Još jedna u nizu doktorskih disertacija Sava Miloševića i stručnog štaba koji ima oko sebe.

Izgleda da je kazahstanska prestonica dobila mnoge velelepne zgrade, ali je ‘zaboravila’ da izgradi dovoljno jaku tvrđavu. Grad koji je tek pre dve decenije počeo da ‘raste’, i koji odiše grandioznošću i blještavilom, impresionirao je crno-bele, ali je baš zbog toga i stvorio glad Partizanovih igrača da bude osvojen.


I hvala mu na tome, jer ‘parni valjak’ dugo nije ovako samleo bolje rangiranog rivala. Astana je klub sa značajno većim koeficijentom, finansijskim mogućnostima, što im je prethodnih godina donosilo mnoga učešća u evropskim takmičenjima i pobede protiv velikih timova. Ali, tim iz drugog šešira koji je uz Mančester junajted bio projektovan za plasman u nokaut fazu, protiv Partizana se u četvrtak uveče nije pitao ništa.

Lakoća sa kojom su se crno-beli transformisali iz čvrstog bloka u defanzivi do opasnih napada podsećala je na Bajernovu ili Juventusovu, a posebno impresivna bila je lepota igre kojom su Suma, Natho i Tošić donosili loptu do Umara Sadika.

Ne pamti se kada je Partizan odigrao utakmicu na evropskom gostovanju na kojoj nije imao potrebu da napada da bi došao do rezultata, ali ni da se brani u momentu kada je poveo. Kao da je trijumf došao sam po sebi, usled apsolutne dominacije i sigurnosti u igri.

FOTO: FK Partizan

Stojković je do 85. minuta i primljenog gola bio gotovo besposlen, a za to je bila zaslužna ‘četvorka’ pozadi. Miletić je bio na svom nivou, oporavljeni Ostojić dirigovao mlađim saigračima, Pavlović ponovo igrao ‘kao mator’, a po levoj strani blistao je Slobodan Urošević.

Put popularnog ‘Čakija’ od precrtanog igrača na spisku Sava Miloševića do bedema na levoj strani odbrane je za filmsku priču. Nije ni njemu bilo lako letos u Sloveniji, ne znajući da li će igrati ili će ga zameniti Rajko Brežančić. Ali Milošević je uspeo obojici da pronađe adekvatnu ulogu.

Vezni red je za 25 odsto bio bolji povratkom ‘novog Sume’, što smo i najavili iz Maribora, a potom postao za još isto toliko jači dolaskom lidera ekipe, Bibrasa Natha. Očaravajuće je kako Izraelac prepoznaje situacije na terenu i rešava ih sa neverovatnom elegancijom. Dugo takvog igrača nismo gledali u klubu iz Humske.

Zoran Tošić je konačno u kontinuitetu zdrav i to daje rezultate. ‘Motorino’ Saša Zdjelar zatvara gotovo sve rupe koje nastanu, zatim i biva zaražen ‘Natho virusom’, pa sjajno deli lopte na krila. Takuma Asano, iako posle Malatije nema zapažen ofanzivni učinak i gol, radi izuzetno dobar posao u odbrani, a potom i tranziciji. To je važno naglasiti.

Onda dolazimo i do junaka trijumfa u Kazahstanu, novog ljubimca Umara Sadika. Sa negledljivo čudnim trčanjem i tehnikom koja zbunjuje i protivnika i sebe, Nigerijac je još jednom bio ubojito oružje Partizana. Četiri puta je zatresao mrežu, a dva gola su mu priznata.

Njegovo samopouzdanje rapidno raste, saigrači ga sve više vole, a sa tim dolaze i golovi u velikim utakmicama. I to je ono što će se pamtiti. Zbog svega toga, kapa dole i za ovogodišnje poteze Ivice Ilieva, Sava Miloševića i, generalno, rukovodstva crno-belih.

Tečnom igrom, u prostor, ‘u leđa’ protivniku – tako je Partizan dobio meč protiv Astane, koja je pored crno-belog tima delovala tromo i umorno. A baš se očekivalo da će biti suprotno, jer se danima unazad govorilo vremenskoj razlici, popularnom ‘džet-legu’ i problemu zbog kog su mnoge velike ekipe paleu Nur-Sultanu.

FOTO: FK Partizan

Ali Miloševićevi momci nisu ‘znali’ za taj problem, a tu zasluge idu i medicinskom timu. Promena od čak četiri zone se osetila među mnogim putnicima u Partizanovoj ekspediciji, ali su igrači bili maksimalno pripremljeni na to. Na put se otišlo dva dana ranije, a koliko se tom prilagođavanju pridaje na značaju govori i podatak da je Astana planirala da u Beograd na decembarski duel dođe čak 10 dana ranije.

Partizan ima mnogo oružja, a neke još juče nije preterano koristio. Na klupi je ostalo dovoljno rezerve da se u bilo kom momentu reaguje i promeni tok utakmice. Ali nije bilo potrebe.

Valja nešto sačuvati i za ‘crvene đavole’ iz Mančestera…

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović