5
Analize

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

HS ANALIZA: Dva lica Zvezde, grčka Gazeta dobro analizirala, pobeda koja menja sezonu

Objavljeno: 02.10.19 u 11:43

Pobedom od 3:1 protiv Olimpijakosa fudbaleri Crvene zvezde povratili su poljuljano samopouzdanje i sada bi sezonu mogli da vrate na pravi kolosek.

Tmurni su se oblaci nadvili nad ulicom ‘Ljutice Bogdana’ posle poraza od Partizana u ‘večitom derbiju’, ali iznad tih tmurnih oblaka uvek sija neka zvezda. Ta Zvezda sinoć je zasjala punim sjajem u 45 minuta za pamćenje, najboljih 45 minuta Crvene zvezde ove sezone, kao najava kraja male krize i možda nekog novog početka dominacije crveno-belih. Nema sumnje da je Marku Marinu i drugarima bila potrebna jedna ovako velika pobeda kako bi vratili poljuljano samopouzdanje. Sve je posle meča rekao štoper Miloš Degenek, koji je na neki način pred medijima skinuo kamen sa srca.

– Ako ste svi toliko u strahu zbog derbija, ima još dva derbija, ne sekirajte se, dobićemo i derbije, uzećemo i titulu, nemojte da se plašite toga. Mi smo ljudi od krvi i mesa i mi možemo da pogrešimo i igramo loše. Niko u svlačionici ne želi da izgubi derbi, mi smo ljudi, nemojte odmah da nas kanalite, nikome nije lepo da pročita da ne zaslužujemo dres, ni mi vas ne kanalimo. Tražimo od vas obostrano poštovanje – rekao je australijski reprezentativac.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Pobedi se u zube ne gleda, cilj je ostvaren, osvojena su tri boda, bitna u borbi za proleće u Evropi i dizanje samopouzdanja, a na konto je leglo 2,7 miliona evra. Ipak, ponovo smo gledali Crvenu zvezdu sa dva lica. Zvezdu kojoj kao da je bilo potrebno da primi gol kako bi se oslobodila nekog ‘straha’ vidljivog na početku meča. Olimpijakos bez svoja možda tri najbolja fudbalera Valbuene, Podensea i Giljermea izašao je na teren ‘Marakane’, dao prostora fudbalerima Crvene zvezde da igraju, ali četa Vladana Milojevića kao da nije znala to da kazni.

Tek posle gola Semeda i crvenog kartona Benzije, Crvena zvezda se trgla i pokazala sav svoj kvalitet. Vladan Milojević, kog smo kritikovali zbog igre u derbiju, juče je na vreme uvideo sada već hroničnu ‘upalu’ na sredini terena i umesto u velikoj krizi Dušana Jovančića ubacio je sve boljeg i konstantnijeg Miloša Vulića, o kome ćemo nesto kasnije.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Naravno, ne smemo sada svi drvlje i kamenje na Dušana Jovančića, jer je reč o sjajnom momku, dobrom fudbaleru i ‘radilici na terenu’ koja je upala u krizu, a na treneru Vladanu Milojeviću i visokom Beograđaninu je da gledaju kako što pre iz nje da se izvuku, jer Dušan Jovančić je potreban Crvenoj zvezdi.

Apsolutni pogodak Vladana Milojevića bila je i zamena Radživa Van la Pare i ulazak Ričmonda Boaćija. Neki će reći da Holanđaninu treba dati vremena, ali onaj ko malo dublje parti evropski fudbal, a pre svega Premijer ligu oceniće Van la Paru kao napredniju verziju Dzoušue Parkera, Bog mu je dao brzinu i fizikaliju, ali nema tu mnogo fudbalskog umeća. Nećemo reći da Holanđanin nije pojačanje za Crvenu zvezdu, rano je, ali je sa ovom formom daleko je od startnih 11. Ulaskom Vulića i Boaćija Zvezda je počela da diše, a i virtouz u kopačkama Marko Marin je dobio prostora da se u svom stilu razleti po terenu.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Grčka ‘Gazeta’ je u svojoj analizi Crvene zvezde kao njenog Valbuenu navela Marka Marina. Nekadasnji član Olimpijakosa je sigurno naterao gazdu Marinakisa da se dobro zapita zasto je ‘poklonio’ Marka Marina prošlog leta svom bratskom klubu. Nije nekadašnjeg reprezentativca Nemačke bilo na terenu mnogo u prvom poluvremenu, a onda se razleteo u drugom i sa dve asistencije bio tvorac druge pobede Crvene zvezde u istoriji Lige šampiona.

Drugi pogodak Grka u analizi je bio ‘X’ faktor Miloš Vulić. Mladi Kruševljanin nije počeo utakmicu, ali kada je ušao početkom drugog poluvremena odmah se potrudio da Gazeti ne padne analiza u vodu i stvarno je bio ‘X’ faktor u pobedi čete Vladana Milojevića. U naletu je Miloš Vulić i to mora da iskoristi, pre samo dva meseca bio je momak kog šalju na kaljenje i pozajmicu, a danas je jedan od junaka velike pobede za Crvenu zvezdu i srpski fudbal.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Olimpijakos je sada arhiviran, Zvezda sija na drugom mestu među evropskim fudbalskim ‘džet setom’ iza Bajerna, tima koji joj je u Minhenu dao tri gola, ali je sinoć vicešampionu Evrope u Londonu sasuo sedam. Zato Zvezdo znaj, nije taj Totenhem toliki bauk.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

Za kraj poruka upravi Zvezde i pre svega onima koji su odlučivali o cenama ulaznica, lepa je sinoć bila atmosfera na našem najvećem stadionu, prava bratska za ponos, ali su smetale onolike prazne stolice. Znajte da je Srbija zemlja srednje klase, zemlja radnika, ne buržuja. Nije baš sve u novcu (svakako bi se dobro zaradilo) ima nešto i u ljubavi i poštovanju.

FOTO: Crvena zvezda / Nikola Mitić

0
0

5 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter