1
Domaći fudbal

FOTO:STARSPORT

Bata Kankan: Zar sam ja dežurni krivac?

Objavljeno: 16.04.13 u 18:12
FOTO:STARSPORT
FOTO:STARSPORT

 

Kod njega nema ustezanja. Šta misli to i kaže, a da li se to nekome sviđa ili ne, njega ne zanima.

Jednostavno, predsednik Vojvodine Ratko Butorović, poznatiji kao Bata Kankan, jedinstvena je sportska figura u Srbiji. On je ovoga puta na zvaničnom klupskom sajtu izdao saopštenje u kojem iznosi svoje mišljenje o srpskom fudbalu, a koje mi prenosimo u celosti.

Ćutao sam dugo ali više neću. Zaista mi nisu jasni postupci pojedinih medija u kojima se, tvrdim, moje izjave i rečenice  izvlače iz konteksta kako bi se senzacionalistički u maniru „žute štampe“ i tabloida nanela šteta meni lično i FK Vojvodina. Odmah ću vam navesti samo nekoliko primera.

Svi koji me  dobro poznaju, a to zna i sam predsednik FSS da nikada, ali NIKADA ni jednom rečju nisam uvredio njega lično niti uputio i jednu ružnu reč na račun Tomislava Karadžića. Naprotiv, niko ne može osporiti njegove dobre namere za dobrobit srpskog fudbala ali zašto mi onda zamerate kada pitam direktno za Kuću fudbla: Čijim novcem je građen ovaj prelepi objekat ? Mišljenja sam, i od njega nikada neću odstupiti da FSS radi loše, a da posledice trpe i klubovi i reprezentacija.

Drugo, optužbe da sam se na poslednjoj utakmici u Novom Sadu sa Slobodom Point  nekorektno ponašao prema pripadnicima MUP notorna su neistina. Sa predstavnicima policije, osim sa pojedincima koje ne želim da imenujem i komentarišem,  imam više nego korektan i profesionalan odnos. Ti ljudi rade svoj posao, žive sa nama i pored nas i bilo bi totalno besmisleno poverovati u nešto drugo osim mog korektnog odnosa prema njima.

Na prošloj utakmici sa Partizanom u Beogradu pojedini novinari su po ko zna koji put iz konteksta mojih izjava izvukli samo ono što njima odgovora, oni verovatno znaju zbog čega. Istina je da sam reko da su se fudbaleri i rukovodstvo Partizana prema nama ponašali onako kako treba da se ponašaju veliki klubovi. Nećemo im zaboraviti gostoprimstvo i ovim putem javno obećavam da ćemo im ga uzvratiti na još lepši način. No, ovde je reč o nečemu drugom.

Poznato je da jedna grupa navijača crno-belih svaku utakmicu sa nama koristi da peva uvredljivu pesmu : „Pola Mađar pola ustaša“. Nije istina i nikada nisam izjavio da se ta pesma peva samo jednom navijaču Vojvodine. Ja zaista ne znam kome se peva, ali da sam kojim slučajem rođen kao Mađar, to mi ne bi smetalo. Niko iz FK Vojvodina isto kao i naši verni navijači ne prepoznaje se u toj pesmi i niko normalan ne može shvatiti zašto se ona  peva.

Bilo bi lepo kada bi se i drugi navijači poneli kao navijači Crvene zvezde kada su na utakmici sa nama ćutali 28 minuta u pomen nepotrebno i tragično izgubljenom mladom životu i time izrazili pijetet momku koji je u momentu pogibije imao svega 28 godina.

Izjava da u Novom Sadu beogradski dvojac ima više navijača nego Vojvodina, takođe nije tačna. Rekao sam da u našem gradu ima puno navijača Partizana i Crvene zvezde, ali da Vojvodinaša ima više. To smo i dokazali na delu na finalu Kupa 2011. godine kada je na stadionu bilo više ljubitelja Vojvodine nego navijača iz suprotnog tabora – rekao je Butorović i dodao:

– Kako tumačiti činjenicu da se u medijima samo objavljuje da  naš klub državi duguje novac po osnovu neplaćenog PDV na transfere igrača u inostranstvo, a posle izvesnog vremena putem istih tih medija saznajemo da druga dva velika kluba po istim osnovama duguju i po 20 puta veće svote?

Napominjem vam da je protiv mene kao odgovornog lica zbog gore navedenog podignuta optužnica za krivično delo utaje poreza zbog neplaćanja PDV na trensfere igrača u inostranstvo. Pitam se samo jedno: “Da li sam ja „dežurni krivac“ za sve”? Voleo bih da čujem razuman i racionalan odgovor na ovo moje pitanje.

Potom, nakon sportskih želja i najava iz našeg kluba da ćemo se boriti za titulu i pokušati da pobedimo Partizan u prvenstvenoj utakmici i na kraju naše sjajne pobede, stiže nam kazna u vidu 50.000 evra zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom. Zaista se pitam, PA DOKLE I ZAŠTO ? Smeta li kome naš uspeh i koji su razlozi tome ?

Dotakao bih se na kraju i time završio,mada bih imao još mnogo toga da kažem, a nisam rekao da neću.

Moja  izjava da ni jedan igrač Vojvodine dok sam ja predsednik  neće preći u Crvenu zvezdu i Partizan tačna je i neću je promeniti dok sam na čelu FK Vojvodina. Bilo je, istina, u par navrata nekih nagoveštaja mogućih transfera, ali zarad istine objasniću o čemu se radi.

Kvaliteti fudbalera Vojvodine visoko su cenjeni u Evropi što se može dokazati i transferima. Evropa mnogo plaća, a u Srbiji na žalost zbog teške ekonomske situacije ne postoji takva mogućnost. Nemam moralno pravo da prodajem naše igrače za sitne pare i obećane procente jer FK Vojvodina živi samo od transfera. Uostalom, svojevremeno smo našim rivalima nudili milione evra za Bastu, Jovetića i još neke igrače i odbijeni smo sa smeškom.

Pa zašto bi mi onda radili protiv svojih interesa. Ako neko moju izjavu tumači u stilu „ko nam plati određenu svotu za igrača Vojvodine može da ga vode u drugi klub“, onda onaj koji hoće da protumači da su to u pitanju  Crvena zvezda i Partizan, gospodo tumačite i dalje, ali vas odmah pitam: “Zvanično ste tražili u zadnjem prelaznom roku Abubakara, Trajkovića, Jokića…, ali oni ostadoše u Vojvodini?”

Želeo bih da poručim svima koji ovo pročitaju da sam sve ovo rekao samo radi istine, a ne da bih se bilo kome pravdao jer to nikad nisam i neću raditi.

Ja kao predsednik FK Vojvodina ne tražim nikakvu pomoć niti povlašćen položaj za klub i sebe. Isključivo tražim da aršini za sve budu isti jer da su isti.

0
0

1 Komentara

  1. Realna i iskrena priča koja najbolje odslikava odnos Beograda prema Novom Sadu, odnosno Srbije prema Vojvodini, ali ne fudbalskom klubu. Tužno za sve one koji imaju dovoljno godina da se sećaju života u Vojvodini pre Jogurt revolucije. Ovakvih priča je bezbroj, a ko god se pobuni je secesionista, autonomaš i ………….

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter