1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

Lukić: Kredite smo podizali da bi Zvezda igrala u Evropi

Objavljeno: 06.04.13 u 10:22
FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Opširan intervju bivši predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić dao je za dnevni list Sport. U njemu govori o finansijksom situaciji koju je zatekao, procentima igrača, razlozima zbog kojih su podizani krediti, odlasku Adžića i Pižona… Prenosimo vam delove razgovora sa bivšim predeednikom crveno belih.

Prvi problem sa kojim ste se susreli bio je ogroman minus u kasi?

– Zaposlenima se dugovalao sedam plata, blokada je bila 1.2 miliona evra, igrači su vraćani sa aerodroma, a klub je imao loš imidž. Na grudima smo nosili znak „Tojote” bez para samo sa korišćenjem automobila i ukupna vrednost sponzorstava bila je bizarna samo 200.000 evra. Imali smo veoma neprijateljski odnos države prema klubu, pa tako nismo mogli ni kod koga da otpisujemo dugove ili da ih reprogramiramo.

Da li je bilo štetnih ugovora po klub potpisanih u vašem periodu ?

– Sve te priče koje se iznose sada su zlonamerne. Nisu to bili štetni već realni ugovori u skladu sa tadašnjim mogućnostima. Ja sam zvezdino dete, odrastao sam na severu i jedini sam fudbaler u Srbiji koji se u vreme bombardovanja vratio u zemlju, ostavio milionski ugovor i uzeo pušku u ruku da branim zemlju. I sada će mene da pljulju? Pre bih odsekao ruku nego dozvolio da Zvezda bude oštećena.

Prilikom sklapanja aranžmana davani su procenti od dalje prodaje iz Zvezde?

– Tačno je i to rade svi klubovi na svetu kada nemaju pare. Ili imaš pare, pa kupiš igrača i potpuno je tvoj ili nemaš, pa platiš i ostaviš procente. I nije tačno da je to samo radila Zvezda. Pre godinu dana smo se „tukli” sa Partizanom za jednog mladog golmana i traženo nam je 80.000 evra i 30 odsto za taj klub. Bilo nam je mnogo, a Partizan je dao 100.000 evra i 30 odsto.

Spominje se da su menadžeri bogato zarađivali na proviziji posle prodaje?

– Nije tačno sve je potpisivano sa klubovima, a ja nikome ne mogu da zabranim da posle prodaju svoje vlasništvo. Borac iz Čačka nas je obavestio da su prava ustupili jednoj agenciji za Darka Lazovića i da su dobili novac pošto ne mogu da čekaju. Sada Maksimović, Kasalica, Mudrinski, Milivojević, Mladenović… vrede mnogo više.

Pojedini koraci su bili iznuđeni u datim okolnostima?

– Poslovanje kluba je imalo nekoliko kontrola. Nije samo Lukić odlučivao već Uprva, a da bi parirali bogatijim za Kasalicu, Maksimovića, Milivojevića i Mudrinskog koga nije hteo Prosinečki već Janković morali smo da rizikujemo. Ova prakasa je bila i ranije i niko me nije pitao koliko je Žigić bio zvezdin, pa Vujadin Savić samo 50 odsto, pa Tomović… Ne vidim da je to sada problem već samo Milivojević.

Podizani su i skupi krediti sa enormnim kamatama?

– Nisam hteo da budem predsednik koji je Zvezdi onemogućio da igra u Evropi. Preuzeo sam rizik želeći rezultat, pa da se posle sve naplati i vrati ulaskom u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Tri minuta u Bordou nas je delilo od 6 miliona evra.

Zašto je došlo do rastanka sa Adžićem i da li je smena Vladimira Petrovića odrađena pod pritiskom?

– Adžić je rekao da će ako izgubimo od Partizana podneti ostavku. Ja ga nisam terao na to niti bi ga bilo kada terao. Izgubili smo, on je održao reč i otišao. Odlazak Pižona smatram kao iznuđen potez. Pokušali smo šok terapijom da dođemo do titule, ali nismo uspeli.

0
0

1 Komentara

  1. A koju smo to Evropu igrali?? Ne razumem sto se Lukic sada javlja,mada je sasvim moguce da predoseca resetke istraznog zatvora… Koliko god da je teska situacija bila kada je preuzeo klub, u trenutku odlaska ostavio ga je u duplo tezoj.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter