0
Domaći fudbal

FOTO: PRINTSCREEN

LUKA JOVIĆ: Benzemina zamena ili preko potrebna doza razbuđivanja usnulog madridskog giganta?

Objavljeno: 23.08.19 u 10:07

Ovog leta srpski napadač je prešao u kraljevski klub za 60 miliona evra iz frankfurtskog Ajntrahta, i to kao rekordni transfer ovog nemačkog kluba. 

Odmah po završetku Jovićeve sezone iz snova za klub sa Majne, kome je zamalo izmaklo finale Lige Evrope prošle sezone, počele su spekulacije o tome gde bi srpski golgeter mogao da nastavi karijeru. Interesovanje je dolazilo sa svih strana, a najkonkretniji je upravo bio Real Madrid, čiji je predsednik Florentino Perez na kraju prošle sezone najavio totalnu rekonstrukciju tima. 

S obzirom na činjenicu da je Real imao sezonu za zaborav, gde nije ni „primirisao“ osvajanju nekog od trofeja, nije dobro funkcionisalo ni u jednoj liniji tima, tri trenera su se izmenjala od početka sezone, a sve to izazvano je kao posledica prelaska Kristijana Ronalda u Juventus, gde je madridski klub izgubio glavnu udarnu iglu u napadu i prvu zvezdu tima, osveženje na svim delovima terena je bilo neophodno. Perez se odlučio na treću verziju „Galaktikosa“ , i ne žaleći za parama počeo je da dovodi igrače svetske klase u svim linijama tima. U odbrani je doveden Eder Militao iz Porta, u veznom redu Mendi iz Liona, kao i mladi brazilac Rodrigo, na poziciji „desetke“ stigao je Eden Azar, dok se u napadu kraljevski klub odlučio za Luku Jovića.

FOTO: Adidas

Sva pomenuta pojačanja su prema sportsbetting24 projektovana , u najčešćem slučaju, kao startnih jedanaest, kao deo velike reorganizacije tima, što je bilo i logično jer je u odbrani, iako komadant tima, Ramos već u godinama, u veznom redu priča o odlasku Tonija Krosa i Luke Modrića je konstantno aktuelna još od prošle sezone, dok se na mestu „prve zvezde tima“ Geret Bejl, koji svakako igra po principu „toplo-hladno“, jednostavno ne uklapa u Zidanovu koncepciju, što je Francuz i više puta izjavio, uz sve njihove propratne konflikte.

Što se napada tiče, stvari tu već stoje drugačije. Iako je ,statistički gledano, Benzema imao dobru sezonu, nezadovoljstvo oko kluba iz godine u godinu raste. Francuz je često na udaru navijača, i očekivanja su od njega uvek velika, pogotovo ako uzmemo u obzir status i platu koju Realova „devetka“ uživa. U poslednje dve sezone dovođeni su na njegovoj pozicji redom Alvaro Morata pa Mariano Dijaz, ali i jedan i drugi su dobijali šansu tek na kašičicu, pored bivšeg francuskog reprezentativca. Jednostavno, čini se da Benzema ima veliko poverenje kod svih trenera kraljevskog kluba, i da je na neki način pozicija prvog špica nedodirljiva za druge. 

Bojaznost na ovu temu pratila je svaki članak nakon potpisivanja šestogodišnjeg ugovora sa Lukom Jovićem, gde se često govorilo o tome kako je pogrešio u odabiru sredine, jer će samo, poput njegovih prethodnika, biti Benzemina izmena, kako će samo u jednom momentu ili na kraju sezone, biti poslat na pozajmicu, a na posletku i prodat, dok će igrački stagnirati i tako baciti senku na prošlogodišnju sezonu iz snova.

FOTO: PRINTSCREEN

Sama najava transfera je dobro protekla za Luku Jovića. Real ga je najavio kao veliko pojačanje, snažan fudbaler, koji se podjednako dobro služi obema nogama, kao igrača koji iako mlad, igra već godinama na najvišem nivou, a pritom je prošle sezone na 47 utakmiica postigao 28 golova, dok je u isto vreme Ajntraht tugovao zbog svog sportskog gubitka u igračkom kadru. Javnost je svakako bila podeljenja, neki su smatrali da je konačno stigla prava i trajna zamena za Karima Benzemu i da će biti pravo osveženje u napadu Reala, dok su pak drugi smatrali da je još isuviše mlad i da je Realu potrebna neka „dokazana“ zvezda ukoliko želi da se trgne iz prošlosezonskog crnila i napadne neki od trofeja. Što se tiče srpske javnosti svakako sa radošću je dočekana vest da je još jedan Srbin potpisao za najtrofejniji evropski klub u rekordnom transferu, ali sa druge strane sumnjičavo se podsećalo na slučaj Perice Ognjenovića sa početka 21. veka, koji se nije previše naigrao fudbala u kraljevskom klubu.

Sezona za Jovića nije dobro počela. Nakon kraha koji je mlada reprezentacija Srbije doživela na Evropskom prvenstvu za mlade u Italiji, gde se od Luke mnogo očekivalo, već su ga pojedini španski mediji „uzeli na zub“. Početak priprema Reala protiče u sličnom svetlu, Luka je uglavnom počinjao utakmice sa klupe, čime je Zidan već nagovestio da i dalje u potpunosti veruje svome sunarodniku što se napada tiče, a Real je nastavio prošlosezonski trend loših partija na početku „Internacionalne lige šampiona“. Na prvoj utakmicu koju je momak iz Bijeljine počeo u startnoj postavi , desio mu se peh prilikom jednog starta i povredio se, tako da je Zidan morao da ga menja već u 27. minutu, da stvar bude još gora Real je doživeo debakl od svog gradskog rivala Atletika sa rezultatom 7:3. Odmah nakon utakmice počele su priče o ozbiljnosti Jovićeve povrede, da li će biti spreman za početak sezone i da li bi u slučaju iole ozbiljnije povrede Real trebalo da potraži novu opciju u napadu. 

Ipak, nakon dve utakmice Jović se vratio u tim, ali i dalje dobijao šansu sa klupe i generalno nije bio preterano zapažen.  Ubrzo nakon toga španska „Marka“ objavila je da se Zidanu „ne sviđa“ srpski napadač i da mu je saopštio da ne računa ozbiljno na njega, odnosno da planira da ga pošalje na pozajmicu. Sam Jović je za srpske medije negirao ovu vest i rekao da je i dalje u timu i da mu se niko nije obraćao po pitanju potencijalne pozajmice. 

Na samom početku „Primere“ u prvom kolu protiv Selte, 21-godišnji napadač je debitovao na zvaničnoj utakmici, odigravši deset minuta u pobedi od 3:1. 

Ovih dana se takođe pojavila vest da je Real ozbiljno zagrizao za Nejmara  i navodno poslednja ponuda koju je madridski klub poslao „Svecima“ iz Pariza bila je 120 miliona evra plus Luka Jović.

Ukoliko bi se glasine oko ove trampe ispostavile kao tačne, jasno bi se stavila tačka na bilo kakvu dilemu o statusu bivšeg Zvezdinog napadača u madridskom klubu, odnosno bilo bi i definitivno da je Luka doveden kao takozvana „bekap“ opcija. Opet sa druge strane, Jović se ne nalazi na spisku pozajmljenih igrača, i navodno je ovaj spisak definitivan. Isto tako, često se spominjalo da će Zidan potencijalno upariti Benzemu i Jovića u napadu i igrati formaciju sa dva napadača i time promeniti pristup u odnosu na prošle sezone.  

Bilo kako bilo, nakon odigranog pripremnog dela i započetog zvaničnog dela nove sezone, Luki je dodeljena uloga rezervnog napadača. Imaće na više frontova (ukoliko ne dođe do gorepomenutog transfera) da pokaže mladi napadač šta zna,  tu se u obzir mora uzeti i A reprezentacija Srbija, gde će vrlo verovatno, nakon promene selektora, dobiti status prvog napadača. Takođe, Real i dalje ne liči na onaj Real iz Kristijanove ere, tako da, ako rezultati, kako sezona bude odmicala, ne budu zadovoljavajući, očekivano je da i Perezovo strpljenje kao i Zidanovo poverenje u Benzemu popuste, pogotovo imajući u vidu Benzemina basnoslovna primanja, gde bi Jović mogao da dobije ozbiljniju šansu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter