu ste sa nekim bivšim saigračima iz perioda kada ste igrali na Marakani, da li je i tada situacija bila ovakva i koliko je tada delovalo realno da dođe do ovakvog ishoda i eliminacije iz Evrope? 

Situacija je bila teška i kada sam ja igrao na Marakani, ali niko od nas nije mogao ni da posumnja da može da dođe do ovakvog ishoda. Moram priznati da nije nimalo lako nositi crveno-beli dres, jer može da kaže ko šta hoće, ali Zvezda je jedan ogroman klub i igračima je izuzetno teško da se fokusiraju samo na teren, kada se oko njih dešavaju takve stvari koje su sada aktuelne.

Iako niste toliko blizu, dolazili ste često Beograd i izbliza pratili dešavanja na Marakani. Kakva je bila atmosfera u svlačionici, na koji način je ekipa pronalazila motiv da se bori za titulu? 

Ti momci su neverovatni! Javnost nije mogla ni da pretpostavi šta se sve dešava unutar kluba, oni su vešto to krili, jer na terenu niko nije mogao da vidi da nešto nije u redu. Naprotiv, izgarali su tokom čitave sezone, jurili, pa prestigli Partizan i mogu da kažem da ova titula ide na račun jednog ogromnog drugarstva među svima njima. Prosto nisam mogao da verujem koliko su oni bliski i van terena, kada se uđe u svlačionicu oseti se to neverovatno drugarstvo koje ih je možda i najviše vuklo napred.

Kao odavno deklarisani kao veliki Delija, imate li neku poruku za armiju navijača crveno-belih? 

Imam – da nam se vrati oni dani. Želim da svi verujemo da će ovoj dugogodišnjoj agoniji doći kraj i da će Zvezda biti ponovo kao nekada. Uvek može gore, ali od ovog zaista teško, jer kada posle sedam godina osvojiš titulu, a ostaneš bez Evrope, a na putu si da ostaneš i bez pola tima… ne znam šta još može da nas zadesi. Ali, zato, mi navijači, uvek treba da budemo uz klub i da pomognemo da Zvezda uvek bude ono što jeste.

FOTO: HOTSPORT.RS
FOTO: HOTSPORT.RS

hotsport.rs – M.L.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter