Svaka čast strategu Crvene zvezde Vladanu Milojeviću na dobijenim evropskim bitkama i vraćanju kluba na mapu ‘Starog kontinenta’, ali da mu Partizan ‘ne leži’, jasno je ‘ne leži’ mu…

Drugi put za samo četiri meseca Savo Milošević je dva puta dobio bitku protiv Vladana Milojevića i to ubedljivo, tako da crveno-beli za 180 minuta igre nisu šutnuli ka golu Vladimira Stojkovića. Alibi lošeg dana više ne pije vodu, jer ruku na srce Crvena zvezda je protiv Partizana dominirala u samo dva derbija od kada je vodi Vladan Milojević, a to je na prvom odigranom na ‘Marakani’ avgusta 2017. godine kada je Partizan izvukao 0:0 i proleća 2018. godine kada crno-beli nisu znali gde se nalaza, a Crvena zvezda za tri minuta postigla dva gola preko Radonjića i Pešića, a mogla je bar još dva.


Posle toga Partizan je sa Zvezdom bio ravnopravan rival, tačnije češće mnogo bolji. Vladan Milojević je kao trener Crvene zvezde dva puta pobedio ‘večitog rivala’, dva puta je izgubio i četiri meča odigrao nerešeno, od čega je na tri njegov tim jurio prednost Partizana. Partizana koji je kao i juče taktički i motivaciono bio nadmoćniji i nadahnutiji od Crvene zvezde.

Defanzivna orijentacija Vladana Milojevića je više nego dobra formula za Evropu. Crvena zvezda je ovog leta u šest mečeva od osam bez pobede uspela da se domogne Lige šampiona, neviđeni uspeh, ponos za svakog zvezdaša. Ali, problem je taj što Crvena zvezda istom taktikom igra u domaćem prvenstvu. Pogotovo ove sezone kada u Superligi Srbije daje maksimalno dva gola po utakmici. Dovoljno da se pobede Inđija, Radnički, Mladost i Javor, ne i Partizan.

FOTO: FK Crvena zvezda

Savo Milošević je sinoć taktički, formacijski i motivaciono razbio zamisli i četu Vladana Milojevića. Mada, u prvi mah se čini da je trener Crvene zvezde svojim odlukama pobedio sam sebe, a ne Partizan i Savo Milošević njega. Jer je kolega sa njegove desne strane najavio ofanzivni Partizan, dok je Vladan Milojević krio adute, a osećalo se da će Crvena zvezda u Humskoj kao na ‘Alijanc areni’ igrati defanzivno. Zboge čega? Partizan nije Bajern Minhen? Ostaće verovatno znano samo Milojeviću i njegovim saradnicima.

Iako je trener Crvene zvezde polse meča branio tezu da cilj nije bio defanzivna taktika 5-3-2, već iznenađenje sa formacijom 3-5-2, svako ko je gledao utakmicu jasno je mogao videti da je reč o pet defanzivnih igrača, a da su napadačke akcije svedene na kontranapad. Statistika ne laže, a ona kaže da Crvena zvezda za 90 minuta igre nije šutnula na gol Partizana, Vladimir Stojković nije morao ni da dođe na utakmicu. Takođe, izbor stranaca je mogao i morao da bude bolji, ali u to ne želimo da ulazimo, na treneru je da izabere najboljih 11 u tom trenutku.

Poraz od Partizana nije kraj sveta, ali dva zaredom bole navijače, navijače koji su u prethodnih 180 minuta gledali Zvezdu koja teško prelazi na polovinu večitog rivala i koja za to vreme nije šutnula u okvir gola. Moraće Vladan Milojević da promeni nešto u spremanju utakmica sa Partizanom, jer pamte se uspesi u Evropi, ali kod navijača dugo ostaju ‘traume’ od izgubljenih derbija, pogotovo onih kada te rival razoruža na terenu, a Partizan je juče Zvezdu totalno razoružao.