16
Domaći fudbal

FOTO: Crvena zvezda/Nikola Mitić

HS ANALIZA – ZVEZDINI STRANCI: Tomane igra žmurke, Van la Para zalutao na ‘Marakanu’, šta je sa Mateom?

Objavljeno: 23.10.19 u 18:28

Poraz 5:0 od Totenhema nije nimalo prijatan, ali nije ni katastrofa, razlog da se danas fudbaleri Crvene zvezde razapnu na krst.

Međutim, došlo je vreme da se posle svega viđenog od kraja avgusta (neki došli i mnogo ranije) pa do danas napravi prvi presek, a na skeneru HotSporta naćiće se stranci dovedeni ovog leta na naš najveći stadion. Ponavljamo, neće razlog kritike ili hvaljenja biti samo meč odigran sinoć u Londonu, već kompletna slika na tri fronta (čitajte dva, ne računamo goleadu čete Vladana Milojevića protiv niželigaša Trepče u Kupu).

MATEO GARSIJA – ARGENTINAC JE POKAZAO DA ZNA, ALI JE POSLE POVREDE NESTAO

Krećemo od najskupljeg pojačanja Crvene zvezde ovog leta, a reč je o Mateu Garsiji koji je iz Las Palmasa doveden za 1,8 miliona evra. Odigralo je levo krilo ove sezone 725 minuta za crveno-bele ili deset utakmica, postiglo je dva gola i jednom asistiralo. Protiv Jang Bojsa (tek stigao) činilo se da je Zvezda dovela veliko pojačanje i da centa uloženog neće zažaliti. Usledila je golčina protiv Vojvodine i povreda.

Od tada Mateo Garsija nikako da pronađe sebe. U Minhenu se trudio, pomagao je maksimalno Žanderu, ali napadački nije pokazao mnogo. Sinoć protiv Totenhema je imao želju, pokušavao je, ali je bio preslab za duele sa bekovima ‘pevaca’. U domaćem prvenstvu mora da pravi razliku, što trenutno ne radi, mada i nije igrao mnogo. Kvalitet poseduje, znanje ima, ali je nestao, može da se vrati, a kada se to desi Crvena zvezda će imati sjajno levo krilo.

HOSE ALBERTO KANJAS – DOBAR JE ŠPANAC, NIJE ZASLUŽIO KRITIKE

Posle ‘petarde’ od Totenhema na udaru javnosti našao se Hose Kanjas. Španac svakako nije sinoć u Londonu imao blistavo veče, ali ne bi trebalo suditi zbog loših 90 minuta. Kanjas je ove sezone odigrao 1.086 minuta za crveno-bele i upisao je jedan gol, što i nije njegov posao.

U Londonu je stvarno bio loš, morao je da bude taj koji će na sve načine, pa i po cenu jednog žutog kartona zaustavljati napade Hotspura, a pre svega kontranapde koji su ‘pucali’ kroz sredinu. Ipak, treba imati u vidu i limitiranu brzinu 32-godišnjeg veziste iz Španije. Veće nedostatak je bila mirnoća na lopti i pas, na to smo od njega navikli.

FK Crvena zvezda

Ukupno gledano nije imao loša izdanja protiv Bajerna i Olimpijakosa (izmenjen da bi se igralo ofanzivnije), u domaćem prvenstvo je to sasvim dobro. Zaključak je možda taj da Vladan Milojević ne koristi Kanjasa na pravoj poziciji, da je on možda više tip igrača Nenada Krstičića da igra na obe strane, ono što sada sa ne mnogo uspeha rade Dušan Jovančić i mladi Miloš Vulić.

TOMANE – PORTUGALAC KAO DA SE IGRA ŽMURKE

Jedan moj kolega napisa da je duh koji lebdi nad ‘Marakanom’. Za napadača koji je u dva prelazna roka juren kao naslednik Huga Vijere, čak i ocenjen kao naprednija verzija za sada je apsolutni promašaj. Od kada je došao na stadion ‘Rajko Mitić’ više je po lekarima nego na terenu. Odigrao je 675 minuta postigao je dva gola u Superligi Srbije i jedan u kupu. U Subotici pobedonosni za tri boda, ali čini se da je to malo.

U Ligi šampiona protiv Jang Bojsa je zaradio crveni karton, protiv Bajerna nije igrao, a protiv Olimpijakosa i Totenhema je bio na terenu, ali umesto fudbala više je ‘igrao žmurke’. Krio se od lopte, bio je apsolutno bezopasan, a morao je svojim kretnjama bar da da više prostora Marku Marinu, Mateu Garsiji i Raživu Van la Pari. Malo smo videli od momka plaćenog 750 hiljada evra.

RAŽIV VAN LA PARA – ZVEZDA NIJE DOBILA ONO ŠTO JE TRAŽILA

Od odlaska Nemanje Radonjića Crvena zvezda luta u potrazi za igračem koji kad uzme loptu na boku samo ga lasom uhvatiti mogu. Pokušano je sa Erikom Jirkom plaćenim 800 hiljada evra, ali je mladi Slovak završio na kaljenju u Nišu. Prinudno rešenje bio je Mirko Ivanić, ali je ovaj po vokaciji vezista baš pao u formi. Ipak, čini se da bi ga navijači više voleli sada u timu od Van la Pare.

Holanđanin je za 1,2 miliona evra poslednji stigao na ‘Marakanu’ i redovan je na terenu. Pokušava Valadan Milojević na sve načine da oživi ovog momka. Momka koji ima fenomenalnu fudbalsku građu, brz je, ali malo znanja. Odluka za ovakvu našu ocenu nije igra sinoć protiv Totenhema, kada Holanđanin i nije bio toliko loš, ali je dovoljna situacija iz utakmice sa Radom kada igrač premijerligaškog iskustva na levom boku ne sme da igra jedan na jedan sa dalekom mlađim i neiskusnijim rivalom. Krilni napadač tima Lige šampiona mora da gazi, mora da rešava takve situacije, pa makar ga od tri napada dva puta zaustavili, jednom će proći i stvoriti šansu za gol ili ga sam postići.

FOTO: Crvena zvezda/Nikola Mitić

Raživ je za Crvenu zvezdu odigrao 775 minuta, postigao je gol protiv Trepče u kupu, dva puta asistirao, jednom protiv istog rivala i jednom protiv Mačve u Superligi Srbije.

ŽANDER – DA MOŽDA BRAZILAC ‘GLUMI’ LA PARU

Doveden je da bude zamena za Milana Rodića i tako mora da ostane, jer reprezentativac Srbije u ovom trenutku izgleda nezamenjivo. Rodić je imao ‘kikseva’ juče protiv Totenhema, ali ukupan utisak je da to nije bilo loše. Priča ovde nije o srpskom levom beku, već Žanderu.

Brazilac je dobio pristojnu minutažu od kada je došao na stadion ‘Rajko Mitić’. Igrao je 790 minuta i u kupu protiv Trepče je upisao dve asistencije. U Minhenu je odigrao sasvim solidno, bio je jedan od najboljih, protiv Kopenhagena u Danskoj je bio pravo iznenađenje.

FOTO: FK Crvena zvezda

Ipak, dobar utisak kvari ne baš dobra defanziva. Čini se da je Brazilac ofanzivno daleko korisniji. Možda bi Vladan Milojević mogao ovom momku da da šansu na boku, najveća vrlina mu je odličan centaršut. Vremena za promenu pozicije ima, sam je na predstavljanju rekao, ja sam napadač.

0
0

16 Komentara

  1. Kritikuje se uglavnom napad a problem je odbrana. I pored sjajnog golmana retko koju utakmicu zavrse bez primljenog gola. Milunovic je koristan u prekidima, ali je u odbrani rupa. Pankov bi u tandemu sa Degenekom bio mnogo bolji izbor, ali neko forsira Milunovica. Covek ni kriv ni duzan dodje do reprezentacije. Zadnji vezni je problem, nema dobrog resenja u ovom sastavu.

    0
    0
    Odgovori
  2. Ne moze zvezda da igra ofanzivno ako njen zadnji red stoji u svojih 16m.tu ne pomaze ni nabolji vezni red u svetu.ako marin mora da se vrati ispred nasih16 da uzme loptu, on ne moze da istrci 50m.da bi bio u zavrsnici.cela sustina ofanzivne igre je da se zadnji red digne na sredinu terena,i onda su svi blizu protivnickom golu.naravno mi to ne mozemo jer nas zadnji red nema kapacitet da iznese loptu,niti ima ko to da im pokaze.nas kad pozadi napadne i macva zadnji red osamari loptu bilo gde.videli ste kako zadnji red totenhema odmah istrci na sredinu.visoki stoperi kao nasi ne znaju da iznose loptu i zato mora marin da se vraca.igraci mora da igraju bluzu jedan drugom(7-10)m,a ne da spic stoji u njihovih 16,a nas red u nasih 16.mi nikada ne mozemo da igramo ofanzivno,izuzev kad se protivnik povuce.zato i stalno pisem da prelazne rokove kod nas rade redari i cepaci karata ili interesna grupa

    0
    0
    Odgovori
  3. Pisac ovog teksta bi mogao da udje u tim Mitra Mrkele, kako Mrkela uspesno pro cenjuje minus pojacanja tako ih i ovaj pisac ocenjuje. Ako pricamo o pojacanjima za super ligu ovi koji su navedeni u ovom tekstu nisu ni za tu neko koji pravi razliku ali mogu na tom novou da igraju. Vidim da su ovde na neki nacin pozitivno izdvojeni Zander i Kanjas sto bas nikako ne stoji nesto ne videsmo te centasuteve zandera a Kanjas bi mogao u nekoj ekipi veterana da bude bas dobar.
    I to su sve promasaji sa kojima CZ treba da igra ligu sampiona i covek koji je zaduzen za to MM ne pada mu napamet da se pita sta ja to radim ili tacnije da mu neko kaze Mitre nisi ti kadar za taj posao.

    0
    0
    Odgovori
  4. Molio bih Vas da jos jednom pre komentarisanja i ocenjivanja igraca pogledate utakmicu.Garsija je izginuo momak i respekt za njega, Srednji red ne postoji jer se kriju iza njihovih igraca,Vulic i Kanjas molili Boga da ne dobiju loptu jer vise od 2 sekunde ne umeju da je zadrze,obojica prespori za ovaj nivo takmicenja.La Para i Garsija pa i Tomane su dobro radili posao i napadali prostor kad je lopta mogla doci do njih i pretrcali su najvise.Sve u svemu fizicka pripremljenost bi trebala da bude na vecem nivou kao i uigranost igraca koji treba da se nude za loptu.Trebaju malo da pogledaju atomski fudbal koji igra Ajax i da uporede svoje kretanje i sve ce biti jasno.Krila i napad su odseceni bez sredine, dakle, dva dobra veznjaka jaka i brza nam trebaju da bi Marinova kreativnost dosla do izrazaja,poput onog momka iz Olimpijakosa koga je bilo svuda na terenu

    0
    0
    Odgovori
  5. Sve ok samo mnogo ste umanjili novce za koje su dosli, pre svega La Para pa onda Garsija, zatim Kanjas.. ova voznja Zvezdu kosta malo preko 10 miliona evra. Ja znam da je posao medija danas da smiruje glupavu masu koja navija za Zvezdu ali ovakvim naslovima samo vredjaju jos vise njihov IQ.

    0
    0
    Odgovori
  6. Ajmo malo ovako.
    Da li se neko pitao zasto ni jedan igrac sem Marina nije pokazao zasto je doveden?
    Da mozda nije problem u igri tima? Da nije problem u postavci taktike?
    Da nije glavni problem trener? koji se u polsednjih 6 meceva brani?
    I ko jos moze da se meri iz nase lige sa bilo kojim engleskim timom?
    Toliko smesnih utakmica u nasem prvenstu i spornih situacija i ti naletis na jedan totenhem koji te pregazi. Mi smo bunker taktika i budimo toga svesni.
    A o tome da nasi igraci vrede kao njihov jedan igrac necemo da pricamo. Budimo realni.
    Vezni red je odsecen. Nista ne radi 90 minuta.
    Gde je ona skola fudbala da igrac treba da se nudi da dobije loptu? a nasi se kriju iza protivnika.

    Novinar toliko dobro upoznat sa promasenim pojacanjima da ga vec zovu najbolje kuce u svetu da pocne da radi vec od sutra za njih.

    0
    0
    Odgovori
    • @ Ludi Gavran
      Apsolutno se slazem. Dobri igraci su zrtva taktike. Mnogi od njih ne igraju na prirodnim pozicijama i ne mogu da se uklope. I moj komentar iznad se svodi na to da defanziva ubija Zvezdine napadace.

      0
      0
      Odgovori
    • Bravo za komentar pod “Ludi gavran”! Sve je tačno rečeno! Zvezda je do sada odigrala 8 utakmica u gostima u grupnoj fazi LŠ, prošle i ove sezone i primila je samo 22 (dvadesetdva) gola a dala jedan! Ko je za to kriv?! Verovatno onaj ko selektira igrače u tim i donosi taktiku! Koliko je taj pedantni stručnjak i velemajstor kvalifikacija uspešan, najbolje govore rezultati i primljeni golovi! Mene bi bilo sramota da imam takav učinak kao trener i sam bih otišao, da ne čekam da me Marakana smeni!!hmm

      0
      0
      Odgovori
  7. Milojevic ce upropastiti svako krilo koje dodje u Zvezdu zato sto oni kod njega ne igraju na krilnim pozicijama. On tamo vise koristi bekove pa sato imamo toliko problema u kontrama posto Rodic i Gobeljic posle istrcavanja to ne mogu da pokriju (Gobeljica ne treba ni komentarisati) Ovi stranci na krilnim pozicijama su taktikom gurnuti u sredinu i previse se vracaju nazad da pokriju rupe na bekovskim pozicijama. Vecinu penala protiv Zvezde su skrivili njeni napadaci. Na primer Boaci se vraca toliko nazad da je cak i on uspeo da napravi penal.

    0
    0
    Odgovori
  8. Komentari darka noveskog su po ko zna koji put cista glupost.da je kanjas dobar a trci 100m.za vise od 18 sek.,da nije nikad na igracu a mora da je igrac zadatka,da ne moze da sutne sa 18 kao mladji pioniri,da u 1na1 ne moze nikad,da ne zna da iznese loptu…u srbiji svako se razume u fudbal, pa cak i kad loptu ne dobije za rodjendan.

    0
    0
    Odgovori
    • Mislim da je tekst ok, a Srb ti ako ocekujes da igrac u 32 trci ko da mu je 20, pri tom te karakteristke nikad imao nije. Autor je u pravu, pogresna pozicija

      0
      0
      Odgovori
    • Za rasanin:kanjas pogresna pozicija?pa mozda je doveden da bude golman?inace od kada se to gleda koliko igrac ima godina?jedino ako treba da se zeni,a doveden je bas za to mesto.

      0
      0
      Odgovori
      • Ljudi dajte pogledajte nasu ligu i njihovu pa to ne moze da se meri kod njih se trci 90 minuta a kod nas dodje neka mladost,javor,radnik i ostali i igraju bunker i ako ugrabe nesto iz neke kontre onda dobri i pricaju kako su bolji i od zvezde i od partizana a branili se celu utakmicu nema igre nema nista dosadno za gledati zato nasi klubovi nece nista uraditi niti mogu da urade u evropi a tu su i pare pogledaje koliku su njihovi ugovori a koliki kod nas

        0
        0
        Odgovori
  9. To je u novcu koliko? Po mojoj skromnoj proceni na godisnjem nivou racunajuci i plate nije manje od 8 milki. Uz to bonusi pa 10-ka

    0
    0
    Odgovori
  10. Kada bokser lake kategorije naleti na teskasa onda ne treba mnogo mudrosti za zakljucak da je ovaj prvi preslab.Samo u boksu takvi susreti se ne dozvoljavaju,a opet to je moguce u fudbalu,kosarci….sto daje mogucnost mnogima za pametovanje.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter