0
Evropske lige

FOTO:STARSPORT

Matija Nastasić za HotSport: Mlad sam i hoću još da napredujem

Objavljeno: 22.10.13 u 18:17

Zajednički san svih onih koji počinju da se bave fudbalom u Srbiji, je da jednoga dana obuku dres  Partizana ili Crvene zvezde. Matija Nastasić je bio na korak od ostvarenja tog sna ali ipak, pošto u prvom timu Partizana nije dobio šansu, posle šest meseci provedenih na kaljenju u Teleoptiku odlučio se za odlazak u inostranstvo.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

– Prošao sam kompletnu omladinsku školu Partizana i kao i svi moji vršnjaci maštao kako ću jednoga dana da zaigram za prvi tim. Ipak moji snovi vezani za crno – beli dres nisu se ostvarili. Sa osamnaest godina odlučio sam da je najbolje da odem u inostranstvo, a izbor je pao na Italiju. Ali svakako da ostaje žal što bar jednu seniorsku sezonu nisam odigrao u prvom timu kluba u kome sam naučio svoje prve fudbalske korake – počeo je svoju priču Nastasić.

[stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“right“]Kada je prešao u Fiorentinu novinari su Nastasića upitali koji igrač mu je uzor, a tada 18 – godišnji Matija bio je više nego jasan: Moj idol je Nemanja Vidić, ali dok je bio igrač Siniša Mihajlović je bio moj heroj![/stextbox]

Nekako je uvek važilo pravilo da saigrači postaju i jako dobri prijatelji s obzirom na to koliko vremena provode zajedno. A od vremena kada je Nastasić bio član kluba iz Humske mnogo igrača je otišlo.

– Onih sa kojima sam ja trenirao sada je jako malo ostalo u klubu. Tako da se gotovo i ne čujemo, možda ponekad ali jako retko. A što se tiče Partizanovih utakmica , uvek rado pogledam kada imam slobodnog vremena.

Iako veoma mlad, Matija je svojevremeno zadavao muke Zlatanu Ibrahimoviću,a nedavno se i veliki Rajan Gigs požalio na grubu igru mladog defanzivca “građana”.

– To su po mom mišljenju normalne stvari koje su sastavni deo fudbala.Ja sam se odlučio za poziciju štopera, koja sama po sebi iziskuje grublju igru, gotovo uvek na granici faula – objasnio je Matija.

Gde god da se pojave vrhunski fudbaleri su uvek u centru pažnje, a zgodni i popularni uvek su miljenici lepšeg pola. Ali još dok je bio anoniman Matija je upoznao Jelenu koja mu je i danas najmirnija luka.

– S obzirom da mi je devojka još uvek na studijama, kada god ima vremena ona dođe do Mančestera. Svakako da mi puno znači njena podrška, jer je uvek tu za mene. I ako je to sada malo teže, pokušavamo da što više vremena provodimo zajedno. A što se ženidbe tiče, pa ima vremena,  mlad sam još, tek mi je dvadeseta.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Ono malo slobodnog vremena koje ugrabi između napornih treninga i velikog broja utakmica, Matija voli da iskoristi kreativno.

– Kad imam slobodno vreme najviše volim da se potpuno opustim. Uglavnom je to uz neki dobar film, igrice na soniju, partija bilijara i basket.

Obe strane fudbalskog Mančestera u svojim redovima imaju srpsku diku. Na Old Trafordu već godinama igra Nemanja Vidić, dok boje “građana” brane defanzivci Aleksandar Kolarov i Nastasić.

– Najviše vremena provodim sa Kolarovom, Jovetićem i Džekom. Najbolje se razumemo, govorimo isti jezik. Ali i sa ostalim igračima imam odličan odnos, sve su to zaista sjajni ljudi. [stextbox id=“hotsport_text_box“ float=“true“ align=“left“]Vrednost srpskog internacionalca na svetskom fudbalskom tržištu prema portalu Transfermarkt iznosi 21 milion evra[/stextbox]

Pošto ni slobodno vreme ne može da prođe bez sporta, neretko se desi da se travnati teren zameni igaranjem sonija. Tada najbolji prijatelji, saigrači postaju najljući rivali. A izuzetak nije ni Nastasić.

– Kada god imamo vremena, Joveta i ja volimo da odigramo po koju partiju fudbala na soniju. Uh tada postajemo ozbiljni protivnici. Pošto nijedan ne voli da gubi, vlada velika nervoza i borimo se za svaku loptu.

Posle Partizana,  Nastasić je branio boje Fiorentine, a sada je član Mančester Sitija. Iako su u svim zemljama fudbalska pravila ista, način i uslovi za igru su veoma različiti, što potvrđuje i srpski reprezentativac.

– Razlike su uočljive gotovo u svim segmentima. U Engleskoj je sve na višem nivou. Najuočljivija je razlika u izgledu stadiona, načinu navijnja. A i fudbal je mnogo brži i dinamičniji.

FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

Pošto je kao veoma mlad odlučio da se otisne u inostranstvo u prvo vreme bio je prepušten sam sebi. Svestan da ima još mnogo prostora za napredak, Matija upija svaki savet iskusnijih saigrača.

– U svakom klubu u kome sam do sada bio, dobio sam mnogo korisnih saveta od starijih i znatno iskusnijih igrača. Znam da su to sve dobronamerni saveti i sugestije, tako da se trudim da svakog saslušam i naučim po nešto. Još sam mlad i hoću da iz dana u dan napredujem u svakom pogledu.

Od kada je prešao u Fiorentinu, a kasnije i u Mančester Matija je odigrao veliki broj jakih utakmica, a s obzirom na svoju poziciju morao je da se uhvati u koštac sa nekim od najboljih napadača današnjice.

– U ovom trenutku ima mnogo dobrih, kvalitetnih igrača na svakoj poziciji. Nezahvalno je izdvojiti jednog ili dvojicu, svaki je opasan i nezgodan na svoj način. Iako imam svega dvadeset godina odigrao sam dosta velikih utakmica , protiv velikih igrača. Ali gledam utakmicu po utakmicu i ne razmišljam mnogo u napred – jasan je Nastasić.

Ambicioznost je jedna od važnijih karakteristika uspešnih fudbalera. Nastasić se po tome ne razilkuje preterano od ostalih ali je čvrsto sa ‘dve noge na zemlji’.

– Dokle god da igra fudbal,  igrač ne bi trebao da se zadovolji učinjenim. Bar ja tako razmišljam. Uvek može bolje i svakog dana se uči nešto novo. Idem korak po korak, imam svoje ciljeve i želje i trudiću se da ih ostvarim.

Daleko od kuće Matija ne propušta da se informiše o događanjima na sportskim terenima i Srbiji.

– Zaista sve pratim i dosta sam informisan o svim dešavanjima jer internet pruža tu mogućnost. Posećujem dosta portala, a i Hotsport mi je stalan izvor svežih informacija – rekao je za kraj reprezentativac Srbije.

hotsport.rs/IL

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter