Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je na današnjem izlaganju pred predstavnicima ‘sedme sile’ govorio i o broju stranaca koji je napravio veliki problem treneru crveno-belih Vladanu Milojeviću.

Zvezda u timu ima osam igrača koji nemaju srpski pasoš, a za utakmice Superlige Srbije u protokolu je moguće da bude samo četiri.


To je bila tema Terzićevog obraćanja javnosti ovog popodneva na stadionu ‘Rajko Mitić’.

– Srbija je potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da naši igrači nisu stranci u Evropskoj uniji. Fudbalski savez Srbije je doneo jedan diskriminatorski akt koji poništava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, gde proglašava igrače iz Evropske unije strancima. Crvena zvezda će uraditi sve da se zakon i propisi pošuju, ranije je bilo dozvoljeno šest stranaca, nakon toga je rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije taj broj smanjilo na četiri, iako je Crvena zvezda i tada imala mnogo stranaca.To je takođe bio udar na Crvenu zvezdu koji Partizan sad ne pominje – rekao je Terzić, pa nastavio:

– Crvena zvezda smatra da to nije uskladu sa interesima srpskog fudbala, jer Crvena zvezda ne može da bude konkurentna klubovima kao što su Ollimpijakos, Bajern ili Totenhem koji poseduju po devet stranaca, ako poseduje četiri strana igrača. Javnost očekuje velike uspehe, samo sa domaćim igračima to je nemoguće ostvariti. Bajern kao ogroman klub protiv nas je imao osam stranaca i tri domaća igrača, zato to smatram nesportskim i nerezonskim potezom i učinićemo sve da se to otkloni.

Klub iz Ljutice Bogdana će učiniti sve da se to promeni u najkraćem roku.

– Zbog svih uspeha Crvene zvezde u Evropi, svi klubovi u Superligi dobili su 3.5 miliona evra i prošle i ove godine. Sedam miliona evra podeljeno je među klubovima u Superligi Srbije zbog uspeha Crvene zvezde u Evropi, a zasigurno te uspehe Crvene zvezda ne bi postigla bez stranaca u timu. Videli ste koliko stranca igra u Kopenhagenu, Jang Bojsu i ostalim klubovima protiv kojih smo igrali. Globalizacija je učinila to da su se izbrisale granice, pogotovo u evropskim zemljama, a Srbija i dalje robuje konzervativnim propisima, sa kojima se ne može napred – poručio je Zvezdan Terzić.