8
Domaći fudbal

HS ANALIZA: Dok se u svetu vrte milioni, ovoliko su srpski klubovi zaradili od transfera ovog leta!

Objavljeno: 04.09.19 u 10:22

Završetkom prelaznog roka u Srbiji vreme je da se osvrnemo na finansijsku stranu transfera u Srbiji

Dok se u svetu fudbala vrte stotine miliona za jedan transfer, primera radi, još uvek rekord drži Nejmar sa transferom od 222 miliona iz Barselone u PSŽ. U Srbiji su stvari dosta drugačije. Pogledom na informacije koje donosi specijalizovani sajt Transfermarkt dolazimo do zanimljivih podataka.

FOTO: FK Crvena zvezda

Srpski klubovi su od transfera ove sezone zaradili 19,5 miliona evra, dok je ‘rashod’ na konto transfera bio samo 8,4 miliona evra. Naši klubovi često ističu da jure kvalitet i da se nadaju da će im kvalitetni igrači u prelaznom roku doneti prevagu, a to moramo da priznamo teško da mogu da pronađu bez ulaganja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

Samo četiri kluba mogu da se pohvale da su zaradili milione od transfera ove sezone, dok su samo devet klubova u Srbiji uopšte zabeležili prihode u ovom prelaznom roku. Zanimljivo je da su samo dva tima ulagala u igrački kadar, dok su čak 14 dovodili slobodne igrače, te sa te strane nisu imali nikakvih ulaganja. No krenimo redom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

Crvena zvezda je u ovom prelaznom roku zaradila 7,2 miliona evra, a rashodovala na transfere 6,7. Partizan je u manje prihodovao, 5,4 miliona, ali je i manje ulagao u transfere samo 1,34 miliona evra. Granicu od 2 miliona prošli su i Čukarički i Radnik iz Surdulice.

FOTO: FK Partizan

Dok su ispod milionske crte ostali Radnički, Spartak, Rad, Proleter, Mačva iz Šapca… Preostali klubovi nisu bili aktivni na transfer pijaci, već su angažovali slobodne igrače, a nisu ih ni prodavali ovog leta.

Crvena zvezda 7,2 prihodi – 6,7 rashodi 
Partizan – 5,4 prihodi – rashodi 1,34
Čukarički – 2,10 – /
Radnik Surdulica – 2,10 – /
Radnički Niš – 800.000 – /
Spartak Subotica 500.000 – /
Rad 400.000 – /
Proleter Novi Sad 400.00 – /
Mačva Šabac 150.000 – /

*Podaci sa sajta Transfermarkt, a cifre u evrima 

0
0

8 Komentara

  1. Dobro je čovek nasabirao,hajde recite šta nije tačno ?Čak će Zvezdin prihod biti i veći od ulaznica i tv prava ! Sve zajedno oko 40 mil.€.

    0
    0
    Odgovori
    • Jos nesto je bitno u tome svemu pored toliko plusa od LS Zvezdi prema transfer marketu vredi tim 58 MIL. dok Partizanu vredi 28 MIL sa tim da je Načo procenjen na 2 M. a pred zavrsetkom je karijere u uracunat je Markovic od 4 M.Realna cena da se prodaju igraci Zvezde je oko 25 M dok je Partizanu 10 M.Dodajte tome da posle evropskih takmičenja Zvezdinim igracima porasti realna cena za 15 M a Partizanovim za 5 M pa se onda sabira ko je bolje poslovao.Partzanu su se uvek vracali top igraci u tim i napravili su sjajan posao sa Markovicem,ili ce moci za njega sl. sezone dobiti 3-4 M za plusa ili ga prodati za 300 K da izbiju njegovu platu tako da ne mogu pasti na njemu,realno sad niko ne bi dao ni marke za njega.

      0
      0
      Odgovori
  2. Joveljic 4m, Terzic 1.5m, od Jovica 1.7m, Ben 2m…To vam je 9.2 a ne 7.2. I ako su rashodi 6.4,dakle visak je 2.8m ali verovatno tu ima i porez koji se placa.Ne znam kako to funkcionise u Srbiji. Neka je visak milion nakon odbijanja poreza. Zatim na tih milion,dodajte 4m od Gasproma, 1.2m od Telekoma plus manji sponzori oko milion i doci cete do sume od 7.2m.Onda sledi od ulaznica oko 5m, lige sampiona oko 15.5m plus 2.2m za te neke akcije sto su uveli. Dolazi se do sume od 29.9 miliona eura. Ako na budzet odlazi godisnje izmedju 20 i 25 miliona,znaci Zvezda je u plusu i ove sezone. Na to sve dodati TV prava, pa ako se osvoji koji bod u LS,pa prodaja ulaznica u nasem prvenstvu iako je to mala para,pa prodaja dresova i ostalih stvari,dakle minimum 10m eura ce Zvezda zavrsiti sezonu u plusu,sve ostalo je laz. I to je prednost Zvezde,zavrsi sezonu u tolikom plusu a na okupu ti je ekipa kao sto su Borjan,Degenek,Marin,Kanjas,Van La Para,Boaci,Pavkov, Garsija. Sto se Partizana tice,prodali su Rikarda za tri miliona,Markovica za 1.5m i Ozegovica za 400k od kojih 30 % ide Cukarickom. Dakle otprilike 4.75 miliona od transfera,kada odbijete poreze,menadzere itd.Verovatno im ostaje 3m.Uzeli su pet od LE,to vam je 8m i na ulaznice i tv prava uzece mozda oko 1.5m najvise.Manji im stadion,jeftinije ulaznice i bili kaznjeni da igraju bez publike.Od Telekoma su uzeli 1.5mi manjih sponzora oko milion.To im je za sada to.A to vam otprilike iznosi 12m.I oduzmete 1.3 miliona sto su dali na dolazak igraca i ostane im 10.7m. Njima godisnje kako su sami rekli treba izmedju 15 i 18 miliona eura. Znaci fali im jos 5-7 miliona da bi godinu mogli da zavrse s’tim da su prethodnu godinu zavrsili u debelom minusu plus sto su od drzave unapred dobili novac za licencu i prolongirali neke dugove zbog iste. I oni takvi kukaju na Zvezdu koja je u prethodne tri godine zaradila od Evrope i transfera preko 120 miliona eura.Oni sa takvim minusom u timu imaju igrace Asano,Suma,Tosic,Stojkovic,Natko a sada i Lazar Markovic za koje im na godisnjem nivou za plate minimum treba 3.5 miliona eura. A na igrace Stojkovic.Natko i Tosic ne mou zaraditi nista jer su u godinama kada se karijera privodi kraju.E zato oni kukaju za titulu, jer su navikli da budu prvi,da imaju dve sanse i lakse protivnike da se domognu Evropenarocito LS u kojoj lezi lova. I onda se hvale,mi smo igrali LE ovoliko,oni nisu.Pa i Zvezda ako bude sampion godinama ja odgovorno tvrdim da ce svaki put minimum LE da igra dokle god ne ukinu ovaj sistem. E sada,razlika je sto Zvezda ulaze u igrace,dovodi skupe,kazem skupe u odnosu na situaciju u nasoj drzavi a Partizan to nije radio.I sada su im svi krivi sto Zvezda nema poraz a oni imaju.Zvezidi kada neko udje sa klupe,gotovo se ne primeti razlika a u Partizanu je izmedju prvih 11 i klupe ogromna razlika.

    0
    0
    Odgovori
    • Zaboravio sam da navedem da je Zvezda prodala Causica,Ebesilia i ovog decka u Veronu za po pola miliona eura,sto mu dodje jos 1.5m. Plus onog jednog je Zvezda dala na pozajmicu Valensiji za 800k ako se ne varam uz mogucnost otkupa.Dakle jos 2.3 miliona eura.

      0
      0
      Odgovori
    • Koliko se čovek nalupa,realno da pomislis da vodi knjige i jednom i drugom klubu. A samo msm da ima problem,ali neće da ide kod ……

      0
      0
      Odgovori
  3. Evo vidite li da je Zvezda manje ulozila od prihoda samo za igrace,a sad vidite koliko ima zaradu od UEFA pa vidi i lud da moze da se od toga gura sezona i da netreba drzava da daje,a ovi grobari samo kukaju na Vucica!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter