0
Domaći fudbal

FOTO:HOTSPORT.RS

Stojković za HotSport: Milijašu ni dva golmana ne mogu da odbrane penal!

Objavljeno: 31.10.13 u 20:06

Karijera Vladimira Stojkovića je svakako dovoljno zanimljiva i puna kontraverzi da je praktično neiscrpan izvor pitanja. Od kada se vratio u Srbiju Vladimir privlači pažnju gde god da se pojavi, a poslednjih meseci neprestano se priča o njegovim sjajnim odbranama kojima čuva Partizan.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Stojković je postao nerešiva enigma za protivničke napadače, a po ko zna koji put pokazao se kao specijalista za penale. Da li je to dobra intuicija ili jednostavno zna kako sa protivničkim igračima, ostaće tajna.

– To je sve jako teško objasniti, penali su uvek neka vrsta lutrije. Ne mogu da kažem da čitam nameru igrača,jednostavno imam nešto svoje. Na sve načine pokušavam igrača da nagovorim da šutne tamo gde ja hoću – počeo je priču Stojković.

Partizan je trenutno na liderskoj poziciji u nacionalnom šampionatu. I ako su ponovo imali samo epizodnu ulogu u Evropi, Stojković veruje da crno – beli mogu do odbrane trona.

Siguran da Partizan može do nove titule, jer mi igrači ne bi bili ovde, da ne verujemo u to. Biće pakleno teško, očekuje nas dugo, neizvesno prvenstvo. Moramo da se fokusiramo na svaku utakmicu, jer svaka je derbi.Svake nedelje ista priča, jake utakmice, težak raspored. Ali što više bodova skupimo do početka proleća biće lakše – jasan je Vladimir.

Upravo je značajnije učešće u evropskim takmičenjima rak rana srpskog fudbala već dugi niz godina.

-Naši klubovi jednostavno žive od prodaje igrača,to je neminovnost.Tako da moramo da se oslanjamo na mlade igrače kojima je potrebno vreme.Uvek se desi da pripreme krenu u junu i posle mesec dana nas odmah očekuju kvalifikacione  utakmica. To je premalo vremena za mlade da se uigraju, stignu tempo, da se opuste i vide težinu tih mečeva i jednostavno nauče da se nose sa tim – objasnio je iskusni golman.

A kako naši klubovi ne bi morali da opstaju isključivo od prodaje igrača,Stojković rešenje vidi u privatizaciji, koja je nekoliko meseci unazad jedna od glavnih fudalskih tema u Srbiji.

– Mislim da je privatizacija jedino rešenje za naš fudbal. Kad je neko vlasnik kluba više ulaže,  ovako zavisimo od prodaje igrača. Samim tim prinuđeni smo na stalne prodaje, a kada bi bilo više novca i liga bi bila kvalitetnija.Siguran sam da bi tada više ekipa igralo u Evropi.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Ove sezone pored Partizana, Zvezde i Vojvodine mesto u gornjem delu tabele možda malo i neočekivano zauzeo je Čukarički.

– Sigurno da je jako lepo kada neki od manjih klubova dođe u gornji deo tabele, ali ne može se očekivati da Čukarički osvoji prvenstvo, a Kup možda. Siguran sam da će se kao i svake godine ipak velika trojika boriti za titulu. Svaka čast Čukaričkom, ali mislim da zbog fonda igrača neće moći da izdrže pritisak i tempo do kraja. Oni jesu osveženje i želeo bih da se u narednim godinama pojavi još više ekipa koje će se ravnopravno boriti za vrh.

Sigurni čuvar mreže aktuelnog šampiona Srbije ističe da ga mlađi igrači slušaju ali i da Radiša Ilić i dan danas zavređuje veliki autoritet.

-Svi trojica su jako dobri golmani.Mislim da će Lukač da nastavi tamo gde je stao, imao je jako dobar početak, s tim što ne treba otpisati ni Žileta koji je veliki talenat kao ni Peru – nije štedeo reči hvale Stojković. [stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]Na golu Partizana Stojković je do sada stajao 81 put, dok je u dresu Crvene zvezde gol branio na 23 utakmice[/stextbox]

A kako je za dva dana  na programu novi „večiti derbi“ nema sumnje da će čuvar mreže crno – belih biti jedna od centralnih i najzanimljivijih figura ovog susreta.

Derbi je uvek priča za sebe. Što zbog medijskih pompi koje traju uoči i nakon same utakmice,što zbog pažnje koju sam po sebi izaziva susret Crvene zvezde i Partizana.Već nekoliko dana sam fokusiran na tu utakmicu. Jednostavno kada istrčim na Marakanu posvetiću se fudbalu i zaboraviti sve ostalo –ističe Stojković.

On je specijalista za penale,ali i Zvezda ima opasne šutere.Ako sudija pokaže na belu tačku Stojke će se sigurno naći oči u oči sa Milijašem.

– Ako dođe do takve situacije sigurno ću se truditi da odbranim i taj penal. Milijaš je odličan izvođač, njemu ni dva golmana ne mogu da odbrane penal – u šali je je dodao Stojković.

photo

Ako je suditi prema dosadašnjim odbranama,Vladimir Stojković trenutno brani u životnoj formi.

– Sigurno da sada ulazim u godine kada sam najzreliji.Verujem da ću još 7-8 godina braniti na ovom nivou, jer golmani tek posle tridesete postaju pravi – objasnio je Stojković.

Posle kratke pauze Stojković se vratio na gol reprezentacije Srbije. Momak koga ćemo pamtiti po penalu koji je odbranio Podolskom na Svetskom prvenstvu, ističe da ostaje veliki žal zbog ne odlaska u Brazil, ali misli da Mihajlović treba da ostane kormilar „orlova.

– Niko nije srećan što ne idemo u Brazil, ali došlo je do podmlađivanja ekipe i treba nam vremena. Selektor je sve to dobro namestio, igramo kako treba, na izuzetno visokom nivou. Skoro na svakoj utakmici nadigrali smo protivnika, ali jednostavno nismo imali sreće. Pokazali smo da možemo da igramo sa svima i mislim da smo na pravom putu. Apsolutno sam za ostanak Mihajlovića,verujem u njegov kvalitet. Imamo kontinuitet i mislim da samo treba da nastavimo ovako – jasan je Stojković.

FOTO:HOTSPORT.RS
FOTO:HOTSPORT.RS

Već godinima unazad Srbija je evropskom i svetskom fudbalu podarila veliki broj kvalitetnih igrača, ali ne i golmana.

– Najveći problem je to što nismo u Evropi, a svaka ekipa je limitirana brojem stranaca. Samim tim ni jedna ekipa neće lako da se opredeli za golmana stranca iz razloga što razmišljaju bolje i manje kvalitetan golman,ali da kupimo dobrog špica Brazilca, Argentinca. Što je i normalno. Golmana solidnih ima svuda po Evropi tako da trebaš baš da budeš duplo bolji od Kasiljasa da bi došao u Real na primer – objasnio je Stojković.

Od kada je 2011.godine dobio sina Lava,Vladimirov život promenio se iz korena, a ukoliko naslednik bude pokazao interesovanje za bilo koji sport,otac će ga podržati.

– Sigurno da me je roditeljstvo dosta promenilo. Imam neko moranje za sebe, vodim računa o nekome, bukvalno živim za sa. Sigurno da će biti sportista, odlično je građen. Ako sport bude njegov izbor pokušaću da ga usmerim da ide paralelno sa školom, da se što više obrazuje, a ako odabere fudbal jasno ću mu staviti do znanja da će sam da se bori, a ne da nosi breme što sam mu ja otac- završio je priču Vladimir Stojković.

hotsport.rs/IL

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter