Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić oštro je reagovao na jučerašnja dešavanja na stadionu ‘Rajko Mitić’ i preokret Crvene zvezde protiv Inđije koji je podigao veliku prašinu u srpskoj fudbalskoj javnosti.

Sinoć smo bili svedoci neverovatne završnice meča u kom je Inđija vodila od 35. minuta, a srpski šampion sa dva gola iz penala u 88. i 91. minutu došla do sva tri boda.


Prvi jedanaesterac, složili su se svi, pa i direktor Zvezde Mitar Mrkela, nije postojao, dok je drugi došao posle neshvatljive greške golmana gostujućeg tima.

Zbog tih dešavanja, ali i izjave Mrkele da se Zvezda oštro zalaže za uvođenje VAR tehnologije, dobili smo isto tako oštru reakciju čelnika ‘večitog’ rivala.

Profesor Vladimir Vuletić u izjavi za HotSport uporedio je domaće prvenstvo sa delom Alberta Kamija pod nazivom ‘Kuga‘.

– Linglong Super Liga Srbije sve više podseća na Kamijevu “Kugu”, na beznadežno stanje u kojem jedan klub živi za penale i od penala.
Sinoćni teatar apsurda na našem najdubljem stadionu lansirao je u orbitu novu zvezdu koja je svoj zvezdani uspon započela u prvom kolu na večitom derbiju Omladinske lige Srbije – rekao je Vuletić za HotSport i sam nastavio:

– Mi živimo u vremenu pomamne sladostrasne žeđi jednog kluba za beščašćem, urušavanjem svakog oblika zakonitog ponašanja, etičke izvitoperenosti sve pozivajući se na zakon i etiku.  Tako sportski direktor ovog kluba govori o tome da se taj klub zalaže za hitno uvodjenje VAR tehnologije. On za istinu ne haje jer zna da istina živi daleko od te izjave.

Vuletić je potom podsetio da je Partizan tri puta podnosio inicijativu FSS-u za uvođenje VAR -a: 1. Jun 2017., 2. Avgust 2018. i 3. Februar 2019.godine.

– Krajem marta 2019., Zajednica Super Lige i Prve lige Srbije usvaja zahtev FKP i formira Radnu grupu za uvođenje VAR tehnologije.
Na toj sednici jedino predstavnici Crvene zvezde nisu bili prisutni.

Na jedinom i to nezvaničnom pripremnom sastanku Radne grupe, održanom pocetkom septembra JEDINO FK Crvena zvezda ne šalje predstavnika. Istovremeno, Izvršni odbor FSS tokom leta podelu bodova i zadržava plej-of sistem takmičenja BEZ konsultacija sa klubovima i to nakon prošlogodisnjeg bezuspešnog pokušaja FK Crvena zvezda da podelu bodova ukine na sednici Zajednice. Tadašnjim izjašnjavanjem, klubovi su tu inicijativu odbacili. Sada se ona ostvarila preko IO FSS i to protivno preporuci UEFA da se svaka promena sistema takmičenja ne može primeniti na nastupajuću sezonu. To pravno načelo, vacatio legis, (odlaganje primene zakona kako bi se subjekti privikli na njegovo dejstvo) brutalno je zgaženo od strane IO FSS – objasnio je Vuletić.

Potpredsednik kluba iz Humske na kraju je poentirao.

– Podsećanja i istine radi: inicijativu za podelom bodova u plej ofu svojevremeno je podneo FKCZV i tada su svi glasali za izuzev FKP! Sada se, godinama kasnije, taj isti inicijator pojavljuje sa inicijativom ukidanja svoje nekadašnje inicijative!  Svaki gol, koji Partizan uspe da postigne u ovakvoj ligi, pod ovakvim lakozaobilaznim pravilima, proširenim šesnaestercima i aut linijama, liči na ‘ljubav u doba kolere’.

Mi ostali, rečima velikog Džona Stjuarta Mila moramo biti svesni da ‘čovek, koji nema ništa za šta je voljan da se bori, ništa što mu je važnije od njegove sopstvene sigurnosti, je bedno stvorenje i nema šanse da bude slobodan, osim ako ga takvim ne učine bolji ljudi nego što je on’ – zaključio je Vladimir Vuletić.